Poslanec primář: Lidi mi ve špitále leží na chodbách. To je ten standard

08.01.2012 16:06

TÝDEN Senátora Jaroslava Kubery (ODS) a poslance Jiřího Koskuby (ČSSD) se ParlamentníListy.cz i v prvním týdnu roku 2012 ptaly na hodnocení uplynulých dnů. Na vrácení majetku církvím a na první ohlasy reforem v praxi. A také na to, zda vědí, co je to Holešovská výzva.

Poslanec primář: Lidi mi ve špitále leží na chodbách. To je ten standard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Ještě tuto středu předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta nebyl schopen říct, o jakou dobu by se měl zákon o navrácení majetku církvím na vládě odložit. „O celé věci musíme ještě debatovat,“ zmínil Bárta v rozhovoru pro ČT.  Zda to tak bude o týden, či o dva, to neřekl. VV ale podle něj stále trvají na tom, aby vyplácení finančních náhrad bylo odloženo na jeden rok, tedy od 1. ledna 2014, kdy bude česká ekonomika růst.

V sobotu pak vedení Věcí veřejných na tiskové konferenci představilo svůj návrh na vyřešení církevních restitucí. Budou prý na pondělní koaliční schůzce navrhovat zrušení některých úřadů a sloučení některých ministerstev, čímž by se prý ušetřily více než dvě miliardy a peníze na restituce by se tak nemusely brát z kapes daňových poplatníků. Za tento návrh se VV staly ihned terčem kritiky z řad ODS i TOP 09. Ještě před tím však tento očekávatelný vývoj okomentoval jak Jiří Koskuba, tak Jaroslav Kubera.

Jak to podle nich tedy nakonec dopadne?

„Ekonomická krize vždy brzdí hlavně to, co je či mohlo by být užitečné opravdu širokým vrstvám společnosti.  Na ty pak připadne "čestná" funkce - vše zaplatit. Proti tomu na opakovaných krizích vydělává  vždy jen velmi úzká "vybraná" menšina. Proto se obávám, že s restitucemi majetku církvím to nedopadne jinak. Bylo by falešné nepřiznat, že pro mne osobně byly a jsou v této podobě a zvláště této době naprosto nepřijatelné. Bohužel, jako opoziční poslanec mohu nesouhlasit, mohu protestovat, ale to je tak to jediné, co s tím mohu udělat. Byť opět budu hlasovat proti,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz ve svém komentáři Jiří Koskuba.

Dodal, že populistické vykřikování, že co bylo ukradeno musí být i vráceno, zní velmi mravně. Ale všichni víme, že to neplatilo a ani neplatí pro každého z postižených. „A ani to není možné. Fakticky i historicky. Minulost prostě kompletně nevrátíme, nepředěláme. I kdybychom sebe více chtěli. A spoléhat se na VV? Jejich předvolební sliby? No to by bylo hodně naivní až hloupé, že? Po všech zkušenostech. Já se již snažím tragikomická vystoupení tohoto ochotnického souboru nesledovat. Stavba jejich parlamentně-vládních "jednoaktovek" je vždy žalostně stejná, fádní. Scénářem, dramatizací, režií, obsazením, dějem a - bohužel - i koncem. Opačný výsledek snad může očekávat již jen velmi těžký pacient psychiatrické léčebny nebo ten, kdo uvěřil páně Johnovým placeným PF v denním tisku. Nejde-li o tutéž osobu. Dle mého jediným, kdo by mohl záměr zásadně změnit, jsou církve samotné. V rámci milosrdenství, služby bližním,“ dodal Koskuba.

