Pehe sleduje kauzu Rath: Už chyběl jen přelet stíhaček

07.06.2012 13:02

Zatčení Ratha má mít podle mnohých jakýsi výchovný efekt, píše ve svém článku pro deník Právo politolog Jiří Pehe a dodává, že v Česku prolezlém korupcí je kauza vnímána jako možný bod obratu.

Pehe sleduje kauzu Rath: Už chyběl jen přelet stíhaček
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Pehe konstatuje, že při korupci byl dopaden poněkud překvapivě vládními stranami nejvíce nenáviděný opoziční politik. "Sama tato skutečnost ponouká část veřejnosti ke konspiračním teoriím, že jde o politický útok, které se ve své řeči před sněmovnou snažil přiživit i poslanec Rath," píše v článku. Politolog tvrdí, že nemá smysl přesvědčovat ty, kdo kauzu jako spiknutí vnímají.

Zároveň připomíná, že větší část lidí "černobílé" konspirační teorie odmítá a vítá, že spravedlnosti bude učiněno zadost. V této souvislosti ovšem politolog připomíná problém. Ten je v tom, že chápání spravedlnosti má svoji "obsahovou i jevovou stránku". O první rozhodne soud. Druhá souvisí ze symbolikou, kterou se zapíše případ do povědomí lidí.

V kauze Rath totiž podle Peheho převládá "kýčovitá nepřiměřenost", která může nahlodat ty, kteří zatím věří, že jde o výkon spravedlnosti. "Už od okamžiku poslancova zatčení jsme svědky policejní bombastičnosti, okázalé manifestace státní moci i snah zneužít kauzy k nesouvisejícím politickým účelům," připomíná politolog.

Jiří Pehe v této souvislosti říká, že není překvapením, když se na sociálních sítích objevují ironické komentáře, že k absurdnímu divadlu při převozu exhejtmana a jeho vystoupení v parlamentu chybělo pouze jen nasazení dělostřelectva a přelety gripenů.

To prý platí i o rozhodnutí uvalit na Ratha vazbu. "I proto byl Rath ve svém projevu nejpřesvědčivější v pasážích, v nichž se vysmíval policejním manévrům okolo své osoby a zpochybňoval potřebu držet ho ve vazbě. Náhoda tomu chtěla, že při jeho projevu si mohl divák zároveň číst v dolní části obrazovky zprávu o vývoji v kauze „lobbisty“ Janouška, podezřelého z pokusu o úmyslné ublížení na zdraví, když v opilosti přejel ženu. Ten si na rozdíl od Ratha užívá svobody," píše Pehe.

Současně však konstatuje, že exhejtmanův projev, plný konspiračních narážek a obvinění, přispěl k pocitu „nepřiměřenosti“. David Rath podle jeho slov promarnil šanci být „civilní“ a uměřený. Politolog tvrdí, že stačilo, kdyby se pozastavil nad manifestací síly státní moci v jeho kauze, a pak mohl Sněmovnu požádat o vydání, aby se hájil před soudem.

Nejpřiměřeněji se zachovala Sněmovna. Zákonodárci odolali pokušení celou kauzu rozežvanit. Po Rathově projevu jej odevzdali ke stíhání. "Miroslavě Němcové lze snad vytknout jen zbytečnou pasivitu tváří v tvář požadavkům výkonné moci na přítomnost ozbrojenců ve Sněmovně, jakož i toleranci vůči téměř vojenským manévrům při převozu zatím neusvědčeného kolegy do budovy parlamentu," končí svůj článek Jiří Pehe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…