Pokud půjdeme volit prezidenta v termínu, Bárta si oholí hlavu. Klasnové to prý nevadí

17.12.2012 21:13

Je těžké si představit Víta Bártu s dohola vyholenou lebkou. Je však možné, že výrazného poslance s takovou inovací zevnějšku uvidíme hned dvakrát. Na svém blogu totiž uzavřel hned dvě odvážné sázky, v nichž dal do banku porost své hlavy.

Pokud půjdeme volit prezidenta v termínu, Bárta si oholí hlavu. Klasnové to prý nevadí
Foto: hns
Popisek: Sázka Bárty o oholenou hlavu

Již dříve nabídl vlivný véčkařský poslanec oholení svého účesu, když se ministru financí Kalouskovi povede v příštím roce vybrat na zvýšené DPH o šestnáct miliard více. Ministr totiž věří, že zvýšením daně z přidané hodnoty o jedno procento získá navíc právě šestnáct miliard, jak vypočítali jeho úředníci.

Z mnoha stran je však upozorňován, že se mu daňový výběr takto navýšit nepodaří. Již po posledním loňském zvýšení DPH se vybralo výrazně méně, než úřad předpokládal. Varovný prst zdvihal i Vít Bárta, vlivný poslanec Věcí veřejných. Ten si byl selháním Kalouskových výběrčích plánů dokonce tak jist, že na jejich ztroskotání vsadil svou bujnou kštici.

Nyní se rozhodl vložit své vlasy do druhé sázky. Přestal totiž věřit, že by bylo možné, aby se přímá prezidentská volba uskutečnila v původně stanoveném termínu, tedy první kolo od 11. ledna. Přímá volba je ohrožená kvůli ústavní stížnosti, kterou podal neúspěšný kandidát Tomio Okamura. Ten byl ministerstvem vnitra z volby vyřazen kvůli chybám v podpisech pod svou kandidaturou.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Bárta na svém blogu k problematice chybovosti podpisů píše, že „magická Kubiceho, nebo chcete-li Henychova, šifra zamotala přímou volbu tak, že by to lépe nenapsal ani autor sci-fi.“ Důkazem obav vládních činitelů, a tedy reálnosti odkladu, je podle něj to, že premiér Nečas (jak informoval server Novinky.cz) seřval ministra vnitra Kubiceho a „ten zákonem padajícího trusu stejně tak vyčinil řediteli odboru všeobecné správy Václavu Henychovi, pod nímž se houpe křeslo,“ bloguje véčkařský poslanec.

Poté, co Okamura podá stížnost, totiž Ústavní soud není vázán žádnými lhůtami. Může zkoumat všechny možné aspekty stížnosti několik měsíců a podle některých by to mohlo vést k odkladu volby třeba až do listopadu. Proto Bárta nevěří, že by se vše mohlo stihnout do původního termínu volby. „Klidně si oholím hlavu, jestli se stihne volba v řádném termínu,“ prohlašuje poslanec.

Manželka Klasnová: Už jsem si zvykla

„Slušet mu to asi bude méně než teď, ale už jsem si zvykla, že můj manžel je furiant,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz odevzdaně Bártova manželka, předsedkyně véčkařské poslanecké frakce Kateřina Klasnová. Zakazovat Vítu Bártovi cokoliv prý však nemá smysl. Ona sama by prý nikdy podobnou sázku neuzavřela, ale u jejího muže jí takto svérázný nápad ani nepřekvapuje.

Vážněji dodala, že se obává, že přímá volba v původním termínu je ohrožena, ale nemá strach, že by to samotný institut přímé volby významně poškodilo. „Myslím, že nepřímá volba má pořád pověst mnohem horší,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Jaroslav Škárka, bývalý předseda Věcí veřejných, který se s Bártou rozešel ve zlém, nechce furiantství svého bývalého kolegy nijak komentovat. „Ať si pan Bárta dělá, co chce,“ vzkázal přes ParlamentníListy.cz. Škárka prý podobné sázky považuje za „stupidní záležitost“ a Bártovi vzkazuje, že by raději měl přispět k tomu, aby se přímou volbu v původním termínu podařilo realizovat.

„Je velmi zvláštní, že se tomu zákonu vysmívá,“ opřel se do bývalého kolegy. „Když byla Véčka v koalici, tak se za něj velmi zasazoval a prosazoval ho,“ připomíná vlivnému véčkařovi. On sám prý, ač v té době ještě byl členem VV, nikdy nebyl zastáncem přímé volby. „V naší Ústavě to není optimální řešení,“ vysvětluje. Bárta však prý přímou volbu vždy hájil. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…