Rada komunistům od zkušeného: Ani Zeman, ani Dienstbier. Mlčte

05.12.2012 16:49

Sociální demokracie se v poslední sobě snaží získat podporu pro svého prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera u KSČM. Komunisté však stále lavírují, svého kandidáta nepostavili a nechávají si otevřená vrátka i k dalšímu levicovému kandidátovi Miloši Zemanovi, který navíc společně s Janem Fischerem ovládá předvolební průzkumy.

Rada komunistům od zkušeného: Ani Zeman, ani Dienstbier. Mlčte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Server Novinky.cz informoval, že ve Sněmovně došlo ke schůzce vedení ČSSD a KSČM. Stranické špičky jednaly o prezidentských volbách. Sociální demokraté ujišťovali své partnery, že jejich strana bezvýhradně podporuje Jiřího Dienstbiera. Předseda Bohuslav Sobotka pak prý znovu požádal komunisty, aby jeho místopředsedu rovněž podpořili.

„My jsme obdrželi ujištění, že ČSSD podporuje Jiřího Dienstbiera,“ uvedl po jednání předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten přitom dříve vyjádřil podiv, že některé špičky ČSSD podporují Miloše Zemana a proto strana doposud nerozhodla, koho v prezidentské volbě podpoří. Informace z dnešního jednání prý Filip bude tlumočit víkendovém zasedání ÚV KSČM, které by mělo zaujmout stanovisko.

Zatím se KSČM jednoznačně nerozhodla a její špičky vyjadřují podporu jak Jiřímu Dienstbierovi, kterého podpořil místopředseda strany Jiří Dolejš, tak Miloši Zemanovi, kterému vyslovil podporu komunistický europoslanec Vladimír Remek.

ParlamentníListy.cz oslovily politology Lukáše Jelínka a Zdeňka Zbořila s dotazy na případnou spolupráci parlamentní levice při prezidentských volbách.

Zbořil: Komunistům se nevyplatí riskovat

Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie si myslí, že pro komunisty je zajímavějším kandidátem Jiří Dienstbier. „Mezi těmi kandidáty je rozdíl v transparentnosti politiky. Přítěží Miloše Zemana je jeho okolí i kauzy z doby „opoziční smlouvy“," soudí Jelínek.

Navíc by podle něj KSČM ráda byla na straně vítězů, a to nejen v prezidentských volbách, ale i po volbách sněmovních. Proto je pro ni výhodné vyjednávat s ČSSD, a to i o podpoře jejího oficiálního prezidentského kandidáta.

Zdeněk Zbořil však odhaduje, že KSČM své voliče vyzve, aby se rozhodli sami. „Pro ně je zbytečné, aby někoho podporovali a pak nesli spoluzodpovědnost za případné chyby,“ říká.

Vzhledem ke společným zájmům obou stran by podle Jelínka nebylo překvapivé, kdyby mezi oběma stranami byla uzavřena dohoda o spolupráci. Soudí však, že by se nejspíš jednalo o širší dohodu o spolupráci. „Ty dohody by v zájmu obou těch stran měly být veřejně komunikovány, aby tu nevznikl dojem, že ty strany něco piklí,“ doporučuje Jelínek.

Podle Zbořila by jakákoliv dohoda pro prezidentskou volbu byla pro komunisty zbytečná. Nelze však vyloučit nějakou dlouhodobou dohodu o „vzájemné toleranci“. O takové dohodě se však podle něj veřejnost rozhodně nedozví.

„Nedorozumění“ ČSSD s Milošem Zemanem

Mezi ČSSD a Milošem Zemanem je podle Jelínka čím dál větší propast. „Trend emancipace ČSSD od Miloše Zemana a jeho politiky je stále silnější,“ myslí si politolog z Masarykovy dělnické akademie. Navíc většina významných členů sociální demokracie má s Milošem Zemanem velmi špatné osobní vztahy.

Zdeněk Zbořil spory ČSSD se svým bývalým předsedou nevidí tak zásadně a hovoří o nich jako o „nedorozumění“, které tkví pouze ve zpackané prezidentské volbě z roku 2003 a osobní hořkosti. „Ta překrývá tu myšlenku, která by je měla spojovat,“ myslí si Zbořil.

Vzhledem k tomu, že mezi podpůrci Miloše Zemana a Jiřího Dienstbiera (zejména z ČSSD) nejsou ideální vztahy, je velkou otázkou, jak by zafungovalo spojenectví mezi oběma levicovými tábory v případném druhém kole volby. „Veřejná podpora Miloše Zemana od ČSSD se čekat nedá,“ myslí si Jelínek. Je však pravděpodobné, že levicoví voliči se sami o sobě rozhodnou podpořit spíše levicového kandidáta, než Jana Fischera.

Podle Zbořila se v případě druhého kola prezidentské volby nedá vyloučit ani oficiální dohoda o podpoře stejného kandidáta. Voliči se pak jednoznačně budou orientovat na levicového kandidáta. Bude to však negativní volba ve stylu „Všichni proti Fischerovi“.

Závěrem Zbořil zavtipkoval, že v prezidentské volbě to bude mít mnohem těžší pravicový volič, který v senátních volbách obvykle hlasuje „tak, aby se tam nedostal komunista“. „Jenže tady jsou komunisti v podstatě všichni,“ poznamenal s nadsázkou Zbořil. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…