Šikana i údajné výhrůžky nožem. Zdeptaní pošťáci vyšli do ulic a promluvili

25.09.2013 21:25

„Pomozte nám zachránit Českou poštu!“ Pod tímto heslem se sešlo ve středu odpoledne několik aktivistů z Federace výkonných zaměstnanců České pošty (FVZ) na chodníku před hlavní poštou v pražské Jindřišské ulici. Chtěli tím upozornit na pracovní podmínky, které na pobočkách České pošty panují.

Šikana i údajné výhrůžky nožem. Zdeptaní pošťáci vyšli do ulic a promluvili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář s píšťalkou

„Pošťáci, to je něco jako novodobí otroci,“ sdělovala seniorka druhé, když procházely kolem místa, kde se akce konala. Pozorně četly výzvy, o chvíli později i leták, který jim jedna z aktivistek vložila do ruky s otázkou, zda nechtějí podepsat Petici za záchranu České pošty a zavedení přiměřených pracovních podmínek. Ta ve středu překročila počet více než 11 tisíc podpisů.

Situace zaměstnanců České pošty se totiž prý stává neudržitelnou. Alespoň tak to popisují nejen na Facebooku mnozí zaměstnanci. A servítky si rozhodně neberou, poněvadž poštu dokonce obviňují ze šikany. Pošta však vznesená obvinění popírá s tím, že se chová naprosto standardně tak, aby byla schopna tržně obstát. Prezident odborů České pošty FVZ Miroslav Prokop však právě proto letos na jaře zorganizoval zmiňovanou petici, která vyzývá k prošetření situace.

„Situace na České poště se stává neudržitelnou. Forma, jakou se tlačí na zaměstnance ke splnění produktového plánu, začíná hraničit, dle našich názorů, se šikanou, a to jak ze strany vedení, tak mezi samotnými zaměstnanci. Plně si uvědomujeme, že máme nabídku aliančních partnerů a podíl na plnění plánu v popisu práce, ale přestává být v našich možnostech, pracovních a také psychických, tento bod naplnit. Klasická poštovní práce totiž ustupuje do pozadí před získáváním produktů, jež se staly hlavní prioritou České pošty. Pracovníci začínají být neúměrně přetěžováni, jednak zvládnutím samotné poštovní služby (tzn. listovních a peněžních služeb), ale především neustálým nabízením bankovních produktů. Každému klientovi musíme při práci u přepážky v minimálním čase nabídnout maximum informací o nějakém produktu, získat minimálně telefonický tip a nejlépe úspěšné založení nové smlouvy,“ popsal ParlamentnímListům.cz Prokop.

Finanční krize - pohled z bou stran - tedy klientů i zaměstnanců. A také vedení...

Zdůraznil, že v době finanční krize je splnění úkolů kladených na zaměstnance stále těžší, protože klienti prostě nemají prostředky na další finanční zatížení. A tak dochází tím k neustálému odmítání, a tím k neplnění plánu.

„Vedení to řeší tím, že pořádá každý den psychicky vyčerpávající porady, kde nás opakovaně informují: 'Jak jsme neschopní a opět jsme se na všechno vykašlali', a poté pod výhrůžkou vytýkacích dopisů, srážkou ze mzdy a přesunem pracovníků na jiné pobočky nakonec donutí některé pracovníky, že si založí produkty na sebe a své příbuzné. V opačném případě jsou přesunuti na jiné pracoviště, kde se potýkají například se začleněním do nového kolektivu. Pracovníci fungovali při plnění plánu nejprve sami za sebe, ale vzhledem k neuspokojujícím výsledkům se přistupuje k tvorbě jakýchsi tandemů, kdy je jedna skupina zodpovědná za úkol a při nesplnění, byť jediného plánovaného produktu skupiny, přichází o peníze i ti ze skupiny, kteří svůj úkol v rámci tandemu splnili. Toto samozřejmě vede k rozkládání vztahů mezi samotnými pracovníky a vzájemné nevraživosti,“ popsali zaměstnanci také v oficiálním dopise.

Ordinace psychiatrů a neschopenky – také prý důsledek stavu…

I proto údajně velké procento lidí toto jednání přestává snášet a řeší to neschopenkou u lékaře. Dokonce prý ve velké míře využívá, kvůli svému psychickému stavu, služeb psychiatrů a užívání antidepresiv či jiných uklidňujících léků.

Objevila se řada hesel a silných slov

Před hlavní poštou bylo ve středu odpoledne rozmístěno 120 velkých balíků. Na nich pak byla různě přilepená či přišpendlená různá vyjádření i otázky směrem k vedení České pošty. Nutno dodat, že některá vyvolávala smršť dalších otázek – z nichž asi ta nejhlavnější byla: Je to opravdu vše tak špatné? Je to pravda?

Na jednom z vyvěšených letáků totiž bylo (mimo jiné) uvedeno, že jeden z regionálních manažerů vyhrožuje prý svým podřízeným nabroušeným nožem. To nakonec nenechalo chladným ani mluvčího České pošty Ivo Mravinace.

Ta hesla jsou populistická a nabroušený nůž? Překroucená fakta…

Jelikož zájem médií o akci byl značný, přišel po několika desítkách minut mezi ně i tiskový mluvčí. Hesla, která dominovala na poskládaných krabicích organizátorů akce, označil za populistická a příběh, že by měl některý z manažerů (byl jmenovitě uvedený) uplatňovat vůči svým podřízeným zmiňované postupy, označil za minimálně zkreslené.

