Senátor vrací úder Romům: Stěžujete si, že jsem rasista? Takže...

28.12.2011 12:06

Romské sdružení Forum CZ si stěžuje předsedovi Senátu Milanu Štěchovi na výroky člena horní komory Parlamentu Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz), které pronesl ve vyjádřeních pro ParlamentníListy.cz. Doubrava podle nich prý uráží Romy a opakovaně údajně porušuje zákony země včetně ústavy. To však senátor naprosto rezolutně odmítá a v komentáři, který poskytl naší redakci, se snaží obvinění vyvrátit.

Senátor vrací úder Romům: Stěžujete si, že jsem rasista? Takže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Předsedovi romského sdružení a autorovi stížnosti Miroslavu Kováčovi senátor Doubrava vytýká, že jeho výroky vytrhl z kontextu celého vyjádření a články si nepřečetl pořádně, jinak by prý nemohl nic takového tvrdit.

Romové mi nebudou diktovat předvolební témata!

Podle romského sdružení měl senátor porušit ústavu například tímto výrokem: „Romská problematika bude jedním z našich hlavních volebních témat. Ne snad kvůli tomu, že bychom trpěli nějakou xenofobií, ale je to věc, která zejména u nás na severu začíná být velmi palčivá a je potřeba s tím něco dělat. Je potřeba docílit stavu, kdy zákony budou platit pro všechny a musí být vymahatelné. Všechno se opět točí kolem Romů. To je komunita, která práci považuje za nejstrašnější způsob obživy. Nadělají si 10, 12, 15 dětí a žijí z těch přídavků a podpor My se od jiných levicových subjektů budeme lišit tím, že budeme mnohem více akcentovat problematiku Romů a obhajobu národních zájmů a vlastenectví.“

Nad tím však Jaroslav Doubrava jen kroutí hlavou. Hlavně je podle něho nesmyslné, když mu Romové vytýkají, s jakými tématy šlo jeho uskupení do voleb a ještě za tím vidí porušení zákona. „Především, občanské sdružení Forum CZ určitě nebude tím, kdo bude diktovat sdružení Severočeši.cz, s čím půjde do voleb,“ uvádí senátor.

Celá stížnost sdružení Forum CZ + komentář senátora Doubravy ZDE

„Bylo by dobré, kdyby si pan Kováč pořádně přečetl celý text, ze kterého věty vytrhl. Přečte-li si ho vícekrát, pak mu i porozumí. Volám-li po tom, aby zákony platily pro všechny stejně, nevím co je na tom špatného. Ano, volám a volat po tom budu, ať se to M. Kováčovi líbí, nebo ne. A použil-li jsem větu o nejstrašnějším způsobu obživy, pak toto zjištění vycházelo z mé dlouholeté zkušenosti starosty obce. Za celou dobu po převratu, kdy obce začaly zaměstnávat pracovníky na VPP, jsem se setkal jen s jedním Romem, který opravdu pracovat chtěl,“ poukazuje na své osobní zkušenosti Doubrava.

Anketa

Měl by být senátor Doubrava za své výroky o Romech potrestán?

2%
98%
hlasovalo: 6544 lidí

Porušuji Ústavu tvrzením, že práva a povinosti platí pro všechny?

Toho také velmi pobavilo, když Kováč ve stížnosti v protikladu k jeho výrokům cituje následující větu z české ústavy. „Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana.“ Tím se Rom snaží naznačit, že Doubrava jedná proti tomu.

Nad tím se však senátor jen směje a nechápe, čím by měl ústavu porušit. „Ať se Kováč přijde pobavit s lidmi do takové Matiční ulice v Ústí nad Labem, popřípadě do jiných lokalit, aby se dozvěděl jak to s tou úctou k právům a svobodám člověka a občana je. Práva a svoboda totiž nejsou jen na straně Romů. Ostatní mají právo na to, aby se třeba vyspali před ranní směnou a tak bych mohl pokračovat. Ostatně přečte-li si reakce na mé vyjádření, dozví se, že to skutečně není problém jen jednoho místa, jedné lokality,“ pokračuje v reakci pro server ParlamentníchListů.cz senátor Severočechů.cz

Romům se také nelíbí, že se Doubrava zastal podnikatelky, která odmítla zaměstnat do své prádelny romskou figurantku, kterou se skrytou kamerou na drobnou podnikatelku vlastnící prádelnu nasadila Česká televize. Senátor pro naši redakci tehdy řekl, že se je nesmyslné, aby někdo podnikatelům nařizoval koho zaměstnat smějí a koho ne.

