Osmdesát politiků nám řeklo své k EU. A stálo to za to

21.03.2012 6:34

Důvěra Čechů v Evropskou unii se ocitla na historickém minimu. Klesá dlouhodobě. Z průzkumu STEM vyplývá, že EU nedůvěřuje již 63 procent lidí a Evropskému parlamentu věří dokonce pouze 30 procent dotázaných. ParlamentníListy.cz se ptaly politiků, jestli již není na čase vystoupit z EU, nebo alespoň zrušit Evropský parlament. V unikátní anketě uskutečněné k tomuto zásadnímu milníku ve vztahu české veřejnosti k EU se vyjádřilo téměř osmdesát zákonodárců.

Osmdesát politiků nám řeklo své k EU. A stálo to za to
Foto: Redakce
Popisek: Anti EU

Prezident Václav Klaus v Německu řekl, že EU potřebuje zásadní změnu, návrat k suverenitě států a tržní demokracii. Jeho tajemník Ladislav Jakl ParlamentnímListům.cz minulý týden řekl, že je dobře možné, že se blíží den, kdy Klaus podpoří vystoupení z EU.

Strana svobodných občanů Klausova exporadce Petra Macha podporuje vystoupení z EU s tím, že bychom nebyli izolováni, ale zůstali bychom členy Evropského hospodářského prostoru jako například Švýcarsko či Norsko. EHP zaručuje přístup na společný trh EU, avšak státy mimo EU nemusí přijímat řadu směrnic z EU a není omezena jejich suverenita v řadě oblastí.

Většina politiků, kteří reagovali na dotaz ParlamentníchListů.cz, však stále, na rozdíl od českých občanů, důvěru v EU má a členství podporuje. Někteří jsou ale proti členství a část si myslí, že se EU rozpadne dříve, než by ČR přistoupila k vystoupení.

Diktátorští euromagoři a děvy povětrné

„Europrezident a eurokomisaři jsou jako Yetti. Mluví se o nich, ale nikdo je pořádně neviděl. Většina našich občanů ani neví, jak se jmenuje český eurokomisař. Tak to připomenu: Fülle. Absence demokracie v Bruselu je značná, přitom pravomoci jsou obrovské. Je-li však moc bez kontroly, obvykle se tomu říká diktatura. Pokud se sebou EU nic neudělá a bude se nadále zabývat ptákovinami, pak není divu, že se nám to nikomu nelíbí. Kromě eurohujerů. EU už dokonce škodí i ekonomice. Obnovitelné zdroje zdražují energii, pálení zemědělské produkce v motorech zdražuje potraviny, hotely pro slepice zdražují vejce. Ještě chvíli a bude pro nás výhodné vymanit se z působnosti euromagorů,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Jaroslav Plachý.

„Kdokoli se řídí v politice průzkumem veřejného mínění, zříká se vlastní odpovědnosti a rovná se děvě povětrné,“ uvedl pro server ParlamentníListy.cz předseda TOP 09, ministr zahraničí a první vicepremiér vlády Karel Schwarzenberg.

„Nemyslím, že taková rozhodnutí lze dělat na základě posledního výzkumu veřejného mínění,“ uvedla podobně místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasta Parkanová z TOP 09.

Podle poslance VV Jiřího Štětiny čísla průzkumu nic neříkají a jsou zásadně ovlivněna negativně médii. „Průzkumy jsou dělány na objednávku. Stačí se jenom podívat kolem sebe a srovnávat, jaké to bylo při 40leté nadvládě jedné strany a RVHP. Kdo tuto destabilizaci účelově řídí? Samozřejmě přebujelá byrokracie velmi škodí, ale to se musí změnit. EU je podle mě nutností v dnešním globalizovaném světě,“ tvrdí Štětina.

EU se rozpadne sama. Netřeba vystoupit

Podle ministra obrany a místopředsedy ODS Alexandra Vondry není žádný důvod o vystoupení z EU byť jen uvažovat. „Jsme otevřená ekonomika a evropský trh potřebujeme. Pokles důvěry v EU mezi českou veřejností souvisí s krizí eurozóny. Lidé si to spojují dohromady, ale my v eurozóně nejsme a v dohledné době nebudeme,“ myslí si Vondra.

Podle ministra zemědělství Petra Bendla z ODS bychom se vystoupením z EU dostali do izolace.

