Přišel čas povolat zpět Václava Klause, říká Bobošíková

17.06.2013 7:21

ROZHOVOR Premiér Petr Nečas je slaboch, který se nechá ovládat svojí sekretářkou i zahraniční lobby a všemi, kteří bojují proti zájmům naší země. Nyní jeho slabost vedla k tomu, že jeho tajemnice úkoluje vojenské složky, což je prý rozvrat demokracie. Podle šéfky Suverenity Jany Bobošíkové přišel čas, aby se vrátil bývalý prezident Václav Klaus a obnovil autentickou pravicovou politiku, říká bývalá europoslankyně v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Přišel čas povolat zpět Václava Klause, říká Bobošíková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková v televizním studiu

Anketa

Co se má dít dál?

hlasovalo: 2837 lidí

ParlamentníListy.cz hovořily s Janou Bobošíkovou několik hodin před oznámením odstoupení premiéra Petra Nečase. Vše k aktuální situaci přinášíme ZDE.

Jak se díváte na to, co se v posledních dnech odehrává?

Samozřejmě se mi to vůbec nelíbí. Považuji za nepřípustné, aby premiérova sekretářka – ať už má jakoukoliv funkci – člověk, který k tomu nemá žádný mandát ani volební ani jmenovaný, aby úkoloval vojenské tajné služby a ony to přijaly. To považuji za naprosto nepřijatelné – ať se to děje ve vládě jakéhokoliv premiéra. Vůbec se mi to nelíbí. A pokud jde o ostatní složky té kauzy, tak tam mám málo informací a ani tomu moc nerozumím. Přiznám se, že nevím, kdo měl stamilióny v trezoru a kdo měl zlaté cihly. Ale to, že vojenské složky v této zemi řídí sekretářka premiéra této země a ony to úkolování přijmou, to já považuji za rozval parlamentní demokracie.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Ono se ale o roli paní Nagyové mluví dlouhodoběji s tím, že její vliv na premiéra byl značný. Jak se díváte na tu podstatu, že osoba premiérovi velmi blízká dokáže ovlivňovat veřejné záležitosti, když pomyslíme na to, že vše nezůstalo zřejmě jen u úkolování vojenské rozvědky?

Já jsem se mnohokrát vyjádřila o tom, že k základnímu vybavení politika patří odvaha a také odpovědnost. A také jsem se mnohokrát vyjádřila v tom smyslu, že minimálně první z těch vlastností někteří naši vládní činitelé - to znamená tu odvahu a rozhodnost - postrádají. A dlouhodobě se netajím názorem, že pan premiér Nečas tuto vlastnost nemá. Pokud ale politická strana nabídla lídra, který nemá tyto vlastnosti, tak se nemáte čemu divit.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ale řekl, že vyšetřování této kauzy a to, že se o tom začalo mluvit, by mohlo prospět demokracii, že by jí to mohlo pročistit. Jak se díváte na tento jeho názor?

Pan ministr Karel Schwarzenberg je - pokud se nemýlím – dlouhá, dlouhá léta v české politice, ať již jako kancléř Václava Havla, nebo jako senátor či ministr za nejrůznější strany. Takže si myslím si, že mohl českou politiku pročišťovat seč mohl a nemusel přikládat do ní ještě svými činy. Jak sám řekl, že musel dokonce nějakým pokoutnějším způsobem získat zpátky svůj majetek v restituci, tak ne do ní ještě přikládat....

Jak se díváte na tu bizarní spekulaci, že to je akce amerických tajných služeb kvůli Temelínu, s čímž přišel třeba poslanec VV Vít Bárta. Může podle vás za tím vším být takováto konspirace? Může to být nějak účelově organizováno?

Vždycky za každou akcí může být nějaká účelovost a záleží jenom na slabosti jednotlivých aktérů, jak vyklidí, respektive nevyklidí prostor a jaké šance nebo nešance těm, kteří zde mají nějaké své zájmy, které nemusí být vždy kompatibilní se zájmy této země, dají. A pokud si někdo naběhne tímto způsobem, jak zatím vidíme u našeho předsedy vlády, tedy že má na úřadu takové poměry, že tajné služby řídí jeho ředitelka kanceláře, tedy člověk bez jakéhokoliv mandátu, tak pak jsou tady samozřejmě otevřené dveře k jakékoliv zájmové hře, která se týká občanských svobod, která se týká ekonomiky, energetiky, měny či územního uspořádání. Slabý premiér, který nemá ve svém okolí pořádek a který není schopen uřídit elementární složky tohoto státu, tak bude vždy terčem těchto zájmů.

Zdá se nyní, že po tom všem je na tom nyní strana ODS velmi špatně. Jak vy vidíte její šance u voličů po tom, co ODS předvedla? Respektive jaké má možnosti volič, který do této doby ODS volil?

Já sama jsem byla dlouhodobě volič ODS a sama jsem si rozčarování z této strany, která naprosto zradila tuto zemi, přeměnila v to, že jsem založila politickou stranu Suverenita. Jak se s tím vyrovnávají voliči? No, asi nebudou všichni zakládat politické strany... Ale buďto budou znechuceni, nebo přeběhnou k někomu, kdo se jen třeba konzervativně tváří.

Jak se díváte na možnost, že by se tou největší pravicovou stranou stala TOP 09, u níž je ale pochybnost o tom, že není zřejmé, za jaké zájmy kope?

