Snobský a nekompetentní Václav Moravec. I to nám politici řekli k ČT

08.05.2013 20:22

ANKETA Česká televize v těchto dnech slaví 60 let své existence (dříve jako Československá televize). Politici však její práci i nestrannost a objektivitu zpravodajství nehodnotí příliš pozitivně.

Snobský a nekompetentní Václav Moravec. I to nám politici řekli k ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec

ParlamentníListy.cz se dotázaly českých politiků, zda ČT za sedm miliard korun ročně, což je její rozpočet, odvádí dobrou práci a vysílá nezávislé objektivní zpravodajství a publicistické pořady.

Kritičtější k ČT byla nejvíce levice, a to KSČM. Silné výhrady vůči veřejnoprávní televizi ale zaznívaly víceméně napříč politickým spektrem. Někteří politici kritizovali, že kardinál Dominik Duka sloužil za ČT mši ve svatovítské katedrále. Někteří zase napadli její financování a možnou netransparentnost s tím, že by bylo dobré, aby byla pod dohledem Nejvyššího kontrolního úřadu. A často politici říkají, že za sedm miliard korun ročně toho ČT moc nepředvede.

Nekompetentní a snobský Václav Moravec. Tragické zpravodajství

Podle europoslance ODS Hynka Fajmona se ČT v poslední době pod vedením ředitele Petra Dvořáka snaží být celkem dobrou stanicí. „Ve zpravodajství a publicistice je to ale tragicky špatné. Symbolem snobství a nekompetence je pan Václav Moravec a jeho 'pořady'. Televizní poplatek ve výši 135 korun měsíčně je vysoký a měl by se snížit nebo úplně zrušit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Fajmon.

To místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát je s prací ČT i Václava Moravce relativně spokojen: „Obecně mě úroveň českých médií děsí. Z té bídy je ale Česká televize to nejlepší. Pokud se týká peněz, tak ty nezpochybňuji. Sám jsem kdysi produkoval dokumentární filmy a vím, co to stojí. Osobně si vážím pana Moravce. Některé další redaktory bych raději poslal, no, víte kam.“

„Jsem sice příznivcem veřejnoprávních médií, ale myslím, že stále je co zlepšovat. Více vyváženosti i odvahy by jistě neškodilo,“ říká předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

„Nemám čas ji dostatečně sledovat,“ reagoval předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Tady máte čísla dokazující nevyváženost ČT

Na flagrantní nevyváženost ČT si postěžoval poslanec KSČM Josef Šenfeld, který dodal i čísla: „Myslím, že ČT neodvádí dobrou práci a nevysílá nezávislé objektivní zpravodajství a publicistické pořady. Absolutně neobjektivně prezentuje jen vybrané politické strany.  Zejména se zaměřuje na strany vládnoucí koalice. Náš analytik spočítal, že k 1. březnu 2013 od začátku funkčního období v pořadu ČT 1 Události byla ODS prezentována 3531krát při volebním výsledku 20,22 procenta, VV byla za stejné období prezentovány 1244krát s volebním výsledkem 10,88 procenta a KSČM jen 292krát při zisku 11,27 procenta hlasů.“

„Co je to ta objektivita, na kterou se ptáte? Že dnes televize neslouží jedné politické straně, jak to po většinu svého šedesátiletého působení činila? To je ale už dnes přece málo. Souhlasím s Petrem Fischerem, že televize veřejné služby by nás měla podněcovat k reflexi a kritičnosti vůči tomu, co zde dnes žijeme. Ta současná se příliš často spokojuje s tím, že nás jen hypnotizuje. Příliš ochotně se účastní soutěže o pozornost a diváka za každou cenu. Odpustek za tyto hříchy proti Duchu svatému se nedá pak vymodlit v kostele,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

„Nemyslím si, že Česká televize odvádí dobrou práci, co se týká objektivnosti,“ uvedl stručně místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka. Stejně reagoval i senátor ODS Tomáš Jirsa.

Za sedm miliard dost málo muziky. Hospodaření není transparentní

Podle předsedy NS-LEV 21 a poslance Jiřího Paroubka by ČT za sedm miliard měla předvést mnohem více, hlavně ve vlastní tvorbě. „Zpravodajství a publicistika jsou dost jednostranné. Je to televize dlouhodobě sledující zájmy české pravice a jako nástroj užívá nejčastěji primitivní antikomunismus a takzvané nezávislé experty, kteří vůbec nejsou nezávislí. Veřejnoprávní televize hájí zájmy zavedených stran a udržuje přežitý systém politiky, který potřebuje zásadní změnu,“ dodává Paroubek.