„Je třeba EU změnit, ne z ní vystoupit,“ uvedl stručně předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Stejný názor má i jeho kolega František Laudát.

Poslanec ODS Boris Šťastný a senátor Jaroslav Kubera spíše míní, že se EU rozpadne sama. „Už dávno mělo dojít k návratu ke kořenům EU. Totiž redukci činností tohoto uskupení výhradně na zajištění svobodného pohybu kapitálu, zboží, služeb a občanů mezi členskými státy. Stávající přebujelý, přeregulovaný unijní moloch socialistického typu samozřejmě brzy zanikne, důvěra, nedůvěra, dříve, než si myslíme,“ uvedl poslanec.

„Někteří poslanci přišli s nápadem zrušit Senát. Doufám, že se budou podobně angažovat i při rušení Evropského parlamentu. Ukazuje se, že se nám předhazuje, jak jsou dotace EU pro nás výhodné, ale jde to na věci, které nechceme my, ale EU. Pak je tu spousta dalších nákladů, čili výsledek může být i záporný. Myslím si, že nebude třeba z EU vystupovat a EU se rozpadne sama. V ničem se nepoučila a v posledním záchvěvu zoufalosti ještě chrlí nové a nové přihlouplé směrnice,“ řekl redakci senátor Kubera.

Zvažovat odchod

Poslanec Jaroslav Škárka míní, že EU dlouhodobě funguje neefektivně. „Například řešení řecké krize ukázalo, že mnohdy převládá idea ´jednotné Evropy´ nad zodpovědným chováním. Osobně si myslím, že sice potřebujeme z důvodů politických, ekonomických či obranných stabilní EU, ale měla by fungovat naprosto odlišně od současné byrokraticko-populistické unijní praxe. Pokud se unie netransformuje, považuji za legitimní zvažovat variantu odchodu z EU,“ vysvětlil Škárka.

„To jsem si oddechl, že EU nedůvěřují čeští občané, protože podstatně horší následky by mohl mít pokles důvěry EU vůči České republice, který by měl významně horší finanční dopady,“ uvedl europoslanec Jan Březina, který nedávno vystoupil z KDU-ČSL.

Senátor Zdeněk Schwarz hlasoval proti Lisabonské smlouvě a je proti Evropské unii v její současné podobě. „Tedy ano, vystoupení bych podpořil,“ dodal.

„Myslím, že čas na vystoupení ještě nenadešel. EU vykonává úspěšně svou sebedestrukci a jde jen o to, aby to proběhlo kontrolovaně a bez násilí,“ míní poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Uvažovat o vystupování z Evropské unie je nesmysl a zavání to laciným populismem až nacionalismem. Místo ČR je v unii. Jiná je otázka, kam se unie vyvíjí, zda naplňuje stále vize, se kterými vznikla, zda je v globálním světě životaschopná, a zda se moci v unii nezmocnili byrokraté. Samozřejmě každý ví, že dluhy nelze léčit dalšími dluhy. Solidarita uvnitř EU by měla sloužit k řešení akutních problémů a vyrovnávat ekonomiku v jednotlivých zemích, nikoliv k zakrývání dlouhodobých systémových chyb. Poukázat otevřeně na chyby EU je možné, ale neznamená, že bychom měli jít z EU pryč,“ sdělil ParlamentnímListům.cz první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Minimálně je třeba na téma vystoupení z EU vést diskusi a poskytnout lidem seriózní informace, a ne eurooptimistické proklamace,“ říká senátor Petr Pakosta.

Senátorka Jana Juřenčáková zmínila konkrétní oblasti, kde EU lidem ztěžuje život. "Osobně mám čím dál větší problém se smrští směrnic, nařízení a dalších bílých či zelených knih, které na nás chrlí nikoli Evropský parlament, jak by si někdo mohl myslet, ale Evropská komise. A většina těchto nařízení nás nutí dělat věci , které jsou mnohdy nesmyslné a ještě s hrozbou trestu při jejich neaplikaci," uvádí senátorka.

"Posledním takovým důkazem je nařízení o větším prostoru v klecích pro slepice, jehož důsledkem je to, že ti, kteří to splnili, musí tyto zvýšené náklady přenést do ceny vajec, a ti v okolních zemích, kteří to nesplnili, tak zase k nám nesmí dovážet. Většina nařízení s sebou přináší přenos nákladů na občany, díky kvótám na cukr, mléko, hovězí či vepřové přišla ČR o soběstačnost v potravinách. Problém vidím ale v úřednících a komisařích Evropské komise, kteří se všemi těmi pseudonápady přicházejí," zlobí se členka senátorského klubu TOP 09.

