Radek John církvím: Perte se o miliardy. Stejně vám je rozkradou

09.08.2012 8:34

Předseda Věcí veřejných Radek John ve svém tiskovém prohlášení odpovídá několika desítkám osobností, které se rozhodly podepsat petici na podporu církevních restitucí. Připomíná jim, že vůbec není jasné, jaký majetek a v jaké ceně má být restituován a obává se, že vrácený majetek nakonec skončí v úplně jiných rukou.

Radek John církvím: Perte se o miliardy. Stejně vám je rozkradou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Radek John připomíná, že se nejedná pouze o 58 miliard korun, ale i o další movitosti a nemovitosti, u kterých vůbec není jasné, o jaký majetek jde a jaká je jeho cena.

„Je s podivem, že některé přední osobnosti české kultury schvalují přijetí tohoto zákona, který je zcela netransparentní a může vyvolat nové soudní spory a desetileté soudní pře,“ píše předseda VV a upozorňuje na zkušenosti z Polska či Slovenska.

Sám John prý podobně jako tyto osobnosti ctí myšlenku nezbytnosti navrácení ukradeného majetku, ale nevidí důvod schvalovat zákon, ve kterém jsou církve (na rozdíl od restituentů z devadesátých let) osvobozeny od daně z dalšího převodu a ve kterém sám stát musí dokazovat, zda církvi majetek patří. Rovněž vyslovil obavu, že až třetina vráceného majetku přejde okamžitě do nejrůznějších firem a bude rozkradena.

„Je samozřejmostí a naprosto nezbytné vrátit, co bylo ukradeno a je velkou ostudou českého státu, že tento zákon ještě nebyl schválen. Nejprve je však důležité jasně specifikovat, co a komu bylo ukradeno,“ uzavírá Radek John. A doplňuje, že je velmi smutné, když senátorka Soňa Paukrtová ignoruje vůli svých voličů, kteří ji prý v 1 500 e-mailech žádali, aby církevní restituce nepodporovala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…