Protivládní demonstrant: Střelba na Klause byla nahraná. Domluvil ji prezidentův tým

01.10.2012 17:55

Liberecký dělník, který v pátek střílel na prezidenta Václava Klause, nemusí být ani pomatenec, ani zoufalý člověk, který na sebe chtěl upozornit. Může jít o muže, který za atak na hlavu státu dostal dobře zaplaceno.

Protivládní demonstrant: Střelba na Klause byla nahraná. Domluvil ji prezidentův tým
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Dostal se do konfliktu s policií, která dohlížela na odvoz aparatury z předchozí povolené demonstrace

Páteční "atentát" na prezidenta Václava Klause vzbuzuje i po několika dnech mnoho otázek a nabízí řadu spekulací. Šlo o čin zoufalého mladíka, který už nevěděl, kudy kam a jak upozornit na problémy obyčejných lidí, nebo o pečlivě promyšlenou akci s cílem zvýšit prezidentovu mizivou popularitu?

Podle známého pražského taxikáře Zdeňka Ponerta, který se v poslední době velmi angažuje i v protivládních protestech, je velmi pravděpodobná druhá varianta.

Klaus chce být populární. Nechá na sebe i střílet

"Přikláním se k tomu, že to bylo zinscenované. Neoblíbenost tohoto politika (V. Klause, pozn. red.) je dohnaná do maxima, je třeba, aby se lidem znovu zalíbil. Nepřipadá mi normání, že by ochranka takto zaspala," uvedl pro ParlamentníListy.cz Ponert s tím, že on osobně, jakkoliv se současným vládním a obecně politickým establishmentem nesouhlasí, by se k ničemu podobnému nikdy neuchýlil. Už jen proto, aby se nevystavil ohrožení života.

"Kdyby ochranka vystřelila, je ten člověk mrtvý. Až teprve potom by se ukázalo, že měl v ruce hračku," komentuje vývoj situace, který by se dal v podobném případě očekávat spíš, než laxní přístup ochranky, jejž jsme mohli vidět ve skutečnosti.

Tučná odměna?

Ponert tak za nejpravděpodobnější scénář toho, co útoku předcházelo, považuje následující. "Možná dostal zaplaceno a budou mu odpuštěny všechny dluhy."

Mohl tak o přípravě střelby vědět i sám Klaus, který ve chvíli, kdy jej útočník zasáhl, nepůsobil nikterak překvapeně? "Klaus o tom třeba ani vědět nemusel. Má kolem sebe spoustu lidí, kteří mohou rozhodovat za něj a tyhle věci řešit, " vysvětluje redakci známý pražský taxikář.

Připouští ale i jinou, byť méně pravděpodobnou variantu. "Mohlo jít také o zoufalý čin člověka, který už neví, jak dál, a chtěl upozornit na to, co se v této zemi děje," říká Ponert. Ať tak či tak, politici v České republice si prý podle něho budou muset zvyknout na averzi, která vůči nim napříč společností panuje.

Žlutý taxík na scéně

Ponert se proslavil zejména na jaře minulého roku. V dubnu roku 2011 v den protivládní demonstraci před Ministerstvem financí zaparkoval na místě ještě před příchodem demonstrujících svůj starý žlutý mercedes ověšený vlajkami a popsaný nápisy vyzývajícími k revoluci, čímž na sebe upoutal pozornost.

Po příchodu davů vylezl na střechu svého auta a s praporem v ruce a trikolórou na saku vykřikoval požadavek na zrušení politických stran, aby se demokracie očistila od zlodějů. Posléze se zúčastnil řady dalších protestních akcí. Žádná z nich zatím ale mezi vládními politiky dosud nenalezla odezvu.

Rebel, proti kterému byl použit i paralyzér

Zdeněk Ponert s Milošem Cachem odešel z původní Holešovské výzvy, angažuje se ve Skutečné demokracii. Vidět ho tak je možné na celé řadě protestních akcí.

Nedaleko Úřadu vlády držel na jaře 16 dnů hladovku. Do křížku s policisty se dostal později poté, co odmítl odjet z určeného místa, kterým měla projíždět německá kancléřka Angela Merkelová. Po několikaminutovém vyjednávání proti nim policisté zasáhli paralyzéry a sundali je ze střechy auta, aby mohlo být odtaženo. Oba muži byli předvedeni na policejní služebnu k výslechu.

TÉMA: Střelba na Klause

Jednání policistů tehdy zkritizovala Koordinační rada Občanské iniciativy Čas na změny. „Odsuzujeme policejní zásah paralyzérem proti pokojným protestujícím u Strakovy akademie - sídla vlády,“ uvedli tito zástupci iniciativy ve svém oficiálním prohlášení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…