Pirát ze severu: Tento zparchantělý režim ovládaný státní mafií už musí skončit

28.05.2013 9:23

„Stav českého státu je tristní, zadlužení roste, státem se rozlézá chobotnice politickoekonomické mafie. Vládne u nás korupcí prolezlý a státní mafií ovládaný zparchantělý režim,“ silně kritizuje současnou situaci v České republice začínající liberecký spisovatel Jiří Soukup.

Pirát ze severu: Tento zparchantělý režim ovládaný státní mafií už musí skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti představili na tiskové konferenci nápad, jak se vyhnout autorským poplatkům OSA

Je však i zklamaný z pasivity české společnosti. „Spousta lidí protestuje na sociálních sítích či u piva, ale když přijde na lámání chleba, tak většina z nich nepřiloží ruku k dílu,“ míní. Nabízí i zajímavé vysvětlení, proč se v Česku tak daří korupci. „Za komunismu byli lidé zvyklí krást, jsou tak naučení žít. Otcové kradli, děti to viděly a kradou taky,“ říká. Přesto vyzývá: „Korupce je velká zátěž pro státní rozpočet, bojujme s ní.“

Místo škrtání se má v době krize investovat

Ostrá slova volí Jiří Soukup při kritice hlavně ekonomické politiky vlády. „Vláda se dopuští ekonomického harakiri a ministr financí Kalousek je ekonomický sebevrah,“ myslí si. „Kalousek, Nečas a jejich přisluhovači jsou hrobaři naší prosperity. Přivedli tuto zemi do totálního rozkladu a ekonomického propadu. Když pravice přebírala vládu, činil hospodářský růst 6 procent, dnes máme dvouprocentní propad v porovnání s loňskem,“ upřesňuje.

Jako velký problém vidí příliš jednostrannou závislost české ekonomiky. „Export závisí z velké části na zemích jako Německo a orientace průmyslu na několika úzkých větvích produkce, hlavně na automobilovém průmyslu. Pokud bude klesat EU, stáhne nás také, což se už delší čas ukazuje jako nepříliš šťastná volba,“ domnívá se Soukup.

Oponuje i ekonomickému škrtání ministra financí. „V době krize se má naopak investovat. Práce i zaměstnanci jsou levnější, získají se nová pracovní místa, ekonomika se tím rozhýbe,“ je přesvědčen.

Vzdělávací systém selhává, zákony jsou nesrozumitelnou změtí paragrafů

Nejdůležitější je podle Soukupa investovat do vzdělání a výzkumu. Stav školství se dle jeho mínění musí změnit. „Školy chrlí řadu rádoby odborníků, kteří se pak v praxi neuplatní. Vzdělávací systém selhává. Vysoké školy plodí zástupy poloschopných lidí s tituly, učňovské školství nefunguje efektivně. Školství čeká na reformu, školský systém je z doby Marie Terezie, ale máme přeci 21. století,“ popisuje.

Podobné je to i se zákonodárstvím. „Zákony jsou psané na míru oligarchům a elitě nesrozumitelnou změtí paragrafů, které běžný občan nemá šanci pochopit a pro podnikatelský sektor jsou matoucí a zavádějící,“ myslí si.

Korupci se daří. Češi jsou zvyklí krást

Daleko lépe než v ostatních zemích kolem však podle Soukupa v České republice funguje korupce. „Je tady korupcí prolezlý a státní mafií ovládaný zparchantělý režim. Korupci se daří, je to velká zátěž pro státní rozpočet, bojujme s ní,“ vyzývá.

Nabízí i zajímavé vysvětlení, proč je korupce v Česku tak nabobtnalá. „Za komunismu byli lidé zvyklí krást, jsou tak naučení žít. Otcové kradli, děti to viděly a kradou taky. To je zásadní problém,“ zdůrazňuje.

Jsme národ Švejků. Nadáváme jen u piva nebo na sociálních sítích

Jiří Soukup se zúčastňuje různých protivládních akcí, naposledy byl koncem dubna v Praze na Demofestu. Zatímco vloni se podobné demonstrace odehrávaly za masové účasti lidí, letos jejich návštěvnost výrazně poklesla. „Spousta lidí je nespokojená, ale když přijde na lámání chleba, tak většina kromě kecání na sociálních sítích nebo u piva není ochotná přiložit ruku k dílu. Asi je to mentalitou národa Švejků,“ uvádí Soukup.

Politiku řídí průmyslníci

Stávajícím politickým stranám Soukup nedůvěřuje. „Stav českého státu je tristní, zadlužení roste, státem se rozlézá politickoekonomická mafie. Velkým stranám ani jejich případným koaličním partnerům nevěřím,“ říká Soukup. Je to i tím, že politiku v Česku řídí dle libereckého spisovatele velcí průmyslníci. „Což je špatné. Za peníze si pak schválí cokoliv, co je pro ně výhodné,“ konstatuje.

Řešení vidí radikální, současný stav je dle něj neudržitelný. „Musí se něco stát, až ve stylu roku 1989. Jinak se s tím hnout nedá,“ domnívá se Jiří Soukup.

Jiří Soukup se narodil v Liberci, vzděláním IT, pracuje na trilogii Jen smích a slzy a povídkové sbírce Bez žalu a slitování. Politicky má blízko k Pirátské straně a nezávislým iniciativám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…