Počet metrů na úředníka: Nečas představil metodu, jak šetřit

11.04.2013 13:28

Národní ekonomická rada vlády připravila materiál, který dává odpovědi na otázku, jak zlevnit státní správu. Dnes se také uskutečnil brífink premiéra Petra Nečase spolu s představiteli NERV, kteří představili veřejnosti sadu ukazatelů, jejichž porovnáním lze stanovit mediány a v důsledku toho ušetřit.

Počet metrů na úředníka: Nečas představil metodu, jak šetřit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Brífinku na Úřadu vlády se zúčastnili premiér Petr Nečas, člen NERV Jan Procházka a spolupracovníci NERV Jiří Voříšek a Ota Novotný. Přítomné mj. seznámili s KPI, tedy s metodou nazvanou Klíčové ukazatele výkonnosti (KPI – Key Performance Indicator, někdy také Key Point Indicator nebo Key Success Indicator). Jsou základním prvkem systémů pro měření výkonnosti.

Premiér Petr Nečas zdůraznil, že se s pomocí NERV snaží zefektivnit státní správu a najít možnosti úspor. Zaměřili se na několik oblasti například na správu nemovitostí, finanční funkce, personalistiku, správu IT, nákup nebo právní služby. Premiér zdůraznil, že NERV použila data, která již existují a jejich porovnáváním se došlo k zajímavým výsledkům.

Princip KPI ukázal značné rozdíly

Princip KPI je dobře viditelný například v oblasti správy nemovitostí. Hovořil o tom Jan Procházka. Hlavní myšlenkou je podle něj porovnávání dat. Například průměrná kancelářská plocha je v Klatovech 15,93 metru čtverečního na úředníka, na okresním soudu mají v přepočtu 36,1 metru čtverečního na hlavu a na pobočce státní policie 90,8 metru. To jsou značné rozdíly. Podle Procházky při sledování klíčových výkonných ukazatelů je třeba dbát na porovnávání porovnatelného. To znamená např. soud s jiným soudem apod.

Kdo nebude splňovat mediány, přijde o peníze

Doporučení je jasné. Stačí, když se provoz dostane na medián v dané oblasti. Dnes se to dost liší, přestože k tomu není žádný objektivní důvod. U správy nemovitostí jde především o ukazatele metrů čtverečních na úředníka a také celkové náklady na metr čtvereční kancelářské plochy.

Podle expertů se tedy dají spočítat mediány a dát tyto podklady institucím. "Je pak samozřejmě na nich, jestli se například sestěhovat nebo volit jiné možnosti. Pokud však nebudou schopni se vejít do mediánu, bude jim krácen rozpočet," řekl Procházka. Experti NERV spočítali, že pouhým zprůměrováním velikosti všech kanceláří půjde okamžitě začít spořit téměř miliardu korun ročně.

Úspory se promítnou již v příštím roce

Premiér Petr Nečas je přesvědčen, že úspory ve státní správě by se měly promítnout do státního rozpočtu již v příštím roce a v létě by instituce měly mít na svých webech zveřejněny Klíčové výkonné ukazatele. Premiér také poznamenal, že 80 procent návrhů NERV vláda přijímá a snaží se je zavést do praxe.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…