Zrušit europarlament, či federaci?

„Právě naopak přišel čas na demokratizaci evropských struktur, například právo národního parlamentu předkládat návrhy legislativních aktů EU a zrušit toto právo Evropské radě. Zvýšit odpovědnost i jednotlivých eurokomisařů vůči europarlamentu a snížit vliv aparátu komise a zvýšit odpovědnost demokratické struktury včetně evropského referenda a evropské etiky,“ nabízí řešení předseda KSČM Vojtěch Filip.

Europoslanec ODS Ivo Strejček souhlasí se zrušením svého pracoviště, Evropského parlamentu. „Zrušení či aspoň zásadní transformace europarlamentu je nutná, ale musí proběhnout v kontextu transformace celé EU v podstatně volnější svazek dobrovolně spolupracujících států. Nedůvěra občanů k EU ale asi neznamená dominantní vůli k vystoupení. Prozatím bude stačit, když voliči odmítnou přijetí eura a euroservilní europoníženecké programy ČSSD a TOP 09,“ říká europoslanec.

Poslanec TOP 09 Jaroslav Lobkowicz říká, že bychom si měli více vážit členství v EU a podle toho se chovat. Turecko na členství čeká desítky let. „Měli bychom být daleko více aktivní. Za mnoho problémů si můžeme sami. Nedůvěra je dána malou informovaností. Je nesmysl rušit Evropský parlament. Ten teprve získá charakter a moc parlamentu. Ve vztahu k EU platí báseň Viktora Dyka: opustíme-li ji, nezahyne. Opustíme-li ji, zahyneme,“ argumentuje poslanec. Nicméně od vzniku Evropského parlamentu účast voličů při volbách do něj kontinuálně klesá.

Podle poslance ODS Aleše Rádla dnes na základě zkušeností většina české i evropské veřejnosti vnímá zcela právem europarlament jako nevěrohodnou a nepotřebnou instituci. "Eurofederalisté napříč Evropou to naopak vyhodnotí, aby europarlament zintenzivnil svou nepotřebnou a nevěrohodnou činnost. Málo se bohužel zatím ví, že v Bruselu například na jednoho poslance připadají minimálně dvě registrované lobbistické firmy a existuje proto obrovská poptávka potom, aby orgány EU i nadále mohly pracovat tak jako dosud. O eurozákonech, které se nakonec povinně implementují do národní legislativy, se jak v europarlamentu, tak v eurokomisi totiž rozhoduje způsobem, který s demokracií, tak jak ji chápeme na národní nebo komunální úrovni, nemá celkem nic společného," upozorňuje poslanec.

"Je dobře, že si tyto skutečnosti veřejnost dnes již začíná plně uvědomovat a začíná přehodnocovat svůj vztah k EU. Snad se tato změna společenské nálady a tedy změna veřejné poptávky bude moci v dohledné době začít více promítat i do našeho vztahu k EU na národní úrovni," doplnil Rádl.

Letní čas je blbost. Jsme v roli vazalů

„Všichni víme, že EU se vydala špatným směrem. Bod zlomu je zavedení eura, které nemůže vyhovovat tak rozdílným ekonomikám, které dříve mohly korigovat svůj hospodářský cyklus změnou kurzu či úrokových sazeb. Cestou není vystoupení či rozpad, ale tlak na management EU ve směru snížení byrokracie. Pokud se nebude situace řešit, lidé budou stále naštvanější,“ myslí si senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Odpověď podobenstvím: Blíží se změna času na letní. Většina odborníků i laiků ví, že je to blbost. Nepřišel čas na jeho zrušení?“ reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

"Myslím, že tenhle stav důvěry ukazuje, že evropská a nejen česká politika potřebuje posílit akceschopnost, vůli jednat aktivně a adresně. Musí skončit čas centralizace moci oddalující se od potřeb běžných občanů," uvedl poslanec VV Petr Skokan.

