Pekárkovo tajuplné mlčení: Na dotaz, kdo nahrávku sestříhal, asi zavěsil

29.11.2012 12:54

Poslanec Roman Pekárek (ODS) se dnes před poslanci mandátového a imunitního výboru hájil slovy, že je nevinný. Poslance ale prý nežádal o to, jak mají o jeho vydání k trestnímu stíhání rozhodnout. Ti ovšem jednohlasně jeho vydání doporučili. Pekárek krátce poté novináře překvapil tajuplným mlčením.

Pekárkovo tajuplné mlčení: Na dotaz, kdo nahrávku sestříhal, asi zavěsil
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

Co se dnes dělo na mandátovém a imunitním výboru sněmovny, který rozhodoval o vydání Romana Pekárka k trestnímu stíhání? To poslanci z výboru téměř nestačili novinářům sdělit. Hlavním důvodem bylo to, že někteří z nich se ze zasedání MIV okamžitě přesouvali na jiné zasedání výborů a to kvůli posuzování státního rozpočtu. Sám Pekárek pak sdělil České televizi, že je nevinný a soud nemá k jeho odsouzení důkazy.

„Pan poslanec Pekárek se prohlašuje za nevinného a nevěří justici. Pro MIV ale nebylo proč váhat. Jednomyslně jsme doporučili poslancům jej k trestnímu stíhání vydat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz člen MIV, poslanec Jiří Dolejš z KSČM. Pekárek prý poslancům hlavně vysvětloval svůj postoj ke kauze.

Jenže před novináři sám Pekárek příliš sdílný nebyl. „Já se obávám, že co jsem říkal na výboru, bylo určeno pro členy výboru, takže nebudu to tady říkat," sdělil.

O chvíli později pak v živém telefonickém rozhovoru pro Českou televizi byl přece jenom o kapku hovornější. Například uvedl, že se poslaneckého mandátu sám nevzdá. „To, co mi je kladeno za vinu, tak se nestalo. Jsem nevinný, nic jsem nespáchal, výrok o mé vině je založen na nejasném důkazu,“ zmínil. Tím důkazem má být nahrávka a podle Pekárka ji někdo mohl sestříhat.

„Jenže i expertízy dokazují, že sestříhána nebyla, jak si to tedy vysvětlujete?“ zněl k tomu dotaz moderátorky televize. Na to ale již Pekárek neodvětil. Hovor byl totiž přerušen. Vysvětlením je to, že Pekárek nejspíše zavěsil.

Bohuslav Sobotka: Hlasovali jsme jednomyslně

Podle předsedy výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD) ale MIV dnes jednomyslně doporučil poslancům vydat Romana Pekárka k trestnímu stíhání, přestože prý Pekárek na výboru neřekl jasně, zda si přeje, nebo nepřeje být vydán.

„Nechal to na výboru. Popřel ale, že by se skutek, kterého se podle obžaloby dopustil, stal, a uvedl, že soud rozhodl chybně,“ dodal Sobotka s tím, že výbor ale nemůže nahrazovat odvolací soud.

Pekárkovo vysvětlení na výboru nebylo zcela přesvědčivé ani pro dalšího člena výboru Jiřího Skalického (TOP 09 a Starostové). I on zdůraznil, že o Pekárkově vině nebo nevině musí rozhodnout odvolací soud. „Z mého pohledu není důvod, aby se nepokračovalo dál," řekl Skalický.

„Věc, která už prošla prvním stupněm soudu, musí být u soudu dokončena," podotkl také další člen výboru Marek Benda (ODS).

Na plénu budou hlasovat asi v úterý

Pekárek byl nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení za korupci. Nyní se má uskutečnit odvolací soud. Sněmovna rozhodne o Pekárkovi na schůzi, která začne příští úterý. Podle Sobotky by mohl verdikt padnout už první den schůze.

Pekárek, který pomohl koalici prosadit daňový balíček, církevní restituce nebo zavedení reformního druhého důchodového pilíře od příštího roku, už pozastavil členství v ODS. Ačkoli ho špičky ODS vyzývaly ke složení poslaneckého mandátu, neučinil to.

Pekárek jako bývalý kolínský místostarosta nabídl podle obžaloby brněnskému podnikateli Petru Ličkovi, že zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Ličkovi, který měl Pekárkovi úplatek nabídnout, soud vyměřil roční vězení. Oba shodně od začátku kauzy tvrdí, že jsou nevinní. Odvolací jednání soudu je nařízeno na 18. prosince.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…