„Řekl-li jsem, že se podnikatelce nedivím, že nechce přijmout do práce někoho, komu nedůvěřuje a to proto, že i já mám zkušenost, kdy jsem zadal práci skupině Romů a ti nejen, že práci neudělali, ale ukradli mi i to, co snad nejde a ještě mi vzkázali, abych poslal víc peněz, ještě nevyjadřuje můj souhlas. Vyjadřuje jen to, že se jí nedivím. A že by bylo třeba změnit legislativu je pravda,“ odmítá senátor další nařčení.

Přání Cikánům: Vánoce jsou svátky klidu, dopřejte ho svým soudsedům. Prý hanobení národa

Hanobením národa, rasy, etnické skupiny a podněcování k nenávisti vůči skupině osob se podle stížnosti Romů vyznačují senátorovy výroky z 19. prosince, kdy pro článek v ParlamentníchListech.cz popřál Romům k Vánocům.

„Cikánům či dle libosti Romům bych popřál, aby si už konečně uvědomili, že Vánoce jsou svátky klidu a míru a podle toho se ve vztahu ke svému okolí také chovali a dopřáli mír a klid domovům svých sousedů. Abych nedostával zprávy, že přepadávají i o adventu a Vánocích. Jinak bych jim popřál spokojené klidné prožití svátku vánočních. Přál bych jim, aby také konečně poznali, co to je za radost, když si člověk může vydělávat svou vlastní prací a nemusí být závislý na sociálních dávkách a dalších vedlejších zdrojích. A aby zjistili, jaké to je, když si člověk může Vánoce užít z plodů své vlastní práce,“ řekl před Vánoci naší redakci senátor.

„Také bych jim popřál, aby již neplatilo, že jednou z nejhorších zpráv v životě je, když vám Cikán řekne: 'dobré ráno, sousede.' Já si myslím, že lidem už dochází trpělivost a pokud policie a stát velmi rychle něco neudělají, tak se začnou vytvářet skupiny, které budou reagovat na tato zvěrstva Cikánů, a dospějeme pak k pěknému průšvihu. Nevím, jestli si tohle pan policejní prezident a ministr vnitra uvědomují. Začíná se už veřejně mluvit o tom, že by měli vznikat domobrany proti cikánskému násilí. Ale myslíte si, že se můžeme lidem divit? Vždyť Cikáni už přepadají ve skupinách. Když jich deset zaútočí na jednoho člověka, tak to přece není normální,“ doplnil také ve svém ‚vánočním přání‘.

Jaroslav Doubrava se však nevěřícně diví, co na těch výrocích bylo špatného a protizákonného. „Tak tato výtka mne pobavila nejvíc a mám za to, že potvrzuje vše, co jsem kdy o Romech řekl. Může mi M. Kováč vysvětlit, proč se pupínkuje nad tím, že Romům popřeji, aby měli dost práce a nemuseli žít ze sociálních dávek? Může mi vysvětlit, čím porušuji Ústavu, popřeji-li Romům, aby je sousedé měli rádi a za dobré sousedy? Může mi říci, co je špatného na tom, že mu řeknu, že by se Romská komunita měla zamyslet nad svým chováním, že lidem už dochází trpělivost? Několika skupinám lidí jsem vysvětloval po té, kdy v Ústí n.L. skupina Romů zmlátila a okradla dokonce i slepého člověka a jeho doprovod, že vzít právo do svých rukou není dobře,“ uzavřel svoji obhajobu nad romskou stížností senátor Doubrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…