Politolog nastolil všetečnou otázku: Nastává po době přátel Zemana čas kamarádů Slávka Sobotky?

12.01.2014 6:00

ROZHOVOR Překvapující kombinace zaznívající z vystoupení prezidenta ke jmenování nové vlády nedají spát mnoha občanům. I plzeňský mladý politolog Jiří Šebele se pokusil „rozklíčovat“ zajímavé nuance, které by možná ušly větší pozornosti diváků a posluchačů.

Politolog nastolil všetečnou otázku: Nastává po době přátel Zemana čas kamarádů Slávka Sobotky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Velký hráč Miloš Zeman rozehrál další partii a zdá se, že se začínají skládat jednotlivé kostky vedle sebe… Ukazuje se obraz plný symbolik, decentních narážek i jinotajů…

Co říkáte stanovisku prezidenta k novému premiérovi a budoucí vládě?

Zeman, když kandidoval na prezidenta, sliboval, že bude aktivní v politice, bude se zúčastňovat jednání vlády, Parlamentu, Senátu. To v podstatě dodržuje. Veřejně rozebírá navrhované ministry, i když v řadě případů není konkrétní – ale každý trochu znalý člověk tuší, o koho se jedná – to je pokračováním jeho silného mandátu a slibu, že bude prezidentem deseti milionů obyvatel. Tuto činnost si sám před sebou legitimizuje z titulu vítěze první přímé prezidentské volby a pohybuje se občas na hranici Ústavy. Tím mění ústavní zvyklosti nastavené svými předchůdci, Václavem Havlem i Václavem Klausem. Příkladem může být jmenování Rusnokovy vlády, svatoštěpánský projev a vzdání se jmenování vysokoškolských profesorů.

Zvláštní oblíbeností Miloše Zemana je vždy vyjádření se k tomu, co bude následovat. Příkladem může být rozpuštění Parlamentu, kdy na tiskovce oznamoval, že chce, aby volby proběhly 25., 26. října a stejně tak nyní oznámil termín jmenování Bohuslava Sobotky do funkce premiéra.

Zajímavostí také je, že právě toto pronesl v den, kdy uplynul přesně rok od prvního kola prezidentských voleb. Stejně tak symbolicky může jmenovat Sobotkovy ministry 27. ledna. To byl první den, kdy byl Miloš Zeman vítězem prezidentských voleb. Celá tato koalice hraje v symbolech – tříkrálový podpis koaliční smlouvy, volby 25. října a tak dále. Je vidět, že si to Miloš Zeman náležitě užívá.

Pojďme k meritu věci – jak velká je nespokojenost Miloše Zemana s některými navrženými členy nové vlády? Je to jeho další nátlak na Sobotku, aby byl pod drobnohledem nejširší veřejnosti?

Prezident Zeman svým projevem otevřel několik otázek pro média, která budou hledat odpovědi na jeho výhrady k určitým ministrům. „Popleta“ Jurečka pravděpodobně bude jmenován, snad i díky jeho věku. Podívejme se kupříkladu na naše sousedy do Rakouska, kde povede lidovec Sebastian Kurz ministerstvo zahraničí. Ve svých 27 letech, ještě nedostudoval práva a přezdívá se mu „maturant“.

Kandidát na post ministra průmyslu a obchodu Jan Mládek, který neprošel bezpečnostní prověrkou, neví, zda se výhrada o NBÚ týká právě jeho. Následně pro MF Dnes uvedl, že žádost byla přerušena, protože údajně nemohl doložit, že ji pro něco potřebuje a v té době neměl jakoukoliv veřejnou funkci. Zeman dále hovořil o plzeňských právech a je otázkou, zda to nebyl pouze příměr. Následné prohlášení Milana Chovance bezprostředně po tiskové konferenci prezidenta republiky mně osobně velmi překvapilo. Lídr plzeňské kandidátky za ČSSD žádný titul neuvádí a tímto na sebe upozornil a sám personifikoval  tento problém.

V Sobotkově vládě bude zajímavé sledovat spolupráci ministryně spravedlnosti Heleny Válkové s Milanem Chovancem. Ta působila od roku 1993  na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni a v roce 2009 otevřela kauzu „rychlostudentů“.  Milan Chovanec bude ministrem vnitra. Je třeba podotknout, že tyto dva resorty by měly naplnit motto sociálních demokratů o „dosažení dobře fungujícího státu“.

Další zajímavostí je, že vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář teprve před Vánocemi na příkaz Miloše Zemana požádal o bezpečnostní  prověrku. Šéf protokolu Hradu Jindřich Forejt zase uvádí vzdělání, které pravděpodobně nikdy nedokončil.

Po době „přátel Miloše Zemana“ tedy nastává „čas kamarádů Slávka Sobotky“?

Na letošním sjezdu ČSSD  by mohla být jedním z bodů jednání změna významu zkratky ČSSD na Členové Slávka Sobotky a Dienstbiera. Pokud obhájí své stranické posty Sobotka, Chovanec, Dienstbier, Zaorálek a nově expremiér Špidla, pak  tento zdánlivě veselý příměr je třeba brát velmi vážně.  Pomůže to v tomto supervolebním roce ČSSD? Je otázkou, zda toto společenství vůbec pomůže sociální demokracii. Je třeba si uvědomit, že to, co Zeman vytýkal Dienstbierovi, tedy jeho ministerský post ve spojení s květnovou kandidaturou na europoslance, může opravdu ohrozit nebo mírně řešeno omezit jeho funkčnost na ministerském křesle.

Na rozdíl od těch všech námi zmíněných sociálních demokratů vzal ale prezident republiky „na milost“ Andreje Babiše. Ba co víc, nevadí mu chybějící lustrační osvědčení, ale dal mu šanci, aby se ve funkci ministra financí ukázal…

Miloš Zeman ze své zkušenosti předsedy vlády z let 1998 až 2002 vedl jím nazývanou „vládu sebevrahů“. Druhému vítězi voleb, hnutí ANO a jeho vůdci Andreji Babišovi, chce dát příležitost k naplnění jeho domněnky, že lze stát řídit jako firmu. Takto by měl  z postu ministra financí prokázat jeho předvolební výroky o vyrovnaném státním rozpočtu bez zvyšování daní. Tím, že k němu nemá takové výhrady, prezident  Zeman doufá, že se Babiš „ politicky znemožní“. Miroslav Kalousek to vidí obdobně – vždyť prohlásil, že koaliční program lze realizovat, ale nelze mít zároveň vyrovnaný rozpočet.

Otázkou nejen pro média je, co si Bohuslav Sobotka vezme z prezidentovy židovské anekdoty. Přinese mu nově jmenovaný premiér „nový glóbus“? To, zda vláda bude jmenována ve složení, které Sobotka přinesl na Hrad, je tedy dále otevřenou otázkou. Jedním z bodů, který je oprávněně vytýkán Bohuslavu Sobotkovi, je žena, chybějící zástupkyně ČSSD. Tou byla například Michaela Marksová-Tominová, která měla na starosti ve stínové vládě lidská práva a rodinnou problematiku. Tato mediální výtka zjevně nevadí prezidentovi, neboť ani v jeho vládě nezasedala jediná žena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…