„Podle mého Česká televize občas klouže k bulváru, jako by musela bojovat o sledovanost, i když má zajištěný příjem z našich poplatků (daní). Navíc mě chybí kontrola nad financemi. Myšlenka, že by finance přicházely z rozpočtu, není marná. Pořádat mši je za hranou. Kolik stála?“ uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše má práce ČT značné rezervy. Její výsledky v oblasti tvorby jsou podle něho průměrné: „Zpravodajství a publicistiku rozhodně nelze považovat za vyvážené. Jsou evidentně pravicové a prokatolicky orientované. I když výjimky potvrzují pravidlo. Kladně hodnotím část zpravodajství ČT 24. To se týká především možnosti přímých vstupů. Co se týká průhlednosti hospodaření, tak ČT rozhodně nelze považovat za křišťálově čistou organizaci. Proto nehlasuji pro zprávy, které předkládá Poslanecké sněmovně. Bylo by správné, aby ČT podléhala kontrole NKÚ. Proto podpořím příslušné návrhy na tuto změnu v zákoně o NKÚ.“

Nekvalitní tvorba, štvavé zpravodajství

„Přestože mám pocit, že se poslední dobou trochu zlepšila, nemyslím si stále, že je tou nestrannou a objektivní televizí, kterou by měla být. Je veřejnoprávní, placená námi všemi bez rozdílu politických, náboženských či jiných názorů a tak by se měla chovat,“ míní senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Obsáhle se kriticky k ČT vyjádřil senátor Tomio Okamura, podle něhož je tvorba ČT nekvalitní a zpravodajství ČT je často manipulativní, štvavé a dehonestující (více zde).

„Česká televize je drahá, moc drahá – jako všechny státní podniky a instituce. Se zpravodajstvím ČT nemám problémy. Otázka je, zda by to nemohlo stát polovinu,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

Podle poslankyně KSČM Marty Semelové nemůže být o objektivním vysílání ČT vůbec řeč: „Analýzy zpravodajství hovoří zcela jasně, že konkrétně mezi politickými stranami má například KSČM dlouhodobě minimální časový prostor bez ohledu na výsledky ve volbách. Česká televize také svými pořady trvale přispívá ke zkreslenému a lživému pohledu na poválečnou historii v naší zemi i ve světě. Také informace o současném dění u nás, ale i v jiných státech, konkrétně například na Kubě či v jiných zemích Latinské Ameriky, jsou jednostranné a falešné.“ 

„Vrcholem je pak spojení veřejnoprávní České televize s katolickou církví. Tato televize za naše poplatky každou chvíli vysílá církevní, především katolické, pořady, přičemž většina národa je ateistická. Vládní koalice církvi odklepla dar v ceně desítek miliard a k tomu pozemky, pole a lesy, a nyní ještě dostává na zlatém podnose nehorázný prostor ve veřejnoprávní televizi, zřejmě aby mohla ovlivňovat v co největším rozsahu naši mládež. Za zcela šokující drzost pak považuji to, že Dominik Duka sloužil při příležitosti 60. výročí založení ČT mši za sdělovací prostředky,“ dodala Semelová.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Rozdělme peníze mezi další televize

„Já televizi už asi osm let vůbec nemám, takže ty pořady, co tam dávají, vidím jen zřídka. Takže to asi nemůžu správně posoudit. Ale sedm miliard je hodně peněz a nezdá se mi, že by v ČT s touto obrovskou výhodou, kterou má před ostatními stanicemi, byla schopna je nějak zřetelně převýšit, a to jak co se týká nezávislého zpravodajství, publicistiky, tak i původní tvorby. Možná, kdyby stát udělal nějakou dohodu o tom, že by i ostatní televize část svého vysílacího času jmenovitě vyčlenily pro veřejnoprávní službu a ta částka, kterou dnes konzumuje jen ČT, by byla mezi ně parciálně rozdělena, dostal by stát a daňový poplatník, co se dívá na televizi, za své peníze mnohem více než dnes,“ řekl redakci poslanec ODS Aleš Rádl.

Podle místopředsedy KSČM a poslance Jiřího Dolejše lze mít k vyváženosti zpravodajství a hospodárnosti ČT výhrady. „To ale neznamená, že by se mělo útočit na existenci veřejnoprávních médií či sklouzávat k stranickému ovlivňování vysílání. Nepotřebujeme Bobovizi, spíš BBC,“ dodal poslanec.

