Psům a komunistům vstup zakázán. Ústav pro rodinu a ideové přátele

16.04.2013 7:17

KOMENTÁŘ Česká kotlina není rybníkem, nýbrž rybníčkem, tůňkou, kde si každý hraje na svém písečku. Kde se sluší a patří šlapat v zákrytu. Chybu pokaždé dělá ten druhý. Nosí se neotesanost a falešné rovnostářství i jeho druhá strana – zbohatlické snobství.

Psům a komunistům vstup zakázán. Ústav pro rodinu a ideové přátele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

Oblíbeným tématem českého „diskurzu“ je přepisování (vlastní) minulosti, jež naznačuje vnitřní nejistoty společenství. Jako sláma z bot z toho pravidelně čouhá, že jsme zase přehodili výhybku. Změnili stranu a (pokolikáté už?) nalezli ten jediný správný, tedy manicheistický vzorec k výpočtu světa.

Zajišťujeme si tím proces zachování témat, vůči nimž se můžeme snadno a lehce, protože beztrestně vymezovat, bez problémů zanadávat a ještě si případně dopomoci ke kariernímu růstu. Vitana vaří za vás. Psům a komunistům vstup zakázán!

Daný rituál je svým způsobem osvědčeným nástrojem našeho politického, kulturního a v neposlední řadě také hospodářského života. Dokazuje to i nejnovější bouře ve sklenici vody, případ ÚSTR.

Ústav pro studium totalitních režimů vznikl v polovině roku 2007, a to po tuhém konfliktu, jenž měl kromě politického aspektu i aspekt ryze odborný. Pochybnosti panovaly už nad pojmenováním de facto státního úřadu pro výzkum nedávné milosti, neboť z něj vyplývají nevědecké předsudky. Atmosféru nejlépe vystihl jeden signatář Charty 77, když vynašel přezdívku „Institut imeni Georga Orwella“.

Přespříliš nepřeháněl. Tu více, tu méně rodily se variace z dřívějška známých skandálů sesterských institucí na Slovensku, v Polsku a jinde. Zjevná neprofesionalita, účelové křivení dějin, podivné odchody renomovaných historiků či „dynamické tempo“ střídání ředitelů nebudily nadbytečnou důvěru.

Kdo se o poměry v ÚSTRu zajímá, nemohl nevidět, že se židle dlouhodobě kývá i pod odsvěceným knězem a kdysi rovněž mluvčím České biskupské konference Danielem Hermanem. Úzce pak propojeným s prvním, značně zdiskreditovaným ředitelem Pavlem Žáčkem.

Teď stanul po boku Petra Nečase. Premiéra smutné postavy, kterého vlastní lidé srážejí z trůnu za nečinnost. Však také postrádá témata, jimiž by se mohla ODS spasit. Natahuje proto ruku po delší zimou rychlené okurkové sezoně, pseudotématu údajného rudo-růžového spiknutí. 

Není moc co řešit. Pravice ztratila svou další baštu, kde navíc zaměstnávala „rodinu a přátele ideové školy“. Ze zoufalství zfušovala propagandistický výkřik, nechtěnou karikaturu plakátu „Zachvátí-li tě, zahyneš!“

Pavel Kopecký
Autor je politolog, titulek je redakční

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kopecký Pavel

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…