„Zmiňovaný pán patří mezi naše spolehlivé a velmi schopné zaměstnance. To, co je zde prezentováno, je zcela posunuté. Vyjadřoval se sice opravdu jednou před svými nejbližšími osmi podřízenými ve stylu – ‚už si brousím nože‘ – ale vše bylo míněno v nadsázce. Navíc to bylo určeno jen úzkému okruhu lidí. To, že se to dostalo na veřejnost, je věc druhá,“ vysvětloval Mravinac. A pak začal rozplétat pro změnu pohled vedení společnosti.

Pošta se musí uživit, hájí ji mluvčí

Současnou situaci na poštách se především snažil označit poněkud mírněji, než ji představují odboráři.

„Rád bych v této souvislosti uvedl, že pošta nedostává žádné dotace od státu – co tedy nevydělá, nemá. Víme, že práce v České poště je těžká a velmi tvrdá, ale stejně jako ta naše pošta, tak i pošty v sousedních zemích se nyní potýkají s gigantickým problémem propadu počtu zásilek, kvůli rozmachu internetu a internetových služeb různého charakteru. Když chceme uživit všechny zaměstnance, a máme jich nejvíce v zemi, je třeba se orientovat, podobně jako v jiných zemích na IT služby, telekomunikační služby a také finanční segment,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Mravinac.

Jak připomněl, poštu celá léta živila v minulosti především listovní služba, ale pokles listovních zásilek je kvůli elektronické komunikaci rok od roku přímo dramatický, představuje meziročně zhruba 10 procent. A tyto ztracené výnosy musí prostě pošta něčím nahradit,“ vysvětlil mluvčí dále s tím, že i přes kritiku má Česká pošta velkou sociální zodpovědnost.

„Pokud se něčemu brání, tak plošnému propouštění. Zjednodušeně - podnik hledá pro lidi práci a zároveň také nové zdroje výnosů. Pokud by tomu tak nebylo, odešlo by mnoho zaměstnanců a stát by poštu musel výrazně dotovat. Obojí je však špatná cesta,“ řekl dále Ivo Mravinac.

A vyjádřil se konkrétně i ke kritizovaným nabízeným produktům aliančních partnerů.

„Pokud dnes chce někdo na poště pracovat, ví, že už nebude jen doručovat, ale že na něj budou kladeny i požadavky obchodního charakteru. Konečně to má i v náplni pracovní činnosti, kterou při nástupu podepisuje. Obchodní činnost je zcela běžná i u ostatních poštovních operátorů v Evropě, kteří se rovněž potýkají se stejnými potížemi jako Česká pošta,“ uzavřel svoji reakci na kritiku současných poměrů Ivo Mravinac.

Nezbytný obchodní duch

Mluvčí České pošty pak také vysvětlil to, jakým způsobem jsou zaměstnanci pošt odměňováni či „trestáni“ za to, když nabízejí zákazníkům finanční produkty. I za to je totiž Česká pošta v posledních dnech prostřednictvím sdílených textů na internetu pranýřovaná.

„Dám příklad, aby bylo jasné, o čem je řeč: Mzda našeho zaměstnance se dělí na tarifní a výkonovou. Tarifní mzdu dostane zaměstnanec vždy, výkonovou část mzdy, která tvoří 20 procent z celkové mzdy, ovlivňuje řada motivačních kriterií – mezi nimi i prodej produktů a zboží. Prodej těch produktů aliančních partnerů (finančních služeb) tak v důsledku představuje jen ale pouhou pětinu z oněch 20 procent. Podstatné je i to, že částka výkonnostní mzdy se nevyplatí jen v případě, kdy zaměstnanec neplní kritéria opakovaně. Na druhou stranu musím uvést také to, že za každý produkt dostává zaměstnanec odměnu, která jde nad rámec jeho platu. A ta se pohybuje od 100 do 1000 korun podle druhu produktu,“ rozebral detailně odměňování Mravinac.

Mnozí zaměstnanci mají kritizovanými požadavky naopak šanci si prý slušně přilepšit

Jak dodal, jednoznačně si v důsledku toho řada zaměstnanců pošty dokáže prodejem produktů hodně přilepšit k platu. Připustil, že na druhou stranu se ale opravdu najdou mnozí, kteří obchodního ducha příliš nemají.

„Pokud někdo pro určitou práci předpoklady nemá, málo platné, pak zřejmě musí dělat něco jiného. Pošta se jistě nechová jinak než kterýkoli jiný podnik. Problémem je, že byla kdysi pouze provozním podnikem a tehdy jí to stačilo, aby uživila sebe i svoje lidi. Dnes už musí být společností obchodní – tak jako jiné evropské pošty, které jinou cestu také nemají,“ zakončil již v minulosti při řešení této problematiky odpověď pro ParlamentníListy.cz Mravinac.

Na akci se ukázal například i šéf Strany zelených Ondřej Liška

Zatímco za vyvrcholení akce bylo dopředu avízováno předání podpisových archů senátorovi ČSSD Marcelu Chládkovi, nečekaně se jí zúčastnil i předseda zelených Ondřej Liška – i když prý jen kvůli tomu, že právě procházel kolem. Petici alespoň podepsal a uvedl, že danou problematiku zná a se zněním petice se tedy ztotožňuje.

Poté, co skutečně dorazil na místo i senátor, ujistil pořádající odboráře (a také aktivisty Levé perspektivy a ProAltu), že vzhledem k vysokému počtu podpisů se jejím zněním bude zabývat plénum Senátu. „Bude třeba podpisy ověřit, zkontrolovat jejich správnost. A i když Senát má pouze doporučující pravomoci, bude následovat vzájemné jednání všech účastníků – tedy generálního ředitele České pošty, ale také ministra vnitra, pod kterého Česká pošta spadá. Slyšení na toto téma by se pak mohlo konat zhruba do dvou až třech měsíců,“ řekl ParlamentnímListům.cz Marcel Chládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…