Reflex propírá údajného kmotra Rittiga: Seděl v base s Vondrou

02.02.2012 9:42

Údajný politický kmotr Ivo Rittig si koupil tryskáč, aby byl z Prahy rychleji doma v Monaku. Trumfl tak i padlého volebního mága ČSSD Jaroslava Tvrdíka, jemuž se „Tryskáč“ jen přezdívalo. Kde vzal bývalý pražský prodavač takové peníze? Tak přesně těmito slovy Reflex začal svůj nejnovější článek o Rittigovi, který si údajně napakoval kapsy na jízdenkách pro MHD.

Reflex propírá údajného kmotra Rittiga: Seděl v base s Vondrou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle Reflexu je ve skutečnosti Rittigův příběh až kýčovitě pozemský a český. Nu, posuďte sami...

„Ti, co někdejšího lahůdkáře s veksláckým chováním znají, dávají k dobru jednu historku: Krátce před listopadem 1989 Rittig seděl ve vězení se současným ministrem obrany Alexadrem Vondrou – on za podvody, Vondra za protikomunistickou činnost. Dnes se znovu sešli u kormidla stejné strany, byť Rittig loď jménem ODS kormidluje pouze neformálně, podobně jako americký prezident Barack Obama tzv. vede zezadu. Říkejme tomu třeba poučení ze sametové revoluce,“ napsal Reflex v začátku trochu tajemně.

Dále pokračoval zjištěním, že výpis z obchodníku rejstříku na Rittigovo jméno připomíná mafiánský policejní spis: nové firmy střídají ty samé, jež střídají ty zaniklé. Navíc dvaceti roky podnikání se prolínají stejná jména.

Když prodával šaty a boty, měl už pletky s Dvořákem

Ritting prý ponejprv začal podnikat s módou. Obchody měl v Pařížské ulici, ale jelikož nájem v domech na této třídě jde až do několika milionů ročně, zájemci na pronájem prostor musí soutěžit na pražské radnici, anebo na ministerstvu pro místní rozvoj. Právě na radnici se ale podle Reflexu Rittig seznámil Filipem Dvořákem, někdejším starostou Prahy 1 a dlouholetým pražským zastupitelem i radním Prahy.

Dvořák ale byl vždy podle Reflexu tak nenažraný, že dokonce musel na čas zmizet z politiky a údajně to kamuflovat rakovinou. Mezitím jej strana radši uklidila stranou, přestože zůstává členem výkonné rady ODS. „Na rozdíl od něj Rittig stoupal nahoru,“ poznamenal tady týdeník. Na kongresu ODS před třemi roky už byl něco jako capo di tutti capi, tedy boss všech bossů. Jako u správného mafiána, tak i tady si prý k jeho stolu ostatní spolustraníci chodili pro radu, což bylo údajně zřejmé z toho, jak to vypadalo v baru pražského hotelu Clarion.

„U Rittigova stolu se střídali snad všichni se špatným svědomím a domlouvali kšefty za naše daně,“ napsal Reflex a dodal, že pro Lidové noviny (LN) pak Rittig dal své jediné delší interview. „Hele, vole, já jsem tady jako host. Zavolej mi pozdějc,“ odpověděl tehdy redaktorovi LN k žádosti o rozhovor.

"Umí dopravu", říkali o něm

Jistý člověk z magistrátu pak Rittiga prý vždy hodnotil tak, že „umí dopravu“, energetiku i průmysl. Navíc umí držet slovo a do partajní kasy vždy přinese nějaké  peníze. „Když slíbí, že do partajní kasy přinese z vyvedených veřejných peněz deset milionů, tak se mu cestou pět neztratí, jako jiným,“ popsal ho údajně člověk z magistrátu.

Reflex se pak dostal i ke kauze Dopravního podniku s jízdenkami pražské MHD, kde měl Rittig měsíčně inkasovat z jejich prodeje 160 tisíc eur plus 40 procent ze zisku firmy, jež službu pro město zajišťuje. Stejný model má údajně fungovat i u jízdenek kupovaných přes SMS zprávy.

Rittig také vlastní solární elektrárnu u Mimoně. Kšefty pro mediální tvář této elektrárny - tedy pro Martina Shenara - pak měl Rittig údajně domluvit na karlovarském filmovém festivalu.

Chybí mu ocenění Česká hlava

„Možná mu dosud uniká ocenění Česká hlava, plavat ve zkorumpovaném politickém rybníce ale umí náramně. Vytvořil celkem chytrý systém: jeho firmy vždy stojí až za firmami dojícími veřejnou správu a ty mohou dál beztrestně uzavírat sebenevýhodnější smlouvy, s kým chtějí. Navíc se má vzájemně ´umět´ s Janou Nagyovou, dobře tajenou pravou rukou premiéra Petra Nečase,“ tak zakončuje Reflex článek nazvaný Rittig: bača loupežníků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…