Kubera: Doba je skutečně složitá

Podle senátora Kubery, který zdůraznil hned na počátku svého komentáře, že není osobou, která by o vrácení majetku církvím jakkoli rozhodovala, jelikož nesedí v žádném orgánu, který se na tom podílí, je dobré vědět, že on od samého počátku hovoří o tom, že by církev měla být jednoznačně oddělena od státu. „Doba je složitá, a tak mám i já tak trochu strach z toho, jestli je vhodný čas k tomuto kroku přistoupit. Je totiž potřeba mít na paměti to, že to s sebou může přinést i celou další řadu sporů – nevím, zda se to tedy podaří naplnit. Pokud se mám však vyjádřit k pozdržení ze strany Věcí veřejných, tak to může opravdu být taková populistická hra. Protože lidé vrácení majetku církvím v současné době opravdu nevítají a neberou pozitivně, reagují zřejmě i na současný ekonomický vývoj. Proto se nedá divit tomu, že toho chce jakákoli strana využít ve svůj prospěch a k získání nějakých těch bodů,“ řekl senátor pro ParlamentníListy.cz s tím, že však může jít jen o pouhou bouři ve sklenici vody.

První dny vládních reforem

Začaly být uplatňovány reformy v praxi. Je sice brzy na hodnocení, praxe ukáže, jak se věci mají a v čem jsou skutečné nedostatky. Ale nemyslíte, že Češi vlastně nakonec vše pokorně přijali a rychle se přizpůsobili?

„Bezpochyby ano. Ale na druhé straně, co jim také zbývá. Zatím. Ono je skutečně ještě brzy na hodnocení. Jsme teprve na začátku. A věřte mi, že prohlášením "bude hůře" vůbec neplním pracovní povinnosti opozice. Ani nejde toliko o projev typicky české mentality - sklonu ke skepsi, nadávání. Nejlépe v hospodě, pochopitelně! Já sám se za žádného génia či Všeználka, na rozdíl od některých kolegů s různými mandáty a bez ohledu na barvu stranického praporce,  nepovažuji. Přesto přiznávám,  že mi vadí, zvláště poté, co jsem se sám stal poslancem, jak se šmahem naprosto všichni politici v médiích a poté na veřejnosti považují a prezentují za lumpy, zloděje a tupce. Ač na procenta je toto mé tvrzení blízké odmítnutí konstatování, že na poušti neprší. Pravda je, že prší. Ale velmi zřídka. Snad proto recipročně váhám s jedovatou poznámkou: "Co si voliči zvolili, to mají". Ne, všichni tuhle trojkoalici nevolili. Někteří možná podlehli mediální masáži a naletěli. Jiným to dokonce vyhovuje. Dalším nedochází, část to nezajímá. Takový je život, taková je demokracie. Já sám reformám v této konkrétní podobě nejen nefandím. Já jim nevěřím. Doopravdy nevěřím. Na "pracák" či pro nějakou podporu sice zatím nemusím. Díky bohu,“ konstatoval  dále Koskuba.

Přiznal pak, že na vlastní kůži však již zažívá reformu zdravotnickou.

Lidé mi ve špitále leží na chodbě a nadávají

„Mluvil a psal jsem o tom. O náhlém zrušení akutní lůžkové péče ve vysočanské nemocnici a přesunu klientů, dříve po staletí pacientů, na mou mateřskou nemocnici Bulovka. Spádová oblast čítající desetitisíce lidí se náhle bez dalších opatření musí natěsnat k nám. Žadné lůžko zde nepřibylo. Jediným stěžejním zásahem páně ministrovým je zrušení názvu "fakultní".  A tak nemocní lidé čekají před ambulancí, leží na nouzových lůžkách, chodbách. Prostě reformní hospitalizační komfort na úrovni polní nemocnice u Verdunu krátce po nepovedené ofenzívě. Zřejmě standard. Lidé nadávají, pochopitelně. A dost. Bohužel nám, zdravotníkům. Přitom tramvaj přímo od špitálu na ministerstvo zdravotnictví jede. A to pomíjím novou snahu o propočet ceny lidského života v poměru na výši HDP,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Koskuba, poslanec a primář na Bulovce v jedné osobě.

