Skrytá pravda o ODS: Začalo to už za komunistů, končí to Kalouskem

09.05.2013 4:44

Značka ODS je z marketingového hlediska mrtvá, řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pravicový sociolog Petr Hampl. Podle něho by předseda ODS Petr Nečas pravici v ČR nejlépe prospěl tím, že by ODS co nejrychleji rozpustil. TOP 09 je podle něho moderní levice obamovského typu.

Skrytá pravda o ODS: Začalo to už za komunistů, končí to Kalouskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Petrem Nečasem ve sněmovně

Hampl obšírněji vysvětlil, proč je značka ODS nyní již mrtvá. V marketingu podle něho zánik značek není situace vůbec neobvyklá: „Stane se vám, že se vám nepovede nějaký produkt, či více produktů za sebou a zjistíte, že značka Trabant je taková, že se vám spíše vyplatí založit novou firmu. To je běžný postoj, že se v případě neúspěchu nějaké značky raději založí nová firma. ODS je značka, která nemá žádnou perspektivu, nikdo ji nechce a nikdo ani nemá žádnou vizi, jak ji revitalizovat. A je otázka, kdyby to někdo chtěl udělat, kolik by to stálo peněz, energie a zda by to vůbec stálo za to.“

Velmi špatný marketing ODS

Smrt značky ODS má podle Hampla hlubší kořeny a příčiny. Podle něho je nutné kalkulovat s tím, že politické rozhodování lidí je velice povrchní. Když si dům za 10 milionů korun bude chtít pořídit jeden člověk, věnuje spoustu energie zjišťování informací, zda je to v dobré lokalitě, dům je z dobrého materiálu, na pevném podloží, je cenově odpovídající, zasíťovaný a tak dále. Když si bude dům pořizovat ale sto lidí, už takovou energii zjišťování informací věnovat nebudou.

„Teď si představte, že jste jeden ze sedmi milionů voličů. Voliči jednají celkem racionálně, když nečtou programy, protože je může jednoduše přehlasovat někdo, kdo programy také nečte. Čili je to hodně o marketingu a když to trochu přeženu, volič volí, jako kdyby si kupoval prací prášek. Ono se často říká, že ta a ta strana si voliče nezískala. To se přeceňuje. Mnohdy by stačilo, kdyby strana měla jenom lepší marketing, lepší prezentaci a hlasy by dostala,“ říká Hampl.

Čili dlouhodobě vidí, že má ODS velmi špatný marketing: „Málokdy udělají něco, že by to lidi chytilo za srdce. Na začátku devadesátých let byl marketing dobrý. To ta strana komunikovala úplně jinak. Pamatuji si Václava Klause, který tehdy jako lídr ODS trávil hodiny tím, že třeba na mítincích debatoval s horníky a diskutoval s prodavačkami. Ne tedy, že by se dalo prohlášení do novin a tím by to haslo. Tento způsob komunikace s odchodem Václava Klause zmizel.“

Nálepka modrých strak

Velký problém je, že lidé berou značku ODS za symbol korupce a modrého ptáka spíše za modrou straku.

 „Nemyslím si, že by ODS byla zkorumpovanější než kterákoli jiná strana, ale většinu korupce v této zemi lidé kladou za vinu jí, i když za to mnohdy nemůže. Dnes, když se na kterémkoli ministerstvu, které ODS nevede, stane lumpárna, tak to lidi přičtou ODS. Dokonce i aféru Davida Ratha spočetli voliči ODS. Prostě za každou zlodějinu může ODS. Ať dělá, co dělá, této nálepky se nezbaví. Je to smutné, ale je to fakt. Kromě mizerného marketingu je ale fakt, že od listopadu 1989 se nám dramaticky posunula společnost.“

Hampl tedy vysvětluje sociologickou změnu ve struktuře voličů ODS: „Když porovnám rok 1995, kdy byla ODS na vrcholu, a rok 2012, kdy už je ODS mrtvá, tak česká společnost vypadá odlišně. Jsou zde jiné skupiny, jiné mocenské a sociální rozložení.“

Podle Hampla převládající příběh v médiích říká, že ODS se dobře rozběhla, ale příliš kradla a udělala prostor různým lumpárnám a nedokázala se od toho odtrhnout a nakonec zkolabovala. Podle Hampla je to ale jinak a příběh má hlubší kořeny ještě v osmdesátých letech.

