Přečtěte si, proč kněz Tomáš Halík volí Schwarzenberga. A co říká o Kalouskovi

15.01.2013 12:49

ROZHOVOR Jméno Miloš už ve vrcholné politice bylo a to spojeno s komunistickou stranou. Jméno Karel rovněž, ale spojeno s univerzitou, rozkvětem a evropskou vážností naší země. Tím bonmotem se katolický kněz Tomáš Halík staví v prezidentských volbách na stranu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga ve svém prohlášení. ParlamentnímListům.cz však poskytl i doplňující rozhovor.

Přečtěte si, proč kněz Tomáš Halík volí Schwarzenberga. A co říká o Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Halík

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Jak byste jako volič Karla Schwarzenberga odpověděl kritikům, co budou namítat, že církev a šlechta vždy ožebračovaly chudý lid, a použijí k tomu nynější argument navrácení majetku církvím?

Jsem voličem Karla Schwarzenberga, protože jsem schopen pečlivě rozlišovat hodnoty a cítím velkou zodpovědnost za atmosféru společnosti a za prestiž naší země ve světě. Tak jako volba Baraka Obamy ukázala světu, že se Amerika osvobodila od rasistických předsudků, těším se, že zvolení Karla Schwarzenberga bude nadějným znamením, že se česká společnost uzdravila z předsudků, kterými komunisté po desetiletí ohlupovali národ. Lidem, kteří budou papouškovat ty hloupé fráze o šlechtě a církvi, které komunisté našlapali lidem do hlav a dnes toto klišé hlasitě opakuje zejména populistické duo Miroslav Grebeníček a Jana Bobošíková, je možné odpovídat jen poukazem na fakta.

Blízkými přáteli mého otce byla například šlechtická rodina Dohalských. Zdeněk, který mého otce seznámil s bratry Čapky, byl za účast v odboji popraven nacisty v Terezíně, jeho bratr, prelát Antonín, byl za odboj umučen v koncentráku v Osvětimi. Na straně Čechů se už proti nacismu angažovala a nasazovala život spousta šlechticů, například otec Karla Schwarzenberga, i kněží, někteří trpěli jak v nacistických, tak komunistických koncentrácích, třeba můj učitel Josef Zvěřina. Opakovat pitomá klišé o církvi a šlechtě znamená urážet tyto mučedníky a ukazovat svou vlastní ignoranci a manipulovatelnost. Ti, kdo nesouhlasili s tím, aby se církev financovala ze svého vlastního restituovaného majetku, nepředložili, bohužel, žádné reálné lepší řešení, jen hysterické výkřiky. Schwarzenberg nestál na straně zájmů církví, ale pouze na straně práva.

U Karla Schwarzenberga vadí některým občanům pokročilý věk. Vyčítají mu napojení na Miroslava Kalouska a dále třeba že neumí česky či má Rakušanku za manželku. Můžete výtky okomentovat?

Kdo vyčítá Schwarzenbergovi démonizovaného Kalouska, ať se podívá na daleko příšernější zázemí Miloše Zemana, tedy na Miroslava Šloufa a jiné. Kalouska Schwarzenberg ve skutečnosti, zdá se mi, přece jen poněkud kultivoval. Ostatně chtěl bych vidět oblíbeného ministra financí v dnešní situaci! Nevolíme však ani Kalouska, ani Šloufa, nýbrž Schwarzenberga a Zemana.

Tato vláda je nepopulární a může za to nejen obtížná situace, je to vláda opravdu špatná, ale právě na jejím pozadí vyniká Schwarzenberg o to více. Bez něj by byla mnohem horší. Proto také chytří příznivci ČSSD budou raději volit Schwarzenberga, protože tím podstatně oslabí vládu a TOP 09. Byl bych jistě rád, kdyby byl Karel Schwarzenberg obratnější rétor a zběhlejší v češtině, ale lidé, kteří více dbají na to, co kdo říká, než jak to vyslovuje, mu dají přednost před výmluvným výrobcem populistických frází a fousatých vtípků a bonmotů. A že má Rakušanku za manželku? Masaryk měl také za manželku cizinku, ovšem i jemu to omezenci vytýkali.

Myslíte si, že s Milošem Zemanem by přišel na Hrad opravdu pokračovatel v politice Václava Klause?

Zeman by nebyl horší než Klaus. Myslím, že by Zeman nehnal naši zemi do izolace a nekrmil veřejnost zlými pomluvami Evropské unie jako Klaus. Ostatně na krachu šovinistické populistky Bobošíkové a Sobotky, který také, i když o mnoho řádů inteligentněji, trochu hrál na „národoveckou“ notu, je snad zřejmé, že strašení Evropskou unií už u nás přestává platit. Lidé vidí alespoň to, kolik prostředků z unie k nám stále přichází, ale bohužel i to, jak jsou často u nás rozkradeny. Ale arogantním stylem, vzpomeňme na neúctu k novinářům a urážky politických protivníků, by byl Zeman patrně jen obhroublejší variantou Klause, z něhož čišelo, že si neváží nikoho kromě sebe. Tato země potřebuje na Hradě kultivovaného gentlemana jako sůl.