TOP 09 rozhodně nekope za zájmy České republiky, to by nemohla třeba prodávat Lobkovický palác. To ale podle mého soudu není ani pravicová strana, neboť to by její vládnutí v roce 2010 nemohlo začít u toho, že rozesílala složenku na 142 tisíc korun k uhrazení státního dluhu. Zeptejte se ale ministra financí na to, kolik bude rozesílat teď! To by muselo být nějakých 200 tisíc, nebo kolik... Takže já absolutně odmítám to, o co se snaží, tedy že přes mediálně kulturní frontu chce implantovat české veřejnosti, že TOP 09 je česká pravicová strana. To ale vůbec není pravda! TOP 09 je v zahraničním zájmu naprosto konjunkturální a mediální a bez jakéhokoliv hodnotového ukotvení. A to říkám odjakživa.

Poté, co se odepsala ODS, tak se spekuluje, že je tady šance na návrat Václava Klause a jeho myšlenek. Myslíte si, že teď je příležitost na obrodu pravice v tom klausovském pojetí?

Já si myslím, že tady příležitost je a podle mého názoru obrovská. Ale příležitost by také musela mít své aktéry, čímž mám na mysli samotného Václava Klause. A je jen na něm, zda i on ucítí potřebu se angažovat i politicky, nejenom okrajově, komentátorsky. Ale ta šance tady je a Suverenita by takové kroky jednoznačně uvítala.

Jak byste tuto věc ale konkrétně viděla? Měl by podle vás začít Václav Klaus u ODS, nebo by byla tady šance vybudovat něco tzv. na zelené louce?

To opravdu nevím. Ale že je nutné podle mého názoru povolat Václava Klause, to je zřejmé. Ovšem opakuji – bude záležet na něm, bude-li chtít. Já jsem to říkala už při prezidentské volbě a opravdu si myslím, že je tady velký prostor pro to, aby přišel člověk jeho formátu a zasáhl svými myšlenkami jak do politiky české, tak do politiky Evropské unie. A myslím, že bychom měli být rádi, že máme obrovské výhody, které ale nechtějí naši politici slyšet a které naše média zamlčují. Totiž, že nemáme euro, což je obrovská výhoda naší země, a druhou věcí je po mých zkušenostech z Evropského parlamentu, a mých novinářských zkušenostech, kdy jsem měla možnost hovořit s mnohými státníky, že naší výhodou je, že máme Václava Klause.

Kdyby nějaký takový projekt ale Václav Klaus připravoval, byla by Suverenita ochotná se na něm podílet?

Jednoznačně. Suverenita i toto dlouhodobě deklaruje a snaží se hledat spojence a myslíme si, že nemá cenu tříštit síly na pravici. Již jsme jednali s řadou subjektů a pokud hovoříme čistě hypoteticky, tak pokud by vznikal projekt, který je eurorealistický a hájí zájmy této země, který má realistický pohled na ekonomický vývoj, který bude chtít jako my rušit kraje a rušit Senát a bude chtít eliminovat státní správu a ony příšerné zbytnělé výdaje, tak my bychom rádi u toho byli, abychom netříštili síly.

Začíná se spekulovat o alternativě předčasných voleb. Co by to znamenalo pro Suverenitu?

To by záleželo na vývoji situace. Do těch voleb bychom samozřejmě šli, jen je otázka s kým, jestli sami, nebo ve spojení s někým jiným. Samostatnou účast považuji za nejhorší možnost, druhou možností je spojení s obdobně smýšlejícími lidmi, kteří budou mít chuť a energii se angažovat v celostátní politice.

Očekáváte, že na podzim budou předčasné volby?

Přála bych si to. Dnes jsem ale zcela výjimečně vyslechla celou tu dlouhou debatu v ČT, kde mluvili předsedové všech stran, a obávám se, že političtí představitelé udělají všechno proto, aby si svá křesla udrželi až do příštího května.

Změní se něco pro Suverenitu oproti tomu, kdyby volby byly až v květnu?

Bylo by samozřejmě méně času na přípravu, ale na druhou stranu pokud by byly volby teď, tak by mohly České republice i prospět. Já nepřijímám ten všeobecně sdílený názor, že je jasné, že to vyhrají socialisté.

A z hlediska vytváření koalic?

Nevím. Upřímně - my jsme jednali s řadou politických subjektů, ale ty se většinou chtějí angažovat jen v komunální politice. Pokud by nějaký předvolební kvas změnil jejich myšlení, tak bychom samozřejmě byli rádi. Zatím jsem ale zaznamenala spíš nechuť angažovat se v celostátní politice, protože tam je moc vidět.

Jak se ohledně voleb díváte na šance stran, které se prezentují jako nové alternativy, například Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury, nebo ANO 2011 Andreje Babiše?

Jsou to subjekty cílící na znechucené voliče, svým způsobem protestní. Ale nejsem si jistá, jestli jsou to vůbec strany. Strana má nějaký program, který zaujímá celé spektrum společenského života. Obranu, zemědělství, parlamentní demokracii. U těchto seskupení nic takového nevidím, takže mě připadají jako uskupení účelová.

A kromě toho mě děsí, jak pan Babiš s oblibou vyhlašuje, že chce stát řídit jako firmu. To je jedno z nejhorších tvrzení, jaká jsem kdy slyšela. Firmy jsou tu proto, aby vytvářely zisk. Stát má vytvářet po lidi prostor k žití. Takže mě některé jejich plány docela děsí, ale nevylučuji, že při masivní kampani mohou uspět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…