Není nikdo, kdo by volil ODS

„Správná historka zní ale jinak.  Někdy mezi léty 1980 až 1989 a 1990 tady proběhlo něco, co bych nazval proletářskou revolucí, jediná proletářská revoluce, která u nás ve dvacátém století proběhla, protože to, co se stalo v roce 1948, byla revoluce stranického aparátu, ne revoluce mas. V čem spočívala ta revoluce osmdesátých let? V tom, že obyčejní obchodníci, řemeslníci a další lidé dole, kteří pracují rukama, kterým se říkalo šmelináři a meloucháři, v podstatě odstřihli celý komunistický aparát od zdrojů. Všechno důležité stáhli dolů k sobě. Nakonec i významní komunisté museli zjišťovat, kdo má kde strýčka, kdo má kde kontakty, kdo dokáže sehnat tlačenku, dobré hovězí, instalatéra. Režim byl odříznutý od zdrojů. Zbyla jenom slupka. Toto velice dobře popisuje pan profesor Možný v knize Proč tak snadno – proč tak snadno padnul režim. Neboť to již byla prázdná slupka. Samozřejmě tam byli nějací disidenti, kteří běhali po ulicích. Já jsem tehdy také běhal po ulicích. Ale to ten režim nepovalilo. I když jste byl okresní tajemník, tak jste stejně nedostal dobré bifteky, pokud jste neměl známého řezníka. Takže režim padnul a tato vrstva obyvatel, která režim odřízla od zdrojů a způsobila jeho pád, tak to jsou ti lidé, kteří na začátku devadesátých let zakládali firmy a kteří volili ODS,“ vysvětluje vznik elektorátu ODS sociolog Hampl.

„ODS byla tedy tradičně spjata s touto vrstvou, ODA byla více intelektuálská, Občanské hnutí bylo pravdoláskařské, tedy umírněně marxistické, byli zde nevyhranění lidovci. ODS byla strana těchto nezávislých lidí dole, co se živí vlastní prací. Čí je strana ODS dnes? Kdo jí má volit? Pokud se volí podle předsudků: Jsem chudý, volím KSČM - Jsem bohatý, volím TOP 09; Tak kdo má volit ODS? Já ty lidi nevidím. Možná nějací drobní živnostníci, ale ti už nejsou s tou stranou tak spjatí,“ říká Hampl.

Nečasova vláda zvyšuje regulace

Navíc ODS podle něho slibovala nezvyšování daní a omezení regulace, uvolnění pro živnostníky a podnikatele, ale dělá pravý opak. Tito lidé na vlastní kůži vidí, že daňové přiznání není na jednu stranu a že musí splňovat řadu zatěžujících předpisů.  

„Jedna věc jsou daně, které jistě nejsou příjemné. Ale nesmí zapomínat na druhou věc, kterou jsou regulace a které mohou být mnohem víc obtěžující. Vůbec se nezdá, kolik se dnes a denně zavádí nových regulací. Já mám známou, která má malou firmu s deseti konzultanty. A teď dva týdny řeší hygienika. Každý den tam měli hygienickou kontrolu a každý den od rána do večera řešili, jestli těch deset konzultantů, co se sedí u počítače, jestli mají dostatečnou hygienu. Takovéto obtěžování lidí se dramaticky podceňuje. A takových regulací jsou stovky a stovky. Všechny vás stojí čas, nervy a peníze. ODS není ani stranou korporací, ani státních zaměstnanců, takže nemá svého přirozeného voliče. Takže co s takovou stranou?“ říká Hampl.

