Rebelující policisté: Zničí nás jako Lessyho. Můžou pro nás přijít kdykoliv

30.08.2012 12:36

Mohou si pro mě přijít kdykoliv, říká místopředseda policejních odborů Miloš Plechatý po pádu Petra Lessyho. Když mluví o silách, ovládajících tento stát, používá výraz ´chobotnice´. Bičem na policisty je prý Generální inspekce bezpečnostních sborů a především tzv. Etický kodex. Celý policejní sbor prý obchází strach z čistek.

Rebelující policisté: Zničí nás jako Lessyho. Můžou pro nás přijít kdykoliv
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Václav Klaus a Petr Lessy

Horší zprávu od člověka - držitele služebního odznaku Policie ČR uslyší čeští občané asi jen těžko. Zatímco ve středečním pořadu Události komentáře šokoval šéf Unie bezpečnostních složek (UBS) Zdeněk Buřič moderátorku slovy o výhrůžných SMS, jeho zástupce pro ParlamentníListy.cz přiznal, že policisté už prý nemají de facto možnost, jak se bránit proti politickým tlakům. Slova Václava Klause, který v souvislosti s odvoláním Lessyho hovořil o destabilizaci policejního sboru a politické scény, tak možná získávají konkrétní význam.

Vše k tématu konec Lessyho

„Svazuje nás zásadním způsobem nejen služební zákon, zakazující nám stávkovat, ale především tak zvaný Etický kodex, podle nějž byl propuštěn pan policejní prezident. Stejně tak může být propuštěn kdokoliv z nás. Máme proto strach, abychom neskončili na ulici. Mohou si pro mě přijít už zítra," neskrývá strach Plechatý. Hovoří o Generální inspekci bezpečnostních sborů. Ta je prý ´patronou určenou na všechny příslušníky bezpečnostních sborů, která byla účelově vytvořena.´ „Je to strašák na bezpečnostní složky, je tu od toho, aby nám práci ztěžovala," říká na adresu kontrolního orgánu policie, načrtnutého už v dobách ministra vnitra Ivana Langera.

Před rok 1989

Policejní odboráři tak dospěli do stádia, kdy jim podle Plechatého došly všechny možnosti obrany proti mocným. "Nevíme si rady, to říkám na rovinu. Všichni máme rodiny a obáváme se, že ta chobotnice bude natolik šikovná, že odstraní každého policistu, kterého bude chtít," konstatuje rezignovaně Plechatý. Situace se podle něj vrátila přd rok 1989, kdy má státní moc dostatek prostředků k odstranění kohokoliv nepohodlného včetně členů ozbrojených složek.

Policisté tak podle něj mají dilema, které naznačil ve středečních večerních hodinách i šéf odborů Buřič. "Na jedné straně nás zavazuje přísaha občanům této země, na straně druhé máme své rodiny, hypotéky a jako policisté bez práce si jiné místo najdeme jen těžko. Oni to moc dobře vědí," říká Plechatý s tím, že členové UBS očekávají daleko větší čistku v policii než jen odvolání Lessyho.

Jedinou podporou policistů svému dnes již bývalému šéfovi je petice, kterou podle Plechatého podepsalo okolo sedmi tisíc lidí. "Až spočítáme všechny signatáře, budeme ji prezentovat," uvedl místopředseda UBS. Odboráři si každopádně počkají na výsledek vyšetřování Lessyho, nechtějí do něj prý nijak zasahovat. Odboráři také jednali s novým policejním prezidentem Červíčkem.

Martin Červíček se snaží po svém jmenování situaci spíše uklidňovat. Dnes se sešel s předsedou Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milanem Štěpánkem a Zdeňkem Buřičem, předsedou Unie bezpečnostních složek. Podle Štěpánka se s olicejním prezidentem shodli, že situaci je třeba uklidnit. "Mluvili jsme o tom, aby policie byla stabilizována," popsal pro ČT jednání odborář Štěpánek. Rovněž policejní prezident přislíbil policistům navýšení rozpočtu o 700 milionů.

Červíček se rovněž snaží vyvracet spekulace, že v nové funkci bude "zametačem". V tomto směru jej podpořil i ministr vnitra Jan Kubice, podle kterého měl Červíček jako náměstek pro vyšetřování na odblokování vyšetřování politických kauz větší vliv, než policejní prezident Lessy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek, jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…