Proč Morava a venkov hlasují pro Zemana, zatímco část Čech a města pro Schwarzenberga? Jak si to vysvětlujete?

Je tu výraznější rozdíl než rozdíl mezi městem a venkovem. Výzkumy ukazují, že Schwarzenberga podporují především lidé mladší a vzdělanější, tedy také informovanější a přemýšlivější, lidé, kteří více cestují a znají svět. Zeman svým křupanským stylem vědomě hledal skupiny lidí, kteří především od piva nekriticky konzumují komerční televize a bulvární noviny. Ale možná tím venkov podcenil a bude překvapen, protože i mnoho prostých lidí ve venkovské hospodě chce mít na Hradě člověka, který by zemi reprezentoval s noblesou. V každém případě bude tato volba mezinárodně významným testem úrovně a intelektuálního vkusu české společnosti. Ano, nyní bude asi opravdu platit, že každá země má takového prezidenta, jakého si zaslouží.

Není už nyní dobré, že se do druhého kola voleb dostali proevropští kandidáti, byť výrazně odlišní?

Určitě. I za Zemana bychom se konečně dočkali, že českou vlajku na Hradě doprovodí evropská. Velmi jim to spolu sluší a je to odpověď na touhu po sjednocené Evropě, procházející staletími českých dějin, od Jiřího z Poděbrad přes Masaryka, Beneše až po Havla. Pokud máme oprávněné kritické připomínky k některým rysům Evropské unie, budeme mít možnost vstoupit do středu dění, nebude to zapšklé útočení zpoza rohu. Klaus vedl tragicky tuto zemi do izolace v rámci Evropy a přibližoval ji k Rusku, jehož zahraniční politiku podezřele kopíroval. Ale právě ta podezřelá náklonnost Zemana k Rusku a ruským ekonomicko – politickým impériím patří k hlavním důvodům, proč ho nebudu volit. Je příznačné, že Klaus slíbil podporu Zemanovi poprvé právě na recepci na ruském velvyslanectví.

Myslíte si, že se při volbě prezidenta chovají voliči dospěle a státotvorně?

Ano, první kolo tomu nasvědčuje. Rozhodující bude však to druhé. Každý svým hlasem napomůže tomu, jaká bude morální atmosféra, kterou prezident vždy ovlivňuje, v zemi, a jak si nás bude vážit demokratická cizina. A především, jak si my vážíme sami sebe a kultury demokracie, kterou jsme dostali jako dar i úkol. 

Tomáš Halík: Podporuji Karla Schwarzenberga

Již včera vydal profesor Univerzity Karlovy a farář Akademické farnosti Praha Tomáš Halík prohlášení k podpoře Karla Schwarzenberga v druhém kole prezidentských voleb. ParlamentníListy.cz ho v plné míře přetiskují…

Karla Schwarzenberga dobře znám a dám za něj ruku do ohně. Obdivuji jeho lidskou zralost, mravní pevnost, vzdělanost, poctivou křesťanskou víru, vědomí odpovědnosti za zemi a zejména spojení noblesy s laskavostí a skromností. Kdosi o něm výstižně řekl, že mluví se stejnou úctou a pozorností s anglickou královnou jako s jakýmkoliv člověkem na ulici. Závidím mu jeho schopnost relaxovat při nudných jednáních a okamžitě reagovat, když to je třeba. Pokud ho někteří budou chtít podpásově špinit poukazy na pana Kalouska a Nečasovu vládu, ať si položí otázku, jak by vypadala vláda a TOP 09, kdyby její negativa nevyvažoval Karel Schwarzenberg a jaká by nastala alternativa, kdyby tato vláda padla.

Byl jsem svědkem toho, jak se v mladé generaci, zejména mezi studenty, kolem úmrtí Václava Havla probudila touha pokračovat v tom nejlepším, co si spojujeme s Havlovým jménem – nyní se tato naděje přicházející generace obrací ke Karlu Schwarzenbergovi a k lidem v jeho blízkosti a určitě by neměla být zklamána: je zde veliký mravní potenciál pro budoucnost naší země.

Miloš Zeman převyšuje Václava Klause snad jen smyslem pro humor a vstřícnějším vztahem k Evropě, podobá se mu však svým egomanstvím  a „nadstandardním“ vztahem k Rusku.  Byl spolupachatelem opoziční smlouvy, která namísto demokratické soutěže nastolila mocenský kartel kmotrů, dodnes ovládajících politiku.

Mají – li oba rádi bonmoty, jeden bych přidal: jméno Miloš jsme už ve vrcholné politice měli, bylo spojeno s komunistickou stranou, jejímž členem býval i Zeman; jméno Karel rovněž – bylo spojeno s univerzitou a rozkvětem a evropskou vážností naší země. Karla Schwarzenberga podporuji i proto, že v něm vidím pokračování té lepší tradice. Podporuji ho, protože tato společnost potřebuje jako sůl gentlemany v politice; křupanství bylo dost. Klaus řekl, že mezi kandidáty je Zeman jediný politik. Politici byli však všichni s výjimkou Franze. Ale Schwarzenberg byl mezi nimi jediný státník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…