Poslanci vyčerpávají náhrady do mrtě. A ještě to prý nestačí

01.02.2013 20:46

Někteří poslanci své náhrady vyčerpají téměř na maximum – a zbude například „symbolických“ šedesát korun jako v případě Lubomíra Zaorálka. Jak ale upozorňuje předseda Věcí veřejných Radek John, po zdanění náhrad zbylo poslancům mnohem méně peněz, což má za výsledek, že své náhrady kompletně vyčerpají a něco doplácí i z platu.

Poslanci vyčerpávají náhrady do mrtě. A ještě to prý nestačí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Za zdanění poslaneckých náhrad nesou zodpovědnost hlavně Věci veřejné, říká jejich předseda. „My jsme na začátku po volbách slibovali, že se bude vracet část poslaneckých náhrad,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Strana prý chtěla peníze z náhrad vrátit do rozpočtu, a tak pomyslně občanům. Jenže zjistila, že peníze by se vrátily do rozpočtu Parlamentu. „To ztrácí smysl,“ vysvětluje Radek John. „Proto jsme prosadili zákon, který zdaňuje poslanecké náhrady,“ dodal. Každý poslanec tím přišel zhruba o 20 tisíc měsíčně, které nakonec „šly“ skutečně občanům do rozpočtu.

„Výsledkem je, že většina poslanců náhrady totálně vyčerpá,“ říká John a vysvětluje tím tabulku, kterou zveřejnil server Lidovky.cz. Seřadil deset poslanců, kteří za loňský rok nejvíce vyčerpali své náhrady. Na pátém místě se nachází právě i předseda VV s 1 370 784 korunami za rok 2012.

Podstatou náhrad jsou platy asistentů, nájmy kanceláří, doprava či strava. Podle Johnových slov dostanou například asistenti ročně kolem 400 tisíc – a tyto peníze včetně peněz na nájemné nedostane poslanec vůbec do ruky. Disponuje prý leda se 100 tisíci na reprezentaci (kam se počítá právě zmíněné jídlo) a 250 tisíci na dopravu. „A když někdo hodně jezdí po republice, tak to i dotujete ze svého platu,“ dodal John. Z platu prý odvádí i určitou částku na dobročinné účely, loni to například bylo kolem 60 tisíc a předloni 100 tisíc.

Podobně hovoří i místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, který si také se svými náhradami téměř nevystačí. Jeho server Lidovky.cz umístil na šesté místo hned za Johnem. „Já spíše nechápu, když někdo nečerpá, tak co dělá?“ podivuje se Zaorálek naopak nad kolegy, kteří náhrady zdaleka nevyužijí. Jemu osobně se prý za loňský rok i stalo, že si nemohl nechat vypracovat jedno právní posouzení, neboť by překročil limit.

„Spíš ocením, když si někteří nechají udělat podklady,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Podle něj je totiž mnoho efektivních způsobů, jak lze náhrady využít. „Účelů je celá řada, včetně těch, které se týkají nějakého typu pomoci,“ popsal. Sám ale prý pomáhá s různými sociálními problémy pouze prostřednictvím platu, tedy podobně jako John.

Na prvním místě v žebříčku poslanců, kteří využívají náhrady na maximum, je sociální demokrat Ladislav Skopal. Těsně za ním je pak Gabriela Hubáčková z KSČM. Mezi deseti nejvýše umístěnými se objevil na devátém místě i Jaroslav Škárka. „Náhrady jsou k tomu, aby poslanec mohl vykonávat svou funkci, a já jsem své náhrady využíval pouze na to,“ ujišťuje nyní nezařazený poslanec.

Na osmém místě je podle serveru Jiří Paroubek, předseda LEV 21. Ten však o tomto umístění pochybuje. „To je otázka, jestli to mají správně,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Kancelář má prý za 20 tisíc měsíčně, a tak ho využití náhrad v hodnotě 1 250 000 ročně udivuje. „Velice, velice pochybuji, že by to bylo takové číslo,“ dodal.

Server také zmínil tři „hříšníky“, kteří se řadí za loňský rok k největším sněmovním absentérům. Jde o jihomoravského hejtmana Michala Haška, poslance ČSSD Josefa Tancoše a bývalého ministra školství Josefa Dobeše.

Nízká účast kvůli zranění

Ten si za loňský rok „vybral“ více než 1,3 milionu, zato účast měl velice nízkou. „Ta účast se váže k mému vážnému zranění,“ vysvětluje Dobeš, který se loni na jaře řízl motorovou pilou do nohy. Nemohl pak dlouho chodit a dva a půl měsíce nenavštěvoval Sněmovnu. Podle svých slov měl ale po rekonvalescenci už téměř 100% účast.

Výši využitých náhrad zdůvodňuje tím, že byl zvolen za Jihomoravský kraj, kde má kancelář i asistenta, a tak musí hodně cestovat. „Já jako ministr jsem nebyl zařazen do žádného výboru,“ zdůrazňuje také. Ani nyní se prý nesnaží o členství ve výboru, přestože si díky tomu mohou poslanci polepšit – základní plat poslance je 56 tisíc korun, ovšem předseda výboru už pobírá 79 tisíc. „Kdyby se sečetla celková mzda, byl bych na samém chvostu v Poslanecké sněmovně,“ dodává Dobeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Pavlína Nouzová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…