Prokletá Drábkova sockarta: Nedělní Moravec má vážné pokračování

08.04.2013 13:42

Ve třech čtvrtinách svého vládnutí nemá koaliční sestava jasno o tom, jak dál v sociální oblasti. ODS a TOP 09 se liší v pohledu na budoucnost sKaret, v názoru na minimální mzdu nepanuje ani shoda uvnitř TOP 09 mezi ministryní práce Ludmilou Müllerovou a ministrem financí Miroslavem Kalouskem. To opozice má jasno, sKarty zrušit a minimální mzdu zvýšit.

Prokletá Drábkova sockarta: Nedělní Moravec má vážné pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Anketa

Co má udělat vláda se sociální kartou?

hlasovalo: 3971 lidí

Jak mezi mlýnskými kameny si musí připadat ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Od premiéra Petra Nečase opakovaně slyšela, že je třeba zastavit projekt sKaret, její vlastní strana TOP 09 se ale toho, co zavedla ještě pod taktovkou Jaromíra Drábka, nemíní vzdát. A v otázce zvýšení minimální mzdy jde šéfka resortu dokonce proti stranickému prvnímu místopředsedovi Miroslavu Kalouskovi.

Ministryně práce Ludmila Müllerová v nedělních Otázkách Václava Moravce potvrdila, že pro středeční jednání vlády nepředloží návrh na zrušení sKaret, k čemuž ji už několikrát vyzval předseda vlády i ODS Petr Nečas. TOP 09 na pokračování projektu trvá a poukazuje na to, že projekt sKaret schvalovala koalice ve formátu modifikované K9, tedy že všechny strany, které jsou v koalici, souhlasily s konečným zněním paragrafu, který zavádí sKarty.

Schválila to celá koalice, tak se musí i dohodnout, co dál

„Další debata musí být zase na úrovni koalice, to znamená, že to není jen záležitost jedné z těchto politických stran,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Jitka Chalánková z TOP 09 na požadavek ODS zrušit sKartu. „Při vyjednávání sociální reformy – já jsem u toho byla – tak zrovna otázka sKaret nebyla dořešena a posunula se na vedení všech tří koaličních stran. To znamená, že v tomto formátu byla schválena tak, jak v legislativě zní,“ upozorňuje poslankyně.

„Ministerstvo práce by mělo předložit jasné náklady, které by souvisely nejen se zachováním, ale i se zrušením sKaret,“ říká pro ParlamentníListy.cz člen sněmovního sociálního výboru Antonín Seďa z ČSSD, který je pro zrušení sKaret stejně jako místopředseda sociálního výboru Miroslav Opálka z KSČM. „Další funkcionality, které měla sKarta zařizovat, tak neměly být přesouvány do privátní sféry, kam se dohazovaly kšefty, ale mělo se to řešit v rámci státní správy,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Miroslav Opálka.

Jen kvůli ochraně před exekucí není důvod sKartu zachovat

Jedním z argumentů ministryně Ludmily Müllerové pro zachování sKaret je to, že peníze na ní nepodléhají exekuci. „Pokud by vládní koalice protlačila tento další asociální zákon, tak stejně by to sKarty řešily jen částečně, a to jenom u lidí, kteří by využívaly platební funkci sKarty,“ podotýká poslanec Antonín Seďa. „Myslím, že by to zákonem šlo ošetřit tak, že by určitá částka nebyla exekuovatelná vůbec. Jinak tady naděláme další bezdomovce a zvýšíme kriminalitu,“ nevidí ani Miroslav Opálka možnou hrozbu exekuce jako důvod pro zachování sKaret.

Vystoupení ministryně Ludmily Müllerové v nedělních OVM přimělo k reakci předsedu Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásu. „V pořadu byla uvedena velká spousta polopravd a zavádějících informací,“ obrací se Václav Krása dopisem na moderátora pořadu. V jeho úvodu odmítá tezi exministra Jaromíra Drábka o úspoře při výplatě dávek. „Pan Drábek úmyslně navýšil počet vyplácených dávek. Ještě roce 2011 byl příspěvek na benzín posílán jednou ročně, nyní ve dvanácti splátkách,“ poukazuje Václav Krása, jak se také dají „vyrobit“ argumenty.

Šéf Rady zdravotně postižených upozorňuje na vyhozené 2,5 miliardy

Moderátorovi vyčítá, že vůbec neuvedl, že ÚHOS zrušil soutěž na distribuci dávek, což je největší problém ministerstva. „Pravděpodobně se bude muset vrátit k OKsystemu. Tato věc zároveň říká, že vlastní výplata dávek nemá nic společného s sKartami. Dávky se mohou vyplácet i bez nich, tudíž jsou nadbytečné. A ještě malý dodatek – systém nové výplaty dávek stál, podle MPSV ČR, 2,5 miliardy korun, a ty se asi vyhodí,“ připomíná Václav Krása obrovskou nehospodárnost, kterou by člověk od vlády rozpočtové zodpovědnosti nečekal ani náhodou.

Za zcela zásadní argument proti sKartě považuje to, že pokud bude její platební funkce pouze dobrovolná, bude Česká spořitelna zajišťovat jejich výrobu, ale Úřad práce ji bude platit, což vyjde na 240 milionů ročně. „Slova pana Drábka, ale bohužel i paní ministryně, o úsporách, jsou pouze mlhou, která má zakrýt skutečný důvod projektu,“ myslí si předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Podle průzkumu SANEPu chtějí lidé konec sKaret

„Základní otázkou, od které se musí rozplétat podivné předivo projektu sKarty, je, proč se pánové Drábek a Šiška pustili do změny distribuce dávek, který fungoval spolehlivě a bez závad. Proč neřešili změnu úhrady sociálních služeb, podporu zaměstnanosti ohrožených skupin, ucelenou rehabilitaci a další systémové změny, které jsou nezbytné?! Protože tomu nerozuměli a nebyl to tak rychlý kšeft,“ tvrdí Václav Krása.

Aktuální průzkum společnosti SANEP potvrzuje, že projekt sociální karty propadl i u veřejnosti. Za zdařilý ho považuje pouze 8,7 procenta majitelů této karty. Naopak 34,8 procent majitelů sKarty ho považuje za špatný, 26,1 procenta ho vnímá jako korupční a 21,7 procenta jako diskriminační. Za zdařilý pak považuje projekt sKarty pouze 6,1 procent respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace. Názor, že by měl být projekt sKaret ukončen, sdílí v souhrnu 85,7 procenta majitelů karty a 81,6 procenta celkové domácí populace.

Celá zpráva SANEPu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…