Princ dává naději ke vzkříšení Holešovské výzvy. Všechno prý bylo jinak

26.07.2012 16:59

Holešovská výzva raketově upoutala na přelomu loňského a letošního roku tisíce Čechů. V březnu jich tisíce vylákala i do ulic. Poté přišel propad a postupný rozklad této protestní iniciativy. S odstupem několika měsíců se přece jen objevují snahy o její vzkříšení, byť s osobou, která nebyla s původní Holešovskou výzvou tak spojována jako Slávek Popelka.

Princ dává naději ke vzkříšení Holešovské výzvy. Všechno prý bylo jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Princ, podnikatel

Ten, kdo znovu začíná s novým webem Holešovská výzva-naděje a novými protestními iniciativami, se jmenuje Václav Princ. S odstupem několika měsíců pak pro ParlamentníListy.cz uvádí i řadu věcí na pravou míru. Například to, kdo stál skutečně u zrodu Holešovské výzvy a proč podle něj skončila tak neúspěšně.

„Holešovská výzva byla čistou myšlenkou, která vznikla v listopadu 2011. Tedy měsíc před první schůzkou v Holešově, která se pak uskutečnila 8. prosince. Schůzku jsem svolal po vzájemné dohodě s Jiřím Baťou, za kterým jsem do Holešova z Českých Budějovic, kde žiju já, přijel. Bohužel, Holešovská výzva byla už v lednu 2012 zneužita, ukradena, a to dokonce dvakrát. Nakonec se skoro zcela rozpadla,“ říká pro ParlamentníListy.cz Václav Princ, který ačkoli je v důchodovém věku, stále ještě podniká.

Vzpomíná pak na to, že ačkoli on byl autorem Holešovské výzvy, nemohl pak již ovlivňovat internetové stránky Holešovské výzvy, nemohl zabránit zrušení diskuse na tomto webu a nemohl ani odpovídat na dotazy občanů a reagovat na jejich připomínky. Slávkovi Popelkovi, který byl s Holešovskou výzvou nejčastěji spojován a pokládán (nejen) médii za jejího duchovního otce, pak vyčítá mnohé.

„I když se dnes vydává na stránkách Holešovské výzvy za jediného mluvčího Holešovské výzvy, není jejím autorem. Poškodil ji a rozvrátil. I proto jsem se rozhodl objasnit situaci a vysvětlit vše, co se kolem Holešovské výzvy dělo na její první celonárodní konferenci 28. ledna v pražském Hloubětíně, ale i na demonstraci 15. března. To vše přináším od června na webových stránkách s názvem Holešovská výzva-naděje. S panem Popelkou nemají nic společného,“ uvedl dál Václav Princ.

Na uvedených stránkách pak lze najít mnohé – například i manifest se čtyřmi pravidly. Z nich stojí za upozornění zejména text jednoho z nich:

Odmítáme anarchii, odmítáme jakoukoliv demagogii levicových stran, ale také primitivní antikomunismus pravicových radikálních politických stran a občanů. Odmítáme podplacené soupeření v parlamentu ovládaném finanční oligarchií a vytváření pseudodemokracie na základě hlasování bez jednání s opozicí a hlasování bez svědomí poslanců na základě diktátu politických stran.  Požadujeme přijetí zákona o referendu, o přiznání majetku, o financování politických stran s cílem omezit vliv bohatých politických stran a jejich bohatých sponzorů.

Omluva za nezdařenou lednovou konferenci v Hloubětíně

Lidé, kteří se přiklonili na stranu Václava Prince, se své myšlenky na změnu, vzdát nechtějí, i když vzpamatovat se z toho, co se v uplynulých měsících přihodilo, bylo zřejmě těžké. Přiznává to i Jiří Baťa.

„Po několikaměsíčním traumatu, způsobeném destrukcí původní Holešovské výzvy, které jsem byl spoluiniciátorem a spoluzakladatel s přítelem Václavem Princem, po měsících pokusů, hledání, tápání, zklamání a beznaděje, kdy jsme nebyli schopni vlastními silami, ale ani za podpory mnoha sympatizantů vzkřísit a dát život Holešovské výzvě, vyšla nová hvězda. Považujeme za ni webové stránky Holešovská výzva-naděje. Vznikly, opět jak jinak, než díky nesmírnému úsilí, vytrvalosti, nevzdání se a víře. Václavu Princovi, nezbývá než poděkovat za jeho úsilí, trpělivost a hlavně pevné nervy,“ říká Jiří Baťa.

