Pravicový bolševismus. Nic jiného už ODS nezbylo, zní z ČSSD kvůli protitotalitnímu ústavu

11.04.2013 17:15

Groteskní obvinění. Tak hodnotí Lubomír Zaorálek tvrzení ODS, že odvolání Daniela Hermana z čela Ústavu pro totalitní režimy byla politická objednávka ze strany ČSSD. „Strana ČSSD se nijak v tuto chvíli nezajímá o chod ÚSTR a nijak do něj nezasahuje,“ prohlásil na tiskové konferenci.

Pravicový bolševismus. Nic jiného už ODS nezbylo, zní z ČSSD kvůli protitotalitnímu ústavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek poukázal na skutečnost, že už dlouhou dobu probíhala na veřejnosti debata, v níž se kritizoval chod ÚSTR, konkrétně absence jasně stanovených koncepcí a směšování odborných a ideologických přístupů. „Nikdy jsme nesouhlasili s tím, aby se politizovaly dějiny, a nesouhlasíme s tím ani teď,“ podotkl.

Zdůraznil, že jakékoliv spekulace o spolupráci ČSSD a KSČM jsou zcela mylné. „Nikdo z vedení ČSSD o tom s komunisty nejednal a nevím, proč by to mělo být jinak,“ dodal.

Nevkusná nařčení premiéra

Zaorálek také zkritizoval výroky premiéra Petra Nečase, v nichž nařknul předsedkyni Rady  Ústavu pro studium totalitních režimů Petrušku Šustrovou z politického ovlivňování. „Premiér by se jí měl omluvit. Člověka s tak obrovským morálním kreditem podezřívat z něčeho takového je nevkus a nehoráznost,“ rozčílil se.

Jeho slova podpořil i senátor František Bublan. „Kdybychom zvolili jiné členy Rady, výsledek zřejmě bude stejný. Téměř všichni z kandidátů měli vůči Hermanovi výtky,“ uvedl. Popřel, že by za tím byl jakýkoliv politický cíl, pouze snaha, aby Ústav šel krokem dopředu a dostál tomu, co se od něj očekává.

Antikomunismus v akci

Senátor Jiří Dienstbier doplnil, že při výběru kandidátů do Rady měli jediný požadavek – aby zajistili nestranné informování o našich dějinách, protože kdo prý nezná dobře své dějiny, často opakuje své chyby.

Výstup ODS na tiskové konferenci a jejich postoj k událostem v Ústavu neváhal Dienstbier označit jako pravicový bolševismus. „Antikomunismus je zoufalým důsledkem pravicové politiky, absolutní a poslední argument, proč by ji dneska někdo chtěl volit,“ řekl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…