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava sice EU dlouhodobě kritizuje, ale míní, že vystoupení dnes není prakticky možné. „Mohl bych říci: dobře nám tak, nic lepšího si nezasloužíme. Neřeknu to, je to příliš složitá otázka. Já neměl v EU důvěru už od samého počátku a hlasoval jsem proti našemu vstupu. To proto a jsem dodnes přesvědčen, že pro nás nebyly vyjednány optimální podmínky. Už od počátku nás tehdejší naši mocipáni postavili do role vazalů. Nemyslím si, že za dnešního stavu by bylo možné naše vystoupení z EU. Nebyl by problém nás zničit. Proč? Rozkradená a nadále rozkrádaná, snad ještě naše, republika, zničené hospodářství, zničené zemědělství, které dostat do stavu, kdy by nás bylo schopné uživit, by trvalo nejméně pět let a to jsem optimista a tak bych mohl pokračovat,“ vysvětlil Doubrava.

„S tím souvisí i možnost zrušení europarlamentu. Nevěřím, že by to bylo možné. Co ale tvrdím, je, že se musí změnit. Tento způsob řízení EU je neudržitelný. Ve skutečnosti EU vládnou nevolení funkcionáři, k tak nesmyslně vyhazovaným financím, k jakým dochází v EU, to asi nikde jinde
nenajdeme. Vezměme jen ona dvě sídla EU. Kolik peněz stojí ono stěhování a co by za ně mohlo být pořízeno. Tak bych mohl pokračovat. Ale asi bych opakoval to, co vidí i ostatní,“ dodal senátor.

Vládne Německo a Francie

Předseda senátorského klubu ODS Richard Svoboda si myslí, že není důvod EU opouštět. „Je ale mnoho důvodů pro vytrvalé pokusy o její kultivaci. Evropa potřebuje méně byrokracie, méně sociálního inženýrství a více ohledu k tradičním hodnotám,“ dodal Svoboda.

„Domnívám se, že spíše přichází čas na přehodnocení některých vnitřních ustanovení EU. Buďto vytvořit pevnější fiskální rámec zemí EU, nebo takzvanou dvourychlostní EU,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

"Není čas, aby koaliční pravicová vláda již souhlasila s obecným referendem, aby občané se k důležitým otázkám jasně vyslovili?" položila rétorickou ptázku poslankyně KSČM Marie Rusová.

Poslanec ODS Jan Florián si myslí, že nedůvěra občanů v EU je odrazem evropské politiky zejména Německa a Francie vůči menším zemím. Dále pak nedůsledné řešení krize v některých zemích na úkor významného zatěžování rozpočtu ostatních. „Pro mnohé české podnikatele, zejména zemědělce, nepochopitelná hospodářská politika EU, která svými nařízeními nesmírně komplikuje a finančně klade stále vyšší nároky na podnikatele, je neúnosná. Vítám proto kroky ministra Kuby v rámci proexportní politiky, které věřím, že povedou k většímu záběru na trzích mimo EU,“ uvedl Florián.

Hlásání euroskepticismu je nezodpovědné

„Ta nedůvěra samozřejmě není dobrá zpráva pro EU, ale úroveň podpory EU a jejích institucí přímo souvisí s hospodářskou situací v jednotlivých členských státech. Řecko si dlouho užívalo jedné z největší podpory EU od svých občanů. Dnes se nám dostalo odpovědi, proč tomu tak bylo. Ale udělejme dnes průzkum u občanů, zdali by například přivítali zavedení kontrol na hranicích, vyplňování devizových prohlášení při cestách do zahraničí, placení cla, vytvoření bariér při vývozu a dovozu zboží a podobně. Odmítání společné Evropy je u nás v dnešní době moderní. Od politiků je hlásání takovýchto nálad velmi nezodpovědné a jedná se u nich o čistý populismus. Oni i naši občané si musí uvědomit skutečnost, že Evropa je bez nás schopna dál fungovat, ale obráceně že to neplatí a že nejsme tak dobří, že bychom se vydali nějakou třetí cestou,“ říká senátor Jan Horník.

Podle poslance ODS Ivana Fuksy ohledně setrvání či vystoupení z EU je třeba doložit skutečné náklady našeho členství, zvýšené implementací předpisů EU do našich zákonů, kromě kalkulace čisté pozice ČR z dílny ministerstva financí. „Za úvahu stojí zrušit paralelní parlamentní struktury EU ve Štrasburku a Lucemburku,“ dodal Fuksa.

Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek nemíní, že by se mělo vystupovat z EU či rušit europarlament. „Ale zásadní proměně a zmenšení administrativy či provozních nákladů říkám ano,“ dodal senátor.

Zcela změnit EU

„Souhlasím s názorem prezidenta, že by bylo třeba EU zcela změnit. Evropský parlament je v tomto provedení zcela zbytečná, drahá a nefunkční instituce,“ reagovala místopředsedkyně Senátu Alena Palečková z ODS.

„Nesmysl, naopak, je nejvyšší čas věnovat se posilování europarlamentu a lepší kvalitě společných pravidel. Pouhé národovectví je anachronismus a dělá z ČR loutku v rukou TNC,“ kontruje poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Podle poslance ODS Jana Bureše je odchod z EU nesmysl. „Spíše potřebujeme méně regulace. Komise by měla fungovat jako strážce svobod pohybu osob, zboží a kapitálu a nepouštět se do regulací, harmonizací, implementací a všech možných dotací,“ říká poslanec.

Poslankyně Starostů a nezávislých Ludmila Bubeníková myslí, že čas na vystoupení z EU ještě nenastal. „Mínění lidí určitě ovlivňuje krize v Evropě,“ dodala Bubeníková.

Sňatek z rozumu a drahý rozvod

Podle senátora ODS Karla Šebka je členství v EU sňatkem z rozumu. „Bohatá nevěsta Evropa se roznemohla skrytým virem sociální lenosti a nechce si připustit, že noví přivandrovalci by mohli něco vědět lépe. Ještě je čas na kompromisy. Na drahý rozvod to ještě není,“ myslí si Šebek.

„Přišel čas na přiznání, že nemáme na ufinancování eurosocialismu. Je třeba zpřísnit pravidla, snížit přerozdělování. Rozpad je začátek nekončícího chaosu,“ míní člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný.

Senátor ČSSD Miroslav Krejča si myslí, že je EU dobrý projekt, ale špatně realizovaný. „Hrozbou je především úporná snaha vše unifikovat, regulovat a přerozdělovat. Takže ne vystupovat, ale důsledně hájit národní zájmy a omezit vliv evropských institucí,“ dodal senátor.

Poslanec TOP 09 Rudolf Chlad považuje vystoupení z EU za špatný nápad. „Stejně tak špatně vnímám současné uspořádání a fungování uvnitř EU. Co se týká europarlamentu, nějaký zastřešující orgán asi musí být, ale s nižšími kompetencemi a s menším počtem úředníků,“ dodává poslanec.

Problémy financování

Europoslanec ODS Hynek Fajmon se ke členství v EU či ke zrušení europarlamentu nevyjádřil. Stoupající nedůvěra k EU a europarlamentu je podle jeho názoru způsobena tím, že EU tvoří špatnou politiku a legislativu, která je vzdálená od zájmů občanů. „Konkrétně se jedná v poslední době o nesmyslnou politiku boje  s globálním oteplováním, která zdražuje energii, což těžce dopadá na domácnosti a ničí firmy a pracovní místa. Dokud se tato a další politiky nezmění, tak bude důvěra v EU klesat,“ odhaduje Fajmon.

Senátor ČSSD Miloš Malý soudí, že vystupovat z EU v době krize by nebyl správný krok. Je navíc rozpracováno mnoho projektů spolufinancovaných z pokladny EU a není připraven proces, jak je dofinancovat z vlastních zdrojů. „Neexistuje představa o finančním vyrovnání s EU. Také by to mělo dopad na náš obchod s EU. To bychom asi neustáli,“ varuje senátor.

„Pokud by se zahraniční politika zemí řídila podle momentálního průzkumu mínění, pak by například druhá světová válka mohla dopadnout úplně jinak a my bychom jako národ neexistovali,“ tvrdí místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

EU se změní, či zanikne

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba připomíná, že české vládě nedůvěřuje ještě větší procento lidí, přesto také bude existovat. „Jak u ní, tak u EU to bohužel není o názoru lidí. Oboje přitom chce změnu. I v demokracii se prostě mocní umí opevnit. Bude proto ještě dlouho trvat, než se EU buď radikálně změní, či zničí a zanikne,“ předpovídá poslanec.

