Před rokem byl zatčen Rath. Ke svému soudu prý pozve špičky ČSSD

14.05.2013 8:24

Dnes je tomu přesně rok, co exhejtman Středočeského kraje David Rath a jeho známí Petr Kott a Kateřina Pancová skončili ve vazbě. Podle policie Rath tehdy převzal sedmimilionový úplatek za ovlivnění veřejné zakázky. Peníze z úplatků přitom obviněný poslanec možná nebral jen pro sebe, ale také pro ČSSD na financování kampaně.

Před rokem byl zatčen Rath. Ke svému soudu prý pozve špičky ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Kriminalisté tuší, že Rath nebral peníze jen pro svoji potřebu, ale že by úplatky mohly mít něco společného s financováním sociální demokracie. "Z toho, co jsme slyšeli v odposleších, to bylo jasné. Policie tušila i to, u koho měla část peněz skončit. Teď už záleží jen na Rathovi, zda o těchto věcech promluví před soudem," řekl deníku MF Dnes zdroj blízký vyšetřování.

Rath nyní naznačuje, že by o tom mohl u soudu promluvit, čímž děsí své bývalé spolustraníky. Nedávno uvedl, že jako svědky u soudu hodlá navrhnout některé z čelních představitelů ČSSD, aby vysvětlili, zda má jeho obvinění něco společného s financováním volební kampaně.

Jména jsou zatím tajná

Kdo konkrétně by to měl být, není zatím známo. "Nechce se mi věřit tomu, že by David Rath toto myslel vážně. Nevěřím tomu, že by šel na ruku současné vládě a asistoval při pošpinění ČSSD," řekl poslanec Richard Dolejš. Právě on by podle MF Dnes mohl o pozadí příprav středočeské ČSSD na loňské volby prozradit nejvíc.

Také svědectví Filipa Bušiny by mohlo leccos objasnit. Ten podle Ratha ovlivňoval primární volby ČSSD v Praze-východ. Má tam prý "nakoupené lidi".

Tajemný Pohanka

Tajemnou postavou v kauze je podle deníku bývalý poslanec ČSSD Michal Pohanka. Měl se s Rathem sejít před jeho domem. K tomu ale nedošlo, protože exhejtmana mezitím zatkla policie. Kott s Pancovou se přitom o Pohankovi často bavili, ne ale v příliš dobrém. Označovali ho prý za někoho, kdo jim narušuje "obchody". Jeho pozici v celé kauze se ale vyšetřovatelům nepodařilo objasnit. Sám Pohanka trvá na tom, že za Rathem jezdil jen jako za lékařem.

Koho Rath nakonec do soudní síně pozve, se podle jeho advokáta Adama Černého dozvíme, až proces začne. ČSSD navenek tvrdí, že financování kampaně je zcela v pořádku. Hovor na téma David Rath je jim ale podle MF Dnes očividně nepříjemný.

Na lavici obžalovaných nakonec zamíří jedenáct lidí, které žalobce viní ze zmanipulování pěti veřejných zakázek. Ke každé zakázce policie zajistila stovky stran dokumentace. Kromě všech obviněných kriminalisté vyslechli celkem 105 svědků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…