„S prací ČT v oblasti hospodaření, objektivity a vyváženosti není možné vyslovit souhlas,“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša míní, že ČT veřejnou službu v zásadě plní. „Ale i zde je potřeba si uvědomit, že ČT de facto hospodaří s penězi daňových poplatníků a je potřeba zvyšovat efektivitu hospodaření,“ dodal poslanec.

„Předně chci poblahopřát médiu, které změnilo svět informací, zábavy i osvěty. Žel osobně nejsem stále spokojen s objektivitou vysílání ČT. Účelovost, stranickost i manipulace není naší veřejnoprávní televizi cizí. Ač to veřejně popírá, řada lidí to takto vnímá. A to nejen ve zpravodajství, ale i v dramaturgii, nové tvorbě, výběru a řazení různých pořadů, besed, témat, výročí, výběru hostů a tak dále. Přeji proto naší ČT, ať se jí podaří v dalších letech tento problém vyřešit,“ vzkázal poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Tendenční a konformní

Česká televize je podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny v oblasti zpravodajství a publicistiky tendenční a konformní. „Je to smutné, ale myslím, že jsme se za ta léta s tím naučili žít,“ dodal Foldyna.

Poslanec ODS David Šeich uvedl, že si nemyslí, že by ČT vykonávala svou veřejnoprávní roli nějak špatně a nevyváženě. „Spíš jde o koncepční otázku, jestli se z veřejných prostředků má financovat televizní kanál s veřejnoprávním obsahem,“ dodal poslanec.

„Domnívám se, že na tyto otázky by nám měla odpovědět Rada ČT,“ reagovala poslankyně TOP 09 Vlasta Parkanová.

„Jak kdy, jak s kým a jak pro koho,“ odpověděl poslanec ČSSD Jiří Koskuba na dotaz, zda ČT za sedm miliard korun ročně, což je její rozpočet, odvádí dobrou práci a vysílá nezávislé, objektivní zpravodajství a publicistické pořady.

„Že by Česká televize vysílala objektivní zpravodajství, to si opravdu nemyslím. Na druhou stranu si ani nemyslím, že by bylo užitečné ji privatizovat. Rozpočet nedokáži objektivně posoudit, protože neznám jeho strukturu. Šetřit se ovšem dá všude,“ míní poslanec ODS Pavel Bém.

Vždy je co zlepšovat

Poslanec ČSSD Ivan Ohlídal nechtěl posuzovat, zda sedm miliard ročně pro ČT je adekvátní částka, neboť se necítí být odborníkem ve sdělovacích prostředcích. „Jsem však přesvědčen, že ČT neplní správně svou roli veřejnoprávního sdělovacího prostředku. Její pořady týkající se některých společenských oblastí, zvláště pak oblasti politicko-publicistické, jsou nevyvážené a příliš poplatné pravicové politice současné Nečasovy i minulé Topolánkovy vlády – viz například nedělní pořad 168 hodin týkající se důchodové reformy,“ dodal. 

„Pokud se dívám na televizi, tak na kabelové kanály s dokumenty a cestopisy. A jestli mám hodnotit práci ČT, tak bych musel hodnotit i všechny televizní rady, které zde jsou od toho, aby ČT fungovala co nejlépe. Také bych musel hodnotit práci všech ministerstev a resortů. Takže když to shrnu, výsledek odpovídá celkové situaci ve společnosti. Tedy může to být lepší, ale i horší. A k ekonomice bych musel znát náklady na provoz těch budov, protože ty asi budou nemalou částkou, kterou bychom měli odečíst a potom objektivně hodnotit,“ řekl redakci senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

„Na takto závažnou otázku se v SMS těžko odpovídá. Bylo zveřejněno mezinárodní srovnání a ČR zaujímá místo v první dvacítce,“ reagovala senátorka KDU-ČSL Miluše Horská.

„Přeji ČT do dalších let hodně spokojených diváků. Co se týká objektivity a kvality zpravodajských i publicistických programů, vždy je co zlepšovat. Chtělo by to posuzovat problémy více do hloubky, nepaušalizovat a dát větší prostor nezávislým odborníkům, NGO a společenským organizacím,“ říká poslanec ČSSD Antonín Seďa.

Sedm miliard za rok

Rada České televize schválila v lednu na svém pravidelném zasedání rozpočet České televize na rok 2013. Veřejnoprávní televize bude v letošním roce hospodařit se 7,06 miliardami korun. V roce 2012 měla schválený rozpočet 6,97 miliardy.

Dne 1. května 1953 odstartovalo z pražského studia v Měšťanské besedě zkušební vysílání televize. Oslavy této historické události si ČT připomíná na obrazovce i mimo ni po celý rok 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…