Pravicový profesor k odsunu: Když někdo Němcům ublížil, trestali jsme ho

30.04.2013 7:56

Profesor filosofie Miroslav Bednář se ještě v Lidových novinách jednou vrátil ke křiku, který se ozval po slovech prezidenta Miloše Zemana o velezradě většiny československých Němců. Znovu připomněl všechny omyly a nesmysly, které kolem něj zaznívají.

Pravicový profesor k odsunu: Když někdo Němcům ublížil, trestali jsme ho
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman u pomníku M. R. Štefánika během návštěvy Bratislavy

„U nás se spustila bubnová palba morálně domněle zcela čistokrevné party, překládající myšlenkové výkony sudetoněmeckého landsmanšaftu,“ píše filosof. Pozoruhodný je především názor, že USA a Velká Británie jako účastníci Postupimské konference by dnes s odsunem nesouhlasili, naopak by prezidenta Beneše popohnali před válečný soud. Přišel s ním na stránkách Lidových novin jistý Vilém Barák.

„Jen opakuje českým ministrem zahraničí rovněž opakovaný názor sudetoněmeckého původu, národu okázale oznámený během slavného knížecího boje o prezidentský stolec,“ píše Bednář, který je zároveň místopředsedou Strany svobodných občanů. Přitom obě země si podle něj za svým tehdejším názorem vždy stály, naposledy jej v roce 2002 v Praze potvrdil britský premiér Tony Blair.

Během „divokého odsunu“ docházelo ke zločinnému jednání, ale československé soudnictví, byť do značné míry rozvrácené šesti lety německé okupace a navíc ovlivňované SSSR a kolaborujícími komunisty, je postihovalo. „Československá republika se od takových zločinů proti Němcům distancovala a trestala je. Před komunistickým pučem čekalo na soudní projednání na 6000 takových případů,“ připomíná filosof.

Proto podle něj Československá republika na těchto zločinech jednotlivců nenese vinu, zatímco v Německu byly celé národy vyhlazovány záměrně a systémově. Proto je rovnítko mezi německou totalitní genocidou a odsunem demagogickým a lživým obviňováním.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…