Pryč s Romy, volají majitelé bytů. Ghetto chtějí zbořit i podvodem

07.01.2012 8:32

REPORTÁŽ Romské ghetto v Přerově na Škodově ulici má být během tohoto roku srovnáno se zemí. Společnost, která tuto lokalitu vlastní, zde má vybudovat moderní čtvrť s obchody a byty. Kromě toho se firma zavázala, že zajistí náhradní bydlení všem nájemníkům ghetta. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz však kvůli fiktivním výměnám bytů, na kterých se podílí samo město, se společnost Opera Bohemia snaží toto obejít a pokouší se donutit Romy opustit byty bez náhrady.

Pryč s Romy, volají majitelé bytů. Ghetto chtějí zbořit i podvodem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Škodova ulice je obývána převážně Romy. Z původních pětapadesáti rodin tu dnes žije posledních devět. Společnost  Immofin s r. o. (dnes Opera Bohemia s r.o.), která ghetto ve Škodově ulici koupila od města v roce 2007 za 1 500 000 korun, má všem zbývajícím nájemníkům během tohoto roku zajistit náhradní bydlení a začít stavět. Zavazuje ji k tomu kupní smlouva, kterou má redakce k dispozici. Stěhování nájemníků ze Škodovy ulice ale provází řada podivných machinací s výměnami bytů.

Firma chce přimět Romy opustit byty bez náhrady

Své o tom ví dva Romové, kteří se před pár měsíci vystěhovali ze Škodovy ulice na vedlejší Husovu ulici. Takříkajíc z ghetta do ghetta, protože i Husova ulice je obývána hlavně příslušníky romské menšiny. Oba dva se ale bojí o svých zkušenostech s výměnou bytů mluvit. Čekají totiž na další bydlení a nechtějí si to u prokuristy společnosti Bohumila Chodila rozházet. Redakci proto jejich příběh zprostředkoval jiný z Romů a jejich bývalý soused, který si však přál, aby jeho jméno zůstalo v anonymitě.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ZDE

„Pan Chodil těm dvěma sehnal jako náhradní bydlení byty na Husově ulici, do nichž se mohou ihned nastěhovat s tím, že si nemají dělat starosti se smlouvou, protože všechno zařídí. Oba se tedy nastěhovali do bytů, které bývalí nájemníci uvolnili, za což od pana Chodila inkasovali 50 tisíc. Domovní správa ale o výměně nic nevěděla. Po třech měsících zjistila, že se za tyto byty nikdo neplatí nájem. Lidé, kteří tento dům také obývali, si také začali stěžovat,“ prozradil ParlamentnímListům.cz jejich známý.

„Poté museli byty opustit. Samozřejmě jim pan Chodil nic nezajistil. Oni mu věřili, čekali na smlouvy a on je podvedl. Na vině je ale také město, které o tom vědělo a takovéto fiktivní výměny mu schvalovalo. Těm dvěma tedy nakonec nezbývalo než se vrátit do svých bývalých bytů na Škodově ulici,“ dodal.

Podle něj se však jejich původní byty na Škodově ulici poté, co se z nich odstěhovali, mezitím dostaly do havarijního stavu a byly neobyvatelné. A tak se nastěhovali do vedlejšího vchodu, opět na Škodovce. Tentokrát jeden z nich smlouvu dostal, ale je to jen cár papíru bez nějakého právnického dokladu. Navíc mají opět ústní příslib Chodila – neplaťte mi nájem, já vám najdu náhradní byt. Avšak ten jen spoléhá na jejich hloupost a důvěřivost. Tímto totiž docílí, aby nájem neplatili, ale na základě nezaplacení nájemného je může vystěhovat, samozřejmě již bez náhrady. Ale můžou si za to i sami.“ míní pětačtyřicetiletý Rom.

Puchalský: Fiktivní výměny probíhají dva a půl roku

Tyto zvláštní okolnosti kolem stěhování Romů ze Škodovy ulice potvrzuje redakci i přerovská opozice. „Asi jen v šesti případech Opera Bohemia zajistila náhradní bydlení ve svých nebo jiných náhradních ubytovacích nebo bytových prostorách. Ve většině případů se pan Chodil dohodl s magistrátem, a to tak, že vždy našel lidi na Husově nebo Denisově ulici, kteří mají potenciální možnost se přestěhovat jinam.Uzavře s nimi fiktivní smlouvu o výměně bytu, to znamená, že lidé ze Škodovy ulice s těmi lidmi s Husovy nebo Denisovy ulice uzavřou smlouvy o výměně bytu. Toto všechno se děje po dohodě s magistrátem a podle mého názoru i s některými uvolněnými funkcionáři města Přerova. A tento stav už trvá asi dva a půl roku,“ upozorňuje ParlamentníListy.cz Vladimír Puchalský z opozičního uskupení Společně pro Přerov.

Lajtoch: Vše je právně v pořádku

Přerovský primátor a senátor za ČSSD Jiří Lajtoch ale kontruje: „Jestliže se dohodnou dva nájemci, že si spolu smění byt a výsledkem toho je, že městský byt opustí problémový nájemce, který má u města těžko vymahatelné dluhy, tak pro město je to výhoda. Já jsem u těch dohod nebyl. Nevím, jak to pan Chodil s nájemníky vyřizuje. Vše je ale právně v pořádku. Prověřovali to naši právníci a také právníci domovní správy. Město nemá důvod, proč směnu neschválit, protože by diskriminovalo občany. Opozice to nemá nijak právně podložené. Neviděl jsem od opozice nějaký dokument, který by říkal, že město udělalo něco protizákonného, že něco porušilo,“ tvrdí hlava přerovské radnice.

Město je tedy rádo, že se zbaví neplatičů. Posvětí proto fiktivní výměny bytů. Do Škodovy ulice se však nikdo nový nenastěhuje. Opera Bohemia totiž potřebuje vylidnit ghetto co nejdříve, aby mohla domy zbourat a začít stavět. Pokud s tím nezačne tento rok, hrozí jí půlmilionová pokuta a odstoupení města od kupní smlouvy. A tak společnost hledá všemožné způsoby, jak se tomu vyhnout.

Chodil: Valná hromada určí další postup

A co na to říká zástupce firmy? Prokurista společnosti Bohumil Chodil odmítl celou věc prozatím komentovat. „Příští týden bude valná hromada, na které se určí další postup v případě řešení situace ve Škodově ulici. Do té doby se nebudu k tomuto tématu vyjadřovat. Na rozumný, adekvátní a pravdivý výstup si musíte počkat,“ uzavřel Chodil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…