Oranžový ekonom: Pomůžeme Nečasovi s rebely. Máme ale podmínku

02.11.2012 12:40

Budeme za potraviny, léky a knihy platit mnohem víc než letos? Podle ekonomů určitě. Ale není jasné o kolik, protože bude záležet na dani z přidané hodnoty, jejíž výše stále není schválena. Nikdo dnes nedokáže říci, jestli bude snížená sazba DPH, která se týká právě potravin a léků, 15 procent, jak navrhuje ve stabilizačním balíčku vláda, nebo vzroste na 17,5 procenta.

Oranžový ekonom: Pomůžeme Nečasovi s rebely. Máme ale podmínku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ČSSD se radují z přijatého zákona

Pokud totiž balíček ve sněmovně neprojde, zapláče nejen Nečasova vláda, která s ním spojila svůj osud, ale také důchodci a sociálně slabí občané, protože základní potřeby k životu, bez nichž se neobejdou, výrazně zdraží. „Rovná daň z přidané hodnoty by byla docela katastrofa, je to jedna z nejhorších verzí, které mohou nastat,“ řekl ParlamentnímListům.cz ekonom a stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.

Potraviny a léky by zdražily, ale ostatní zboží by nezlevnilo

Když totiž neprojde změna prosazovaná ministrem financí, začne od Nového roku platit jednotná sazba daně z přidané hodnoty ve výši 17,5 procenta. Tří a půlprocentní zvýšení snížené sazby DPH z letošních 14 na 17,5 procent by podle ekonomů znamenalo jediné: potraviny, léky, teplo, knihy, ubytovací služby, domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené, kulturní, umělecké a sportovní činnosti a některé další služby by výrazně podražily, ale ostatní zboží v základní sazbě DPH, která dnes dosahuje 20 procent, by při snížení na 17 procent nezlevnilo. „Obchodníci by to nepromítli do snížení cen, ale zvýšili by si vlastní marže,“ je přesvědčen Mládek.

ČSSD daňový balíček podpoří, jen za cenu předčasných voleb

Neměla by tedy ČSSD podpořit úsporný balíček, aby k „nejhorší verzi“ DPH nedošlo? „Sociální demokracie jasně řekla, že je ochotna se dohodnout, podpořit menší zlo – DPH – i vládní návrh státního rozpočtu, ale s jedinou podmínkou – předčasných voleb,“ prohlásil Mládek. Je však přesvědčen, že to „vláda nějak ušmudlá“, aby ODS vydržela u moci až do řádných voleb, i když s tímto premiérem pravděpodobně nepřežije.

Ceny v příštím roce porostou tak jako tak

Ekonomka Markéta Šichtařová řekla ParlamentnímListům.cz, že ať už se dnes s DPH stane cokoli, ceny se v příštím roce stejně zvednou. „Je slušná recese, obavy existují, lidé dostanou záchvat šetření,“ předpovídá. Znovu tak klesne výběr daní, ať udělá nakonec parlament cokoli. „Z dlouhodobého hlediska by bylo nejlepší sazby DPH neměnit, protože zkušenosti ukazují, že neustálé změny nevedou k požadovanému cíli – k vyššímu výběru daní,“ vysvětlila ekonomka.

Vláda měla zvýšit DPH pořádně a najednou, postupné změny byly chybou

Vláda podle Šichtařové udělala velkou chybu, když se rozhodla, že bude sazby měnit postupně, „každý rok o kousek“. „Vládní koalice nebyla dost silná, na takový krok by potřebovala aspoň 170 hlasů, ale měla využít politický kapitál a zvýšit DPH pořádně a najednou,“ konstatuje. Ani s takzvanými dočasnými změnami daní nesouhlasí. „Když se zaváděly povodňové daně, nebo různá přechodná zvýšení, ukázalo se, že je to stejný nesmysl, jako byl dočasný pobyt sovětských vojsk. „Nakonec se změny posvětily a zůstaly napořád,“ upozornila ekonomka na běžnou praxi.

Ponechat sazby DPH stejné jako letos – 14 a 20 procent

A co by tedy politikům radila? Nedělat v současné době žádné změny, ponechat sazby DPH tak, jak jsou dnes – tedy 14 a 20 procent, alespoň po dobu pěti let. Souhlasí totiž s ekonomem ČSSD, že sjednocení obou sazeb na 17,5 procenta by byla v dnešní době velká rána. „Povede to jen ke zhoršení recese a k menšímu výběru daní,“ obává se. Výtky, že sdílí levičácké názory, odmítá. „Stabilita hospodářského systému je pro hospodářský růst nejlepší, protože když se výrazně zvýší spodní sazba DPH, příští rok nastane mnohem hlubší recese než teď,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová.

Kalousek staví státní rozpočet na chybném předpokladu, říká ekonomka

Největší problém, který vyústí v každoroční vysoký deficit rozpočtu, vidí v postupu Ministerstva financí. „Ministerstvo staví státní rozpočet na předpokladu, že v roce 2013 bude hospodářský růst. I když tuto predikci snížilo, stále plánuje, že ekonomika poroste,“ říká ekonomka. Ministerstvo totiž v týdnu zveřejnilo novou makroekonomickou predikci České republiky, podle níž česká ekonomika prochází od 2. poloviny roku mělkou recesí, ale v roce 2013 už by mělo docházet k postupnému oživování ekonomické aktivity. „V roce 2013 by se ekonomický výkon mohl zvýšit o 0,7 procenta. S ohledem na skutečnost, že stále není jasné, jaké sazby DPH budou platit v dalších letech, vychází tato predikce z předpokladu zvýšení sazeb DPH na 15 a 21 procent k 1. lednu 2013,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Ekonomka radí, jak rozetnout začarovaný kruh

„Ministerstvo tvrdí, že potřebuje zastavit zadlužení, ale postaví státní rozpočet na nerealistickém růstu. Pak vybere méně na daních, než čeká, takže státní rozpočet stejně skončí s vyšším schodkem, než ministerstvo plánuje,“ kritizuje postup úřadu ekonomka Šichtařová. Rok co rok se podle ní opakuje stejná chyba – rozpočet je postaven na naprosto chybném odhadu hospodářského růstu, proto se pak zvyšují daně, které by peníze do státní pokladny přinesly, což však prohloubí recesi. Jak tento začarovaný kruh rozetnout? „Jediná možnost je jednoduchá, že Ministerstvo financí bude stavět stávající rozpočet na nejhorších myslitelných předpokladech hospodářského růstu a že se nebude hýbat s daněmi, jedině za předpokladu, kdyby se rozpočet vyvíjel mimořádně špatně,“ radí ministru financí Miroslavu Kalouskovi ekonomka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…