Kalousek velmi chytře cíleně likviduje voličskou základnu ODS

Podle něho občanské demokraty nepřipravila o voliče opoziční smlouva, ale koalice s TOP 09. Neboť TOP 09 realizuje svůj program, zvyšuje daně, útočí na živnostníky a ODS to nechá projít. TOP 09 tak likviduje přirozené voliče ODS, zatímco TOP 09 nikdy žádní živnostníci nepodporovali, čili jí taková politika neuškodí.

„ODS dnes nese odpovědnost za vládu, kterou řídí TOP 09. A voliči jí to spočítají. Pokud jste státní byrokrat či státem placený intelektuál, což jsou typičtí voliči TOP 09, tak budete opět volit TOP 09, ne ODS. Miroslav Kalousek velmi chytře likviduje a poškozuje voličské skupiny, které by mohly volit nebo které již volily ODS. A bývalí voliči ODS to pak ODS spočtou. Na tom není ze strany Kalouska nic špatného. Je to velmi chytrá taktika. Hloupá je ODS, pokud toto nechává projít. Kalousek má dobrou racionální strategii. Jeho toto udrží u moci, dá mu to dobrou pozici do příští koalice s ČSSD. Je to šikovný politik. Nejsem jeho voličem, ale z hlediska obhajoby svých zájmů to Kalousek dělá dobře,“ říká Hampl.

TOP 09 je moderní levice obamovského typu

TOP 09 sama sebe označuje za konzervativní a pravicovou stranu, podle Hampla však není ani jedno, ani druhé. Podle Hampla dnes panuje zmatení pojmů. Líbí se mu definice pravice Romana Jocha: Pravicová vláda je taková, která usiluje o zmenšení role státu v ekonomice, snižuje daně a dává lidem větší prostor. A má úctu k tradičním hodnotám a morálce.

„TOP 09 je strana, která zvyšuje všechny možné daně, které může. Zvyšuje všechny regulace, které může. Pokud jde o tradiční hodnoty, tak ty také nepodporuje. Pokud tedy za tradiční hodnoty nepovažuje nahaté homosexuály tancující na ulici. TOP 09 dobře splňuje definici toho, co se nazývá moderní levicí typu Tonyho Blaira či Billa Clintona. Jde tedy o levicovou politiku, ovšem radikálně oddělenou od chudých voličů nízkých vrstev, která se zaměřuje na dobře placené lidi ve státní správě, intelektuály, manažery korporací. To jsou dnes lidé, kteří volí Obamu a kteří volí TOP 09,“ říká Hampl.

Nečas pomůže pravici tím, že rozpustí ODS

Podle něho Nečasova vláda zdiskreditovala značku pravice jako takovou, protože pak to vypadá, že pravice má být jenom pro bohaté, což tak vůbec být nemá: „TOP 09 je jednoznačně pro boháče. Všechna opatření vlády jsou taková, aby daně platili hlavně chudí lidé a aby dotaci dostali hlavně bohatí.“

Podle Hampla zde existuje prostor pro novou pravicovou stranu, ale záchranu pravice blokuje ODS.

„Pokud chce Petr Nečas něco udělat pro záchranu české pravice, tak by měl k 30. prosinci rozpustit ODS. Když je firma nad krachem a uměle se udržuje, tak jenom váže zdroje, cpou se do toho peníze, ti lidé by ale mohli dělat někde jinde a nabízet lepší produkty pod lepší značkou. To je podobné, jako s těmi jižními státy v EU, kdy se neustále odkládá jejich krach, který je ale nevyhnutelný. Čili skomírající ODS nyní stále váže část voličů, je tam několik zajímavých politiků typu Kubery či Fajmona, které mají lidé rádi, ale kterým ODS spíše škodí. Pro českou pravici by tedy bylo nejlepší, kdyby se ODS rozpustila. Ono se to nestane. Ona bude pár let skomírat a bude blokovat záchranu pravice,“ míní sociolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…