Rathův tatínek: Vyfikundanti týrají Davida. Mstí se mu Radek John

03.04.2013 10:08

Exhejtman Středočeského kraje podezřelý z korupce David Rath je stále za mřížemi. Rozhodnutí soudu i nadále ponechat syna ve vazbě ale Ratmíra Ratha nepřekvapilo. V rozhovoru pro server Lidovky.cz vyjádřil podezření, že úplatkářskou aféru zosnoval bývalý ministr vnitra Radek John jako mstu za kauzu kolem vydavatelství Oraprint.

Rathův tatínek: Vyfikundanti týrají Davida. Mstí se mu Radek John
Foto: hns
Popisek: Rath se svým otcem Ratmírem

Rathův otec se rozhodnutí soudu nediví, nezbývá prý nic jiného než "cvaknout kufry". Nechápe ale, proč jeho syna týrají. "Já sám jsem tomu nevěřil, nepřekvapuje mě to. Vždyť už je to poněkolikáté. Ale vždy tu je určitá naděje, kterou člověk žije. Jenže tam jsou s odpuštěním takoví 'vyfikundanti', že ho chtějí ještě potýrat," komentuje Ratmír Rath soudní rozhodnutí.

Rath starší nepochybuje o nevině svého syna. Od začátku je to podle něj velký podraz. Vysvětlení má i pro to, že exhejtman držel při zatčení krabici se sedmi miliony korun. "Vždyť ani nebyla otevřená. Sice ji dostal, ale té Kateřině (Kateřině Pancové, která je rovněž obviněná - pozn. red.) dalo práci, než ho tam nalákala. To byl základní podraz, tehdy byl ministrem jistý 'džon'," naráží Rath starší na osobu Radka Johna.

Je totiž přesvědčen, že právě John to na Ratha mladšího ve spolupráci s Pancovou nastražil. Podle Rathova otce šlo o pomstu z dob synova ministrování. David Rath tehdy obvinil Johna, že jako předseda představenstva mediální společnosti Oraprint úmyslně nadhodnotil cenu časopisu Pohoda pojištěnce pro VZP.

Pomáhal by otci s rehabilitací

Jedním z argumentů pro propuštění poslance na kauci bylo, že je jeho otec zraněný. To už sice nyní podle Ratha staršího není aktuální, syn by mu prý ale býval coby doktor medicíny velmi pomohl s rehabilitací. Ke zranění přišel v horečce poté, co pravděpodobně chytil od pacientky ptačí chřipku.

"Když jsem pak přišel domů, za tři, čtyři hodiny to vypuklo, měl jsem vysokou teplotu, začalo to se mnou cloumat a zlomil jsem si obratel. To byla tak šílená bolest, že se to nedalo vydržet. Doplazil jsem se k venkovním dveřím na chodbu, kde jsem zavolal na souseda. Tři dny jsem byl na pohotovosti, pak mě pustili domů, i když jsem říkal, že se o mě nemá kdo starat. David by mě v tomhle nenechal, mohl mě obhospodařit," popisuje Lidovkám.cz Ratmír Rath.

Útěk? Nesmysl...

Podle Rathova otce je naprosto neracionální odůvodnění pro zamítnutí propuštění jeho syna z vazby to, že by mohl utéct.

"Má tady několik velkých kořenů, za prvé skvěle píše a vzhledem k tomu, že jinou řeč nezná, by se v cizině neuplatnil. Především tu má ale děti, na kterých visí, plno kamarádů a i já jsem docela velká kotva. Kdyby chtěl utéct, měl spoustu signálů, že je vyšetřován. Má rád i Hostivice, pro které toho hodně udělal. Utekli tady borci s miliardami a ty on nemá. Musel by to být nějaký superzkrat a tím on netrpí. On hlavně nic neukradl, to je nějaká konfúze, chtějí se ho zbavit," nepochybuje o synově nevině Ratmír Rath.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…