Poslankyně ODS Ivana Weberová tvrdí, že čas na takové radikální řešení nenadešel. EU je podle ní stále pro ČR ekonomickou nutností a myšlenky, na nichž byla založena, tedy volný pohyb zboží, služeb, osob a kapitálu a posléze i soudních rozhodnutí jsou dobré pro členské státy i jejich občany. „Pouze si myslím, že by se EU skutečně měla držet těchto původních cílů, neboť je stále hodně co zlepšovat, namísto toho, aby hledala další cíle, oblasti a zakládala další úřady a agentury. Myslím, že by měla EU hodně zeštíhlet, protože počet předražených úředníků a funkcionářů je neúnosný,“ dodala Weberová.  

Ani kritička EU Jana Bobošíková ze Suverenity není pro odchod ČR z EU. „Je tu dlouhodobě čas na systémovou změnu EU. O tom Suverenita hovoří stále. Vystoupení z EU není nyní na pořadu dne,“ vysvětluje Bobošíková.

„Měli bychom vystoupit z EU? To ukáže čas,“ odpovídá senátor ČSSD Petr Guziana.

„To není otázka jednoduchá a odpověď je ještě složitější s ohledem na vazby, které se mezitím vytvořily,“ myslí si poslankyně KSČM Marie Nedvědová.

Nesmíme být vazaly

„Pokud bude EU partnerem České republiky a pokud bude přínosem pro její rozvoj a nestaneme se jejími pouhými vazaly a nebudeme slepě přijímat veškerá její rozhodnutí, nemám nic proti zachování členství v Evropské unii,“ reagoval poslanec VV Martin Vacek.

Podle poslance ČSSD Adama Rykaly se lidé rozhodují pod tlakem médií a dnes je in být proti EU. „Nikdo z novinářů nepřipomíná, že díky společnému evropskému projektu neumírají lidé ve válkách. Česku se po vstupu otevřely dveře na evropský trh a část naší politické scény má strach zavést v ČR evropské právo, protože by se pak mohlo stát, že v ČR budou platit stejná pravidla jako v západní Evropě a hůře by se pak dělaly všivárny a zlodějny. Pokud toto bude platit i do budoucna, tak vždy budu zastáncem evropského projektu. To ale neznamená, že EU nemá žádné chyby. Úkolem  nás všech je ty chyby najít a napravit,“ uvádí Rykala.

Poslanec Václav Kubata podobně jako jeho kolegové z TOP 09 míní, že klíčová rozhodnutí typu vystoupení EU nelze činit na základě průzkumu. „Situace EU je sice napjatá díky dopadům krize, ale přesto není nutné v tuto chvíli přijímat takováto dramatická rozhodnutí, ale spíš o všem pečlivě a důsledně jednat a také o těchto věcech poctivě informovat veřejnost,“ zdůraznil Kubata.

Vystoupení je pitomý nápad

Poslanec ČSSD David Rath říká, že vystoupení z EU je jednoznačně pitomý nápad a musí se naopak usilovat o demokratizaci struktur EU. Podle něho by se měl Evropský parlament stát skutečným parlamentem, který navrhuje a schvaluje evropské zákony. „Jedinou cestou je evropská federace. Pokud se tak nestane, skončíme hůř než Afrika – povětšinou chudé státečky zmítané vnějšími i vnitřními konflikty. EU prostě potřebuje mnohem více demokratických struktur se skutečnými pravomocemi,“ tvrdí Rath.  

Poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková si myslí, že když jsme členy EU, můžeme ovlivňovat její podobu a je i na nás, jak bude EU vypadat. „Pro občany ČR je to šance, jak kultivovat veřejný prostor a demokracii. Snahy o dehonestaci EU jsou nebezpečné pro svobodu v ČR. Také snižují dohled nad úniky peněz daňových poplatníků v korupci. Při všech nedostatcích, které vnímám, jsem pro zachování EU,“ vysvětluje Chalánková.

„Náš vztah k EU je výsledkem našeho poznání tohoto společenství a prožitkem jeho fungování. To prvé je zatím nedokonalé a je navíc zkreslováno samolibými euroskeptiky. To druhé je také nedokonalé, protože se stále vyvíjí. Když se na tvorbě EU nebudeme podílet a budeme jen skuhrat, tak nejsme hodni toto společenství sdílet,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD František Bublan.

Není jiná alternativa

Podle poslance KSČM Miroslava Opálky průzkum ukazuje na trendy ve změnách společenského vědomí. „Průzkum na vzorku však nemůže zrušit výsledek celostátního referenda. Je však signálem pro politickou reprezentaci jednat o smyslu a poslání evropské integrace,“ míní poslanec.

