Šikulové. Takto se prý bohatí mohou vyhnout nové Kalouskově dani

03.04.2013 7:01

Ministerstvo financí zavedlo takzvanou solidární daň pro obyvatele s vysokými příjmy. Týkat se má asi 80 tisíc lidí a stát díky ní plánuje vybrat zhruba dvě miliardy korun. Očekávání ale mohou tvrdě narazit na realitu, protože daňoví poradci se shodují, že výrazná část z oněch 80 tisíc "zmizí" a přínos pro státní kasu se konat nebude.

Šikulové. Takto se prý bohatí mohou vyhnout nové Kalouskově dani
Foto: Petr Kupka
Popisek: Svobodní obsadili prostranství před Finančním úřadem v Olomouci

"Najdou si jinou cestu, jak snížit daně," řekl Lidovým novinám Lukáš Eisenwort z poradenské společnosti NSG Morison. A takových lidí může podle něj být 40 až 60 tisíc.

"Čím vyšší jsou příjmy, tím větší důvod k vyhnutí se solidární dani," říká Miroslav Svoboda, partner ve společnosti Deloitte. "Může odejít třeba jen 20 tisíc, ale budou to ti nejbohatší, tudíž s nimi může zmizet 80 procent příjmů, se kterými stát počítá," dodává.

Daňové ráje budou v kurzu

Podle dalších odborníků určitě ubude mimořádných mezd a o část z nich se mohou zvýšit zisky firem. Jejich majitelé pak budou využívat i daňové ráje. Tak dokážou srazit daňovou zátěž i pod deset procent.

Do letošního roku bylo přitom pro majitele firem výhodnější dávat si vysokou mzdu než si zisk firmy vyplatit na dividendách. Stropy na sociálním a zdravotním pojištění totiž způsobovaly od mzdy nad 100 tisíc korun měsíčně degresi. Pokud si tedy ještě loni majitel společnosti vyplácel mzdu milion měsíčně, klesla míra zdanění na 19,8 procenta. Letos by ale při stejném způsobu zaplatil 35,5 procenta, spočítaly LN.

Důvodem je právě zavedení sedmiprocentní "solidární" daně pro osoby s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně a zrušení stropu pro zdravotní pojištění. Ve skutečnosti se jedná o jistou formu progresivní sazby daně.

Klesne reálná mzda

Bankéři a vrcholní manažeři už na novou daň stačili zareagovat. V prosinci si vyplatili bonusy nejen za loňský, ale i za letošní rok. Snaha vyhnout se solidární dani se promítne i do výše průměrné mzdy. "Určitě klesne reálná mzda, ale je těžké odhadnout o kolik," řekl deníku analytik ČSOB Petr Dufek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…