Poslanec připustil, že se bojí i toho, že i další reformy dopadnou na většinu lidí stejně. Přitom volební průzkumy , jak podotkl, zatím neukazují výrazný pokles obliby TOP 09. 

„Zvláštní. U milionářů to ještě chápu. Avšak autory  - zhusta i skutečně nestrannými i nelevicovými odborníky kritizovaných reforem huntujících nejen peněženky lidu prostého-  jsou právě páni ministři financí, práce a sociálních věcí, zdravotnictví ale i kultury. Bylo by záhodno si toho povšimnout. Jaký dres nosí, jaký znak na štítu. Netvrdím, že čistém. Jinak se jednoho dne probudíme a zjistíme, že živoření se stalo standardem, slušný život je již nadstandard,“ myslí si Koskuba.

Veřejná služba je podle Kubery náročná na administrativu

Senátor Kubera přiznal, že v rámci prvních dnů vládních reforem v praxi, velmi ocenil to, že se u nich v Teplicích podařilo převést všechny pracovníky ze sociálních odborů na úřad práce. „Nikoho nebylo nutné propouštět, nemuselo se vyplácet odstupné,“ konstatoval senátor.

A přiznal i několik chyb, které se v praxi už objevují a je třeba je napravovat. Například to, že v rámci veřejné služby není dořešeno to, kdo bude osoby, jež ji budou vykonávat pojišťovat. „Zatím to bude ležet na bedrech obce, věřím však, že se to nějak podaří změnit a řešit. Bohužel, ukazuje se také to, jak je s tímto propojená také obrovská administrativa, což je neúnosné hlavně ve větších městech. V tom je absolutní rozdíl – zatímco v malých obcích to opravdu budou zvládat bez potíží, velká města to budou mít výrazně těžší,“ poznamenal Kubera a opět vyjádřil přání, že se snad ještě tyto záležitosti budou pozměňovat.

Holešovská výzva? Výstřel do tmy

Slyšeli jste už něco o takzvané Holešovské výzvě..?Opět představuje touhu některých Čechů po rebélii, protestech a svrhování vlády. Liší se v tom, že vyzývá k sjednocení. Jaký na ni a podobné aktivity máte názor?

„Ano, četl jsem o ní. Podle mého jde o pouhý jediný výstřel do tmy. Vždycky tu takové skupiny byly, ale ukázalo se, že to prostě nemůže takto fungovat. Navíc stále opakuji jediné – že vůbec nemá většina z nás absolutní představu, co to je bída a špatné životní podmínky. I proto mluvím v těchto souvislostech o výstřelu do tmy,“ zakončil svůj komentář týdne senátor Kubera.

Koskuba: Nejsem si jist efektem takových výzev

„Ano slyšel. Ale neznám podrobnosti. Je to rozhodně jejich právo. Osobně si vážím jakékoliv slušné aktivity slušných lidí se slušným cílem. Pláčeme a nadáváme mj. nad tím, jak naše společnost zhrubla. Je to však hlavně proto, že mlčící slušná většina je opravdu mlčící. Bohužel, nejsem si jist efektem podobných aktivit. Byl bych nerad, aby to vyznělo jako neúcta. Ale neděje se tak poprvé a ani naposled. Kupříkladu vzpomínám na protesty typu "Děkujeme, odejděte". Fandil jsem jim. Ale nic z toho nakonec stejně nebylo. Nebo nedávné zoufalé protesty lidí z jistého výběžku na severu Čech! Slibů dostali. A skutečnost? Mně stačily včerejší televizní zprávy. Žádná tiskovka je před jejich trampotami neochrání. Přeji proto organizátorům, aby jim taky nakonec hlavní viditelnou roli nevyfouknul nějaký "Lukáš Kohout". Nu a jestliže Čechové překvapivě po takřka 600 či 400 letech opět sáhnou k defenestraci, budu doufat, že nepatřím mezi ty k letu "vyvolené",“ uzavřel svůj komentář pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…