Ředitelka školy: Vláda má dobré nápady, ale neumí je lidem prodat

29.03.2013 11:06

ROZHOVOR Hana Richtermocová je ředitelkou tří sloučených škol v Hořicích. Zde dříve působila jako místostarostka a zastupitelka za Volbu pro město. Nyní tvrdí, že sociální demokraté mají vykročeno k úspěchu ve volbách. S královéhradeckou radní pro školství Táňou Šormovou (KSČM) je spokojená. A vláda prý vymyslela spoustu dobrého, jen to nedokázala lidem prodat. I to řekla v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Ředitelka školy: Vláda má dobré nápady, ale neumí je lidem prodat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády

Jak vnímáte současná prohlášení a cíle sociálních demokratů? Bojíte se levicové vlády?

V podstatě každá vláda, která bude mít ve svém programu věci akceptovatelné pro širokou skupinu lidí, tak je akceptovatelná i pro mě. Mám ráda radikální rozhodnutí, ale musí být prodiskutována s valnou většinou publika. Současná vláda vymyslela spoustu dobrých věcí, ale nedokázala je interpretovat tak, aby je lidé dokázali přijmout. Pro mě bude důležité, s jakými návrhy přijdou, jak je projednají s veřejností. Já budu hodnotit strany až podle toho, co položí na stůl. 

Chcete říci, že nezáleží, z jaké je politik strany, ale jaký je politik?

Důležitější je obsah, než-li forma.

Nezdá se vám, že v poslední době se tato forma stává zároveň obsahem?

Bez diskuze ano. Ale kdybych měla diktovat nějaká nařízení, tak je musím projednat se všemi stranami včetně opozice. 

Jak se díváte na první dny a výroky nového prezidenta Miloše Zemana?

Kdo byl zvolen, je vyjádřením demokratického smýšlení a toho, co jsme lidem nabídli. To je přímá volba. Teď bych nerada jeho kroky komentovala, uvidíme. Kromě pár bonmotů a velkých vyjádřeních se zatím nic nestalo.

U bývalého prezidenta Václava Klause už jeho činnost hodnotit lze, jaký je váš názor na jeho působení na Pražském hradě?

Cítím, že byl pro mě velmi respektovaný politik na začátku, v průběhu let se to, za co bych si ho mohla vážit, pozvolna vytrácelo.

Obáváte se spojení sociálních demokratů a komunistů ve vládě tak, jak je tomu dnes v některých krajích?

My máme komunistickou radní (Táňa Šormová – školství pozn. red.), jsme v poměrně úzkém kontaktu a nemohu proti ní říci jediné křivé slovo. Je kompetentní, rozumí oboru, protože vzešla z řad pedagogů a chová se vstřícně.

Takže myslíte, že i protesty, které obsazení vedoucích pozic komunisty provázely, mohou být neoprávněné?

Ono se to odvíjí od osobností, které byly vybrány. V našem kraji jsme měli štěstí, že radní je tou osobou, kterou je. Za prací vidím vždy konkrétního člověka. Jestli tito lidé v regionu měli nějakou minulost, která je teď dohání, tak mi to nepřísluší hodnotit.

Máte nějaký recept na současnou nezaměstnanost?

Kdybych ten recept měla, tak bych ho použila během osmi let mého působení na radnici. Dělali jsme opravdu maximum proto, abychom do města přivedli nějaké firmy. Většinou vše ztroskotalo na infrastruktuře, která je složitá. Větší podniky do tak vzdáleného města od dálnice nebo mateřských měst investovat nechtějí. Hezky se to kritizuje zvenčí, ale když to vidím na zdejší radnici, je to těžké. 

Kdo by měl vyhrát další parlamentní volby?

Kdo si to zaslouží, ale všichni víme, jak ta politcká scéna vypadá v současné době. Myslím, že sociální demokracie má našlápnuto, aby se v těchto volbách uplatnila. Teď bude záležet, jaké strany si vybere ke spolupráci. Ale myslím, že se nebrání ani spolupráci se středovými stranami. 

Jste ředitelkou tří sloučených škol, jak vnímáte současnou situaci ve školství?

Podle mě by bylo dobře, kdyby konečně zůstalo školství v klidu. Nyní, co jsme měli dvacet jiných ministrů, klidu na školách nepřidává. Je potřeba, aby ředitelé škol měli čas na práci tak, jak se od nich požaduje a nebyli hnáni dalšími a dalšími nařízeními, která popřou ta předchozí. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…