Poslanec VV Michal Babák míní, že EU je ochranným deštníkem pro spoustu států. „Je nutné pouze se naučit čerpat její podporu a neodsouhlasit všechny nápady, které se EU snaží implementovat v ČR. Když si srovnáte pro a proti, rozhodně převáží pozitiva. A proto jsem pro setrvání v unii,“ vysvětlil Babák.

„Všichni tušíme, že lepší alternativa pro ČR než členství v EU neexistuje. EU je pro ČR politickou, bezpečnostní i ekonomickou šancí, kterou stále neumíme využívat v náš prospěch,“ myslí si senátorka ČSSD Hana Doupovcová.

„ČR musí dál budovat svou budoucnost jako sebevědomý člen evropské sedmadvacítky,“ domnívá se poslanec VV Viktor Paggio.

Nedůvěra v politiky

„V době, kdy jiné země, například Island, Chorvatsko či Srbsko usilují o členství, by vystoupení byla hloupost proti národním zájmům ČR. Jednodušší bude vyměnit vládu a prezidenta,“ říká místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

Předseda NS-LEV 2011 Jiří Paroubek míní, že ČR nemá vůči členství v EU alternativu. „Evropský parlament opravdu vnímají občané jako instituci, která není o provozu jejich domácností,“ dodal poslanec.

Podle europoslance KSČM Miloslava Ransdorfa by ČR z EU vystoupit neměla. „Velká část nedůvěry padá na vrub neinformovanosti. Pro českou politiku fungují nářky na Brusel jako pohodlné alibi,“ tvrdí Ransdorf.

Podle poslance ČSSD Antonína Sedi nedůvěra občanů v EU pramení podobně jako nedůvěra v český parlament v neschopnosti politiků řešit aktuální problémy. „Řešením není zrušení těchto demokratických institucí, ale zvýšení transparentnosti, akčnosti, veřejné kontroly a odbyrokratizování. Ukazuje se, že stále v orgánech EU platí: vymysli lejstro a přibudou další úředníci, kteří těch lejster vyrobí několikanásobně více. Na druhou stranu si za některé problémy, například čerpání fondů z EU, můžeme sami,“ doplnil Seďa.

Není čas na hrdinství

Poslanec VV Miroslav Petráň říká, že není čas na zbytečné hrdinství a k nutnosti takového radikálního kroku, kterým je vystoupení z EU, čas nenazrál. „Krize eurozóny však dává příležitost k aktivitě ve směru mnoha, třeba i radikálních změn systému EU včetně jejího parlamentu a zbytečných výdajů třeba s různými přesuny jednání. Myslím, že se otevřela možnost k prosazení našich zájmů,“ míní Petráň.

Europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček míní, že politici populisticky mnohdy svalují svá selhání na EU a likvidace unijních struktur by nic neřešila. EU sice není populární, ale opravdový politik se pozná podle něho dle toho, že dokáže hájit i nepopulární věci.

Podle pohledu senátora ČSSD Jan Žaloudíka je důvěra v EU především taková, jaký je obraz EU vytvářený zástupci státu a médií. „Vystoupit z EU znamená naší cestu do stepní Asie. Věřím, že takový nápad má snad jen pár pitomců či asiofilních agentů. Nutno také připomenout, že podpora české vlády je ještě menší, jen kolem dvaceti procent. Co kdybychom tedy vystoupili z České republiky a nechali tu jen vládu a její fanoušky. Ostatně s jarem k tomu dojde vnitřní emigrací na zahrádky a chalupy, jak už je v zemi zvykem,“ uvedl senátor.

Ani česká vláda nemá důvěru

„Odpovím otázkou: je čas opustit ČR, když, zřejmě díky i hospodářské krizi, důvěra v Poslaneckou sněmovnu klesla na 15 procent a vlády na dvacet procent?“ reagovala europoslankyně a kandidátka KDU-ČSL na prezidenta Zuzana Roithová.

Podobně argumentuje i europoslanec ČSSD Libor Rouček. „Spokojenost Čechů s EU i Evropským parlamentem je stále vyšší než spokojenost s českou vládou a parlamentem. „Znamená to snad, že bychom měli rušit tyto instituce? Místo českého nihilistického přístupu ke všemu bych spíše navrhoval, abychom se zamysleli, jak fungování všech těchto institucí zlepšit. Hodně by nám to pomohlo,“ myslí si Rouček.

