Primátor Nwelati: Vláda ČSSD a KSČM bude pro kraj katastrofou

17.10.2012 22:45

ROZHOVOR Ve volbách Středočeského kraje vyhrála sociální demokracie a společně s komunisty budou pravděpodobně pokračovat v koalici. Nejvíce preferenčních hlasů ze všech středočeských kandidátů však získal primátor Mladé Boleslavi a občanský demokrat Raduan Nwelati. Co říká na výsledek voleb a obává se pokračující vlády ČSSD a KSČM v kraji? Na to se ho ptaly ParlamentníListy.cz.

Primátor Nwelati: Vláda ČSSD a KSČM bude pro kraj katastrofou
Foto: ddm-mb.cz
Popisek: Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati

Co říkáte na výsledek krajských voleb?

Nejdříve bych chtěl poděkovat všem voličům, ať už je výsledek jakýkoliv, střední Čechy dopadly nejlépe s výjimkou Plzně a děkuju za hlasy na Malodboleslavsku. Za to jsem vděčný. Spokojený s výsledkem nejsem, a byl bych radši za jiný. Vláda KSČM a ČSSD příštích let by byla pro středočeský kraj katastrofa a vypadá to, že to tak dopadne.

Jaký je podle vás důvod takového výsledku?

Nejvíce mi vadilo načasování rebélie, kdy tři týdny před volbami někteří poslanci říkali, že neplníme pravicový program a hrozí pád vlády. 
Jak vnímáte koaliční vyjednávání, předpokládáte tedy pokračující spolupráci sociálních demokratů a komunistů?
Předpokládám, že od koalice jsme programově velmi odlišní. Momentálně očekáváme, zda bude sociální demokracie v otevřené nebo tiché koalici s KSČM.

Bojíte se, že další léta středočeského kraje v rukách ČSSD a KSČM prohloubí jeho miliardové zadlužení?

Pokud zůstane současná krajská vláda, tak se obávám, že k tomu dojde. Neměl jsem pocit, že by někomu z nich vadilo, jaké zadlužení kraje je, vše podle nich funguje a všechno je v pořádku. Řihák má pocit, že všechna výběrová řízení byla také v pořádku, takže se obávám, že nic změnit nechtějí a budou ve společném stylu pokračovat v debatách, že podle jejich pohledu se nic špatného neděje.

SLEDUJEME Volby 2012

Proč si myslíte, že maléry Davida Ratha neodradily voliče?

ČSSD má pokles voličů a cítíme ho i my. Kauza Davida Ratha měla vliv na ČSSD a kauzy Dalíka, i když není člen ODS, měla vliv na nás a vystupování některých poslanců, kteří sami říkají, že politika není tak pravicová, jak by měla být a pokud to nezměníme, tak to položí vládu. To všechno velmi ovlivnilo pravicové voliče.

Jaké budou další kroky občanských demokratů v kraji, máte nějaký plán, jakou cestou se vydat?

Budeme snažit dělat konstruktivní opozici nejenom proto, že je to opozice. Budeme se snažit dávat návrhy, které mají napravovat kraj a budou řešit problémy konstruktivně. I přesto se obávám, že všechno bude stejné jako v minulých čtyřech letech, i když pan Řihák říká něco jiného. Uvidíme , jak se k našim návrhům postaví.

Bude podle vás Josef Řihák vhodným hejtmanem? V minulém rozhovoru jste řekl, že bude pokračovat v Rathově cestě. Trvá tento názor?

Trvá, na druhou stranu vítězná strana je rozhodnutí voličů.  Mám sice podstatně více preferenčích hlasů, ale nemáme tolik mandátů, takže zůstaneme v opozici.

Pan Řihák tvrdí, že s námi bude jednat, ale já si nedokážu představit, co bude předmětem jednání. Leda by přišli ČSSD s tím, že mění program, my se chováme racionálně, chceme snížovat dluhy. Ale nepřistpoupíme na podporu naší strany v návaznosti na nějakou funkci nebo postup.

Raduan Nwelati se narodil 26.července 1966 v Praze, jeho otec pochází ze Sýrie. Vystudoval vysokou školu lékařskou, po té pracoval jako lékař na ortopedii v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi a vypracoval se až na jejího ředitele.
V politice působí od roku 2000 a do roku 2006 je primátorem Mladé Boleslavi. V podzimních krajských volbách kandiduje na hejtmana Středočeského kraje jako člen ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…