Po Drábkovi zůstal strašák. Kdo si nevyzvedne sKartu, může přijít o dávky

22.11.2012 21:40

Příjemcům sociálních dávek nadále hrozí, že jim mohou být pozastaveny výplaty, pokud si nevyzvednou sKartu. Nová ministryně práce Ludmila Müllerová to potvrdila po schůzce s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou. Ten však oponuje, že výplaty zastavit nelze. V opačném případě radí žalobu s návrhem na předběžné opatření.

Po Drábkovi zůstal strašák. Kdo si nevyzvedne sKartu, může přijít o dávky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Projekt sociálních karet, jenž je spojován s bývalým ministrem práce Jaromírem Drábkem a jeho prvním náměstkem Vladimírem Šiškou bude zřejmě ještě nějakou dobu komplikovat situaci těm, kteří adresáty sociálních dávek. Nejaktuálnější hrozbou pro ně je, že jim může být výplata dávek pozastavena, pokud si nevyzvednou sKartu.

I kvůli tomu se dnes sešli nová ministryně práce Ludmila Müllerová a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, jenž trvá na dobrovolném využívání sKaret. Podle šéfky resortu tomu brání současná legislativa i smluvní předpisy. Pokud si někdo sKartu nevyzvedne, může mu podle Ludmily Müllerové ministerstvo výplatu dávek pozastavit. Odvolává se přitom na smlouvu s Českou spořitelnou, jejíž právní analýzu bude mít k dispozici do poloviny příštího týdne.

Nikdo nepředpokládal, že by kdokoli převzít sKartu odmítl

„Výrazně se lišíme v názoru na to, zda je povinnost sKarty převzít. Paní ministryně řekla, že jim může být, ne že bude – tam to změkčení bylo zřejmé – pozastavena výplata dávek. My jsme v souladu s názorem veřejného ochránce práv přesvědčeni o tom, že povinnost převzít sKartu nevyplývá ze žádného zákona. A už vůbec nevyplývá ze žádného zákona, že pokud občan sKartu nepřevezme, tak by mu nebyla vyplácena dávka,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Václav Krása.

„Nikdo nepředpokládal, když tento systém ministerstvo vytvářelo a předkládalo, že by kdokoli kartu odmítl převzít, protože karta je především průkazem. Zákon skutečně neřeší to, co se stane, pokud tu kartu někdo odmítne převzít,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz členka výboru pro sociální politiku Lenka Kohoutová s tím, že než se zákon upraví, tak kdo kartu už převzal, se řídí novým zákonem, a kdo si ji nepřevzal, tak se řídí předchozím ustanovením.

Při pozastavení dávek by měla okamžitě přijít žaloba

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením se domnívá, že nelze výplatu dávky zastavit. „Pokud by se tak stalo, tak budeme lidem radit, aby podali okamžitě žalobu s návrhem na předběžné opatření, protože jsou v ohrožení na své existenci. V tomto případě by tedy byl institut předběžného opatření zcela namístě,“ podotýká Václav Krása.

Poslankyně Lenka Kohoutová je stejného názoru jako ombudsman Pavel Varvařovský, že dávky nelze pozastavit nebo nevyplácet tomu, kdo si sKartu nevyzvedne. „Můj osobní názor je ten, že sKartu jako průkaz si má člověk převzít. Ale jakým způsobem pak bude přejímat peníze je na něm, užití sKarty v tomto směru musí zůstat dobrovolné,“ myslí si Lenka Kohoutová.

Drábek a Šiška čelí trestnímu oznámení za předání osobních údajů

Národní rada osob se zdravotním pojištěním odmítá sKartu i jako identifikační průkaz, protože většina průkazek ZTP má platnost až do konce roku 2015. „Vznikla jen pro to, aby šly peníze přes Českou spořitelnu. Do minulého roku šly z České národní banky, nerozumím tomu, proč bylo zapotřebí, aby chodily přes Českou spořitelnu. Evidentně je to obchod. Ale považuji za nepřijatelné, aby o statisících občanů této země rozhodoval generální ředitel jakékoli banky,“ říká pro ParlamentníListy.cz Václav Krása.

S tím souvisí i trestní oznámení, které na exministra práce Jaromíra Drábka a jeho tehdejšího náměstka Vladimíra Šišku zdravotně postižení podali. „Už jsme dostali dopis ze státního zastupitelství, že celou věc předali Policii ČR. Jsme přesvědčeni, že ministerstvo práce nemělo právo předat databázi příjemců dávek České spořitelně. Podle zákona mohlo její správu svěřit jen České správě sociálního zabezpečení a o dalších subjektech se tam nehovoří,“ zdůvodňuje Václav Krása podání trestního oznámení na bývalé vysoké úředníky.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…