Jak dodává, i udržet si tu naději bylo náročné nejvíce v těch šesti měsících od doby, kdy původním autorům byla původní Holešovská výzva zcizena a zneužita. „Jaký byl úspěch a konec, pod vedením těch, kteří si ji přisvojili, posuďte sami,“ konstatuje ještě Baťa.

Popelka: Spory mě vysilovaly, stáhl jsem se do ústraní

Slávek Popelka si však vinu nepřipouští. To, že by Holešovskou výzvu „zcizil“ odmítá stejně, jako když se před časem objevily tyto informace poprvé.

„Velmi mě ty spory a výpady jak pana Prince, tak později i pana Ponerta (kontroverzní taxikář, člověk spojovaný s iniciativou Skutečná demokracie) unavovaly a vysilovaly. Nevím, proč se tímto způsobem k tomu ti pánové tak postavili. Mně jde a šlo vždycky jen o lidi a o to, aby se tu lépe žilo. To, čí je Holešovská výzva, je vlastně vedlejší. Po těch měsících, které byly velmi vysilující, jsem se stáhl do ústraní a nabírám nové síly. Mrzí mě, že tito lidé neuměli potlačit své vlastní ego,“ reagoval na vznešená obvinění pro ParlamentníListy.cz. 

Nová konference a noví lidé. Bez až fašistických názorů

V těchto dnech se prý tedy připravuje nové společné jednání občanských iniciativ. Se Slávkem Popelkou se v něm však nepočítá. A zaznívají omluvy.

„Omlouváme se za nezdařenou konferenci 28. ledna v Hloubětíně, která byla zmařena radikály a lidmi s téměř fašistickými názory. Holešovská výzva byla skutečně naší nadějí. Věřili jsme ji. Proto chceme pokračovat. Distancujeme se od všech forem násilí, zrady a výzev k anarchii a k občanské neposlušnosti.  Chceme postupovat jen demokratickými způsoby s respektováním zákonů ČR. Chceme vrátit důvěru v demokracii. Požadujeme uzákonění referenda, přijetí zákona o financování politických stran, zákona o přiznání majetku. Chceme zrušit poslaneckou imunitu a požadujeme důslednou trestní odpovědnost poslanců a členů vlády za trestné činy,“ zopakoval požadavky znovuobrozené Holešovské výzvy-naděje Václav Princ.

A doplnil, že si již asi všichni silně uvědomují, že by se měli něco podniknout proti stávajícímu politickému marasmu, kterému již nikdo nerozumí.

Za dva roky výměna 10 ministrů, slečny se statisícovými odměnami

„Za dva roky vystřídala tato vláda 10 ministrů. Reformy reforem zasahují citlivě do peněženek nejchudších obyvatel, zatímco v převážné míře stejní politici sedí v parlamentu již 20 let. Korupce u nás si všímá již EU, podvodné privatizace se nevyšetřují. Policistům, státním zástupcům, nezávislým soudům nedává naše politická reprezentace politickou a morální podporu. Nikdo z našich politiků se dosud nedistancoval od podvodů a korupčních skandálů a nepožaduje veřejně jejich vyšetřování. Platy našich poslanců, ministrů a úředníků neodpovídají přitom současné krizi, zvyšují zadlužení země,“ vyjmenovává důvody nespokojenosti své i ostatních Václav Princ.

A ve svém výčtu nepřestává. „Politici si rozdávají zlaté padáky, vysoké platy, prémie, odměny, přestože nemají výsledky. Slečnám na úřadu vlády a kamarádům na ministerstvech se rozdávají lukrativní pracovní místa a potom statisícové odměny. Na platech poslanců a vládních politiků nevidíme, že by se škrtalo, jako se škrtá ve výdajích policie, hasičů, učitelů, lékařů. Dokonce se ruší nemocnice, dětské domovy, domovy důchodců, protože nejsou peníze na jejich provoz. Zdá se, že tento stav politické žumpy vyhovuje i panu prezidentovi. Protože také mlčí, přestože mu stovky občanů ČR píší rozhořčené dopisy a vyjadřují nespokojenost,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Václav Princ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…