Slovenský politik Slota: S leností Cigánů musíme zatočit. Závidím vám Klause

02.03.2012 9:17

ROZHOVOR Předseda Slovenské národní strany Ján Slota považuje schválení slovenské finanční pomoci EU za velkou chybu, která zemi podle jeho slov zadluží na několik příštích generací. Co se týče společné evropské měny eura, tu České republice už vůbec nedoporučuje. Podle slov politika, který bývá považován za kontroverzního nacionalistu, bude euro brzy mrtvou měnou. Za stranu SNS uvedl, že by nejraději nastartovali proces vystoupení Slovenska z EU.

Slovenský politik Slota: S leností Cigánů musíme zatočit. Závidím vám Klause
Foto: hns
Popisek: Ján Slota

Jaké věty byste použil pro komentář k aktuálním politickým otřesům v SR?

Tuto vážnou situaci a chaos vytvořila jedna kamufláž, která má zamíchat politické karty a prospět někomu z politického zákulisí.

Jak s odstupem času hodnotíte krok vlády Radičové, kdy schválila finanční pomoc EU a položila kvůli tomu vládu? Slováci tedy budou nepřímo dotovat bohatší Řeky…

SNS to považuje jednoznačně za akt zlovůle proti vlastnímu národu a vlastní státnosti. Pokládáme za amorální a neetické, aby největší žebráci Evropy, kterými označuji chudé Slovensko, dopláceli na státy jižní části eurozóny, které si desetiletí žily nad poměry, lhaly a podváděly. SNS je jedinou parlamentní politickou stranou, která od počátku odmítala euroval a upozorňovala, že jde o ožebračení vlastních občanů a zadlužení země na celé další generace. Přitom euroval nic neřeší, je to sypání peněz do bezedné díry.

Jakkoliv nesou Řekové vinu na své situaci, někdo jim ty peníze také půjčoval a nese tedy spoluvinu. Řekové se stale víc bouří a nadávají, že z nich EU udělala protektorát, kde jim vládnou úřednici z Bruselu. Co byste Řekům vzkázal? Jak by měli po svém nejlépe situaci vyřešit?

Je pravdou, že Řecko neposunul do tohoto propadu jen populistický socialismus, který si vytvářeli desetiletí, a jejich přirozená lenost, slunce a hezké moře, ale také vypočítavá finanční politika bankovních domů v Německu, Francii a dalších státech. Tato množina konkrétních důvodů jednotlivých subjektů způsobila hluboký propad Řecka. Dlouhodobě upozorňujeme, že Řecko zbankrotuje, vždyť to už začali připouštět i přední evropští politici. Nejlepší by bylo, kdyby se tento bankrot uskutečnil co nejdříve a řízeným způsobem.

Jsou Slováci spokojeni s eurem nebo vzpomínají na časy, kdy platili slovenskou korunou? Měli bychom podle vás zavést euro i v České republice?

V současnosti mám výčitky svědomí, že jsme tak podporovali přijetí eura, mysleli jsme si, že to bude významný moment na podporu slovenské ekonomiky. Bohužel jsme nevěděli o těch kolosálních podvodech, které jsou realitou v rámci Evropské komise a evropského finančního systému v některých zemích. Skláním se před českým rozhodnutím, že jste byli k tématu zavedení eura opatrnější. Z eura se v dohledné době stane mrtvá měna.

Například český prezident Václav Klaus mnohokrát řekl, že společná evropská měna je politický projekt, který nemůže v různorodých evropských ekonomikách nikdy fungovat, sdílíte tento názor? A co soudíte o Václavu Klausovi jako politikovi?

Václava Klause jsem osobně poznal v rámci působení ve Federálním shromáždění počátkem 90. let. Jako analytik a ekonomický prognostik měl skvělé vize. Závidím českému národu takového kvalifikovaného a nebojácného prezidenta.

Když odhlédneme pouze od eurozóny, tak stále více kritiků Evropské unie tvrdí, že se celá unie rozpadá. Sdílíte tento názor? Co z pohledu SNS znamená EU pro vaši zemi?

Současná situace v EU ukazuje, že toto společenství nemá velkou budoucnost v současné podobě a pravidlech. Z nově přistoupených zemí profitují silnější země, diskriminují menší státy v mnoha oblastech, EU způsobila ztrátu potravinové soběstačnosti zemí, které před 20 lety byly absolutně soběstačné a samostatné. SNS absolutně odmítá projekt fiskální unie, která se právě tvoří z Evropské unie, protože znamená postupný zánik zájmů a linií všech malých národních států v EU, včetně Slovenska. Proto bychom nejraději začali proces vystoupení Slovenska z EU, bylo by to sice složité, ale pro nás to nejlepší řešení do budoucna.

Jak vnímáte osobu tzv. prezidenta EU Hermana von Rompuye?

Je to tragikomická postavička. Jsem přesvědčen, že 99,99% občanů Slovenska a možná i Unie neví, že EU má nějakého prezidenta.

Loni v prosinci zemřel exprezident Václav Havel. Měl sice hodně obdivovatelů, ale také mnoho kritiků. Třeba jeho podpora bombardováni Srbska… Jaký máte názor na Havla?

Patří do společné česko-slovenské historie, to nepopírám. Nikdy jsem však o něm neměl pozitivní mínění. Jako česko-slovenský disident víceméně zklamal. Nechci se k němu dále vyjadřovat.

Havlovým blízkým spojencem byl i současný ministr zahraničí Schwarzenberg. Toho kritizuji dokonce už i poslanci koaličních stran. Podle některých z nich je to dokonce "německý kolaborant, který České republice záměrně škodí". Jaké o něm máte mínění?

Nechci se míchat do politiky našich českých bratří, ale můj osobní názor je, že někdy se s chutí zasměji nad některými vystoupeními tohoto pána, o kterém ani nevím, jestli je skutečný Čech. Myslím si, že jeho zájmy jsou někde jinde, určitě ne jen ve prospěch českého národa.

U nás v Čechách se za poslední roky stále vyhrocuje situace s Romy, výjimkou nejsou dokonce ani napadení s mačetami. Pokud by vaše strana měla většinu ve slovenském parlamentu, jak byste tuto i u vás palčivou otázku efektivně řešili?

Téma řešení horké situace s Cigány je jedním pilířů našeho volebního programu. Stejná práva i povinnosti - to je naše heslo, směřující k Cigánům, a v tom je řečeno vše. Konečně už přestaňme doplácet na toto etnikum, které je rozlezlé po celém světě a nikde se nedokáže přizpůsobit. Samozřejmě, jsou mezi nimi i slušné rodiny, pracující lidé, kteří se řádně starají o své děti a vychovávají je, před těmi se skláním. Z globálního pohledu však toto etnikum přináší množství problémů, které se těžko řeší. My přinášíme na řešení této otázky množství návrhů. Nemůžeme se přece jako majoritní obyvatelstvo nechat diskriminovat přistěhovalci. Jejich chování, neochota pracovat, kriminální činy, s tím je třeba tvrdě zatočit. A to může dokázat jen strana, které na srdci upřímně leží osud svého národa.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…