Stejný názor jako Rouček má i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Samozřejmě že nevystupovat a nerušit europarlament. To bychom vzhledem k nedůvěře občanů mohli zrušit národní parlament, soudy a policii. Pak třeba i stát,“ říká šéf lidovců.  Stejně argumentuje i místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková z ČSSD.

Okoukaná manželka

„S členstvím v EU to je jako s manželstvím. Když do něj vstoupíte, tak z něj nelze vystoupit jen proto, že se vám manželka za ta léta již okoukala, ale předpokladem je trvalý rozvrat manželství. Občané o vstupu jednou rozhodli v referendu. Je otázkou, zda to bylo na základě dostatečné informovanosti, neboť na to, co se dnes děje v EU, někteří poukazovali již tehdy. Kdybychom dnes vystoupili na základě nálady ve společnosti, příště by nás nikdo do žádného mezinárodního uskupení nepřijal. Příležitost vystoupit může nastat u nějaké zásadní revize zakládacích smluv. Co se týče Evropského parlamentu, tak je to jediná instituce v EU, která není postižena demokratickým deficitem,“ uvedl europoslanec Edvard Kožušník z ODS.

Podle senátorky ČSSD Dagmar Zvěřinové názor na EU je kladný a pozitiva podle ní převažují: „Nezastírejme si, EU má potíže, ale my nežijme ve vzduchoprázdnu. Některé se nás dotýkají více, některé méně. Ale EU nás donutila i k některým rozhodnutím, ke kterým by se jinak těžko sbírala politická odvaha. Byla by chyba za projekt společné Evropy nebojovat. A to současné potíže neberu na lehkou váhu.“

Senátorka Severočechů.cz Alena Dernerová si myslí, že občané jsou ohledně EU mystifikováni a má na ně negativní dopad kritický pohled prezidenta Klause na EU. „Čeští politici se vymlouvají na EU, ale například za špatnou administraci dotací z EU si můžeme sami. Jinak zde mohla již fungovat lépe infrastruktura. Vystoupení z EU by pro nás bylo fatální. Jsme exportně závislí na Německu. Nemůžeme být izolovaný ostrůvek. A co se týče europarlamentu, tak někteří poslanci EP pracují, jiní zase ne,“ řekla redakci senátorka.

Přemýšlet o vystoupení z EU je hloupé

„Ani se nedivím, že důvěra veřejnosti v EU klesá, když někteří politici a především prezident bojují proti EU. Je třeba si uvědomit, co nám pozitivního členství v EU přináší v oblasti obchodu, cestovního ruchu a především čerpání prostředků z evropských fondů pro naše investice do infrastruktury i do rozvoje našich měst a obcí. A to vytváří i nové pracovní příležitosti. Přemýšlet o vystoupení z EU a dávat to najevo je nezodpovědné a hloupé. Pokud jde o europarlament, je na čase zefektivnit jeho práci. To se týká i jednoho stálého sídla pro jeho jednání,“ myslí si poslanec ČSSD Václav Votava.

Podle poslance TOP 09 Jiřího Skalického není vystoupení z EU ani zrušení europarlamentu smysluplné ani reálné. „Spíše bych viděl diskusi v rámci EU o změnách v kompetencích a pravidlech fungování. To vše s ohledem na současný vývoj ve světě a ekonomickou situaci. EU by měla být rozhodně pružnější, akceschopnější a méně byrokratická. Mimo to si řada členů EU chrání své ekonomické zájmy,“ dodal poslanec.

Věřím v EU

„Já v EU věřím a pokud existuje, tak musí vše někdo řídit. Snad méně byrokracie, více pružnosti by EU neuškodilo,“ uvedl senátor ČSSD Miloš Janeček.

„Určitě nevystupovat,“ říká senátorka ČSSD Jiřina Rippelová. Poslanec KSČM Josef Šenfeld jen stručně uvedl, že je proti vystoupení stejně jako poslankyně Patricie Kotalíková z TOP 09.


Senátorka Soňa Paukrtová říká, že Česko je ekonomicky závislé na evropských trzích: „Naše členství v EU nám umožňuje aspoň z části ovlivňovat evropské dění.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…