Prezident NKÚ nechce kontrolovat politické strany, nespěchá ale ani do ČEZu

28.12.2013 12:20

Někdejší poslanec za ČSSD Miloslav Kala je šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu od března 2013. V rozhovoru pro sobotní Lidové noviny vysvětluje, proč si nepřeje kontrolovat hospodaření politických stran a proč by nespěchal ani s kontrolou v ČEZu, pokud mu k tomu poslanci dají pravomoc. Prozrazuje, kde státu uniká nejvíc peněz a své říká i k zákonu o státní službě, který chce prosadit rodící se koalice.

Prezident NKÚ nechce kontrolovat politické strany, nespěchá ale ani do ČEZu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš spolu s Tomio Okamurou z hnutí Úsvit přímé demokracie a s dalšími politiky volá po důkladné prověrce hospodaření všech ministerstev. Kala je však k velkým ministerským auditům poněkud skeptický. Podobný pokus by se totiž nekonal poprvé a závěry by mohly znovu skončit „v šuplíku“. Nebylo totiž jasné, na co má šetření odpovědět. Prezident NKÚ nevěří tomu, že případné úspory, kterých může být touto cestou dosaženo, výrazně převýší náklady konání auditů na resortech.

Sedmadvacet korun za poslání e-mailu

Stejně rezervovaný je i vůči případné kontrole hospodaření politických stran. „Osobně bych to nechtěl. Vím, že některé účetní dvory v zahraničí tuto kompetenci mají, ale podle mě to propojuje svět nezávislého auditora se světem politiky. Přikláněl bych se k tomu, aby hospodaření stran kontrolovala jiná instituce,“ poznamenává Kala.

Prohlašuje to i navzdory v rozhovoru prezentovaném názoru, že by pod dohledem měly být všechny veřejné prostředky, bez ohledu na to, kdo je spotřebovává. Pod kontrolou úřadu by se na základě této definice ocitla i ČTK či společnost ČEZ. Konkrétně tam by ale Kala nijak nespěchal, pokud by dostal od politiků zákonný prostor k její kontrole. „Já sám určitě nehoruji za to, že musíme prověřovat ČEZ. Pokud tu kompetenci dostaneme, tak to asi nebude první místo, kam zamíříme na kontrolu,“ míní.

Největší trhlinu na čerpání státních peněz vidí spíše v oblasti IT zakázek. Už to nejsou pověstné dálnice, protože již existuje databáze, ve které lze cenu výstavby dopravní tepny poměřovat. U těch informačních tepen je to ale složitější.

„Už jsme ale třeba uvedli, že doručení jedné datové zprávy stojí zhruba 27 korun. Nám se to zdá příliš. Ve skutečnosti jde o odeslání jednoho e-mailu. Proč jsou tedy náklady tak vysoké? Ukazujeme na problémy a tlačíme tak na to, aby se s nimi něco dělalo,“ prohlašuje prezident NKÚ.

Nový zákon o úřednících

Jistou skepsi vyjadřuje Kala i v otázce přijetí zákona o úřednících, k němuž nás tlačí i Evropská unie. Tlak, kterému je Česko vystaveno, může vést k tomu, že přijme zákon, který bude nedokonalý. Podle prezidenta NKÚ je třeba úředníky motivovat ke kvalitní práci a zároveň je třeba zajistit jistou průchodnost kariérního systému, aby se z úřednického aparátu nestal svět uzavřený sám do sebe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…