Politolog Jelínek: Ten pravicový odér ze sebe Schwarzenberg nesmyje

14.01.2013 21:20

Jen co uspěl v prvním kole prezidentské volby, rozhodil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg své sítě i v levém spektru voličstva a přispěchal s tvrzením, že si lidé nebudou vybírat mezi pravicovým a levicovým kandidátem. Přitom šéfuje straně, jejíž místopředseda Miroslav Kalousek se svého času bil v prsa, že jde o nejpravicovější stranu u nás.

Politolog Jelínek: Ten pravicový odér ze sebe Schwarzenberg nesmyje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg postupuje do druhého kola boje o Hrad

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který se stal po prvním kole favoritem sázkových kanceláří na budoucího českého prezidenta, nechce dopustit, aby jeho duel s Milošem Zemanem ve druhém kole vnímali voliči jako souboj pravice a levice. Pak by mu hrozil scénář krajských a senátních voleb z minulého roku, v nichž byli mnohem úspěšnější levicoví kandidáti.

I proto v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce tvrdil, že mezi pravicí a levicí jsou jen jemné rozdíly. „Jiří Dienstbier označuje Miloše Zemana za muže pravice a prezident Václav Klaus a občas i kolega Kalousek zase mě označuje za levičáka,“ snažil se Karel Schwarzenberg přesvědčit, že s jeho pravicovostí či Zemanovou levicovostí to nebude až tak horké a připomněl své dobré vztahy s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem, sociálním demokratem.

Pověst pravicového politika Schwarzenbergovi nikdo neodpáře

„Dlouhodobě dobré vztahy se sociálními demokraty v Rakousku a jinde v Evropě zdůrazňoval Karel Schwarzenberg už v minulosti, ale přece jen to působí dost účelově, když tuto notu začíná hrát těsně po skončení prvního kola prezidentské volby. Nemyslím si, že by mu to dokázalo zajistit nějaké levicové hlasy, spíš možná do budoucna by si mohla sociální demokracie tento vzkaz zapamatovat pro případ, kdyby nakonec Karel Schwarzenberg na Hradě usedl,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Podle něj by pro Karla Schwarzenberga bylo zajímavější, kdyby v souvislosti s pravicí a levicí spíš zdůrazňoval, že bude prezidentem, který nebude zasahovat do činnosti exekutivy, do hájemství vlády a že bude komunikovat jak s pravicovým, tak levicovým kabinetem. „To by bylo daleko soudnější a střízlivější než to, když se snaží smývat ze sebe odér a pověst pravicového politika, což mu nikdo neodpáře ani neuvěří,“ konstatuje Lukáš Jelínek.

Sociální demokracii by mohli víc škodit snaživci ze Zemanova okolí

Paradoxně se ale jistá část sociální demokracie více obává na Hradě svého bývalého předsedy Miloše Zemana než šéfa jedné z vládních stran. „Pokud by byl zvolen Miloš Zeman, tak více škody než on sám by sociální demokracii mohlo způsobit jeho okolí. A to ať už jeho bezprostřední na Hradě, nebo někteří jeho snaživí příznivci uvnitř ČSSD, kteří by se mu mohli chtít zavděčit. A snažili by se nějakým způsobem rozeštvávat nebo štěpit sociální demokracii,“ domnívá se politolog.

Záleželo by i na tom, jak sebevědomý postoj by ČSSD k Miloši Zemanovi jako k hlavě státu zaujala. „Když se bude tvářit příliš vystrašeně, tak to Miloš Zeman může vycítit jako příležitost, aby se do té strany více vměšoval. Naopak když bude relativně jednotná a soustředí se především na příští volby do Poslanecké sněmovny a Pražskému hradu bude věnovat jen malou pozornost, tak v tom okamžiku by se stranou nemuselo zamávat ani to, kdyby se Miloš Zeman snažil do jejího vnitřního dění zasahovat,“ říká pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Volební zisk udělal z Dienstbiera silného hráče

Nejnesmiřitelnějším Zemanovým sokem byl v prvním kole Jiří Dienstbier, jehož 16 získaných procent je velmi dobrým výsledkem. „Bylo by logické, kdyby se ho Jiří Dienstbier pokusil nějak zúročit při plánování své stranické budoucnosti. Teď stojí pevně – a říká to všude při všech příležitostech – za Bohuslavem Sobotkou, což je logický přístup, protože Bohuslav Sobotka mu také velmi výrazně pomáhal v kampani,“ připomíná politolog.

Připouští ale, že jak volební výsledek, tak i povolební reakce na jeho vztah k Miloši Zemanovi, dělají z Jiřího Dienstbiera poměrně silného hráče, nepodléhajícího opatrnictví uvnitř ČSSD. „Spousta lidí může v Jiřím Dienstbierovi do budoucna vidět jednoho ze silných lídrů sociální demokracie. A to, jestli bude postupovat v tandemu s Bohuslavem Sobotkou, nebo se jejich cesty rozdělí, tak to se bude hodně odvíjet také od toho, jak se vedení ČSSD bude stavět k Miloši Zemanovi před druhým kolem a potom i v případě jeho úspěchu,“ dodává Lukáš Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…