Sobotka hřímal k balíčku: Jsou tady zdražovací orgie...

07.11.2012 11:13

Poslanci se „zakousli“ do daňového balíčku, který ve vládní verzi například zvyšuje sazby daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod a zavádí dodatečné zdanění lidí s vyššími příjmy. Ruší také daňové úlevy pro pracující důchodce a omezuje paušály pro živnostníky. Své si musel k normě říci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který hřímal o zdražovacích orgiích.

Sobotka hřímal k balíčku: Jsou tady zdražovací orgie...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, šéf ČSSD

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka k daňovému zákonu za sněmovním pultíkem například poznamenal, že zvýšení daní poškodí českou ekonomiku.

„My jsme se dostali jako země do začarovaného kruhu škrtů. Česká republika je proto v recesi a v recesi skončíme díky zákonu znovu. ČNB snížila úrokovou sazbu na nejnižší možnou míru a tak jediný, kdo může udělat něco dalšího pro podporu ekonomického růstu je vláda, ale ta nepodnikla žádný krok k tomu, aby se ekonomická situace zlepšila. Jen pokračuje ve své strategii škrtat a škrtat... To ale poškodí zaměstnanost a zhorší to situaci země,“ hřímal Sobotka za sněmovním pultíkem a zopakoval, že jeho poslanci balíček nepodpoří. Podpoří jen ty návrhy, které směřují k zachování současných sazeb DPH a které vypustí změny v sociální oblasti.

Vše ke středeční sněmovně ZDE

Podle něj tady vláda chce naordinovat „zdražovací orgie“. Připomněl, že vláda nemá podporu pro zdražovací balíček ani v Senátu, ale bude muset shromáždit v budoucnu - až normu Senát vrátí -101 hlasů a je tady tak otázka, zda by tedy „všichni slušní poslanci měli vůbec zdražovací balíček pustit“.

„ČSSD udělá vše pro to, aby zdražovací balíček nebyl přijat,“ doplnil. Poté si vyměňoval názory s občanskou demokratkou Lenkou Kohoutovou.

„Ona tady předvedla metodu: My to schválíme, ale je tam chyba, kterou musíme až pak opravit. To je koncepce? To je nějaká promyšlená taktika?“ nandal Kohoutové.

„Vaše reformy nejsou promyšlené, a jsou to jen ad hoc reakce. Vy tady máte problém, tak škrtáte daně bez rozmyslu stejně, jako Drábek škrtl doplatek na bydlení. Panu Drábkovi totiž bylo úplně jedno, kde skončí lidé - zda pod mostem. Vám je to také jedno,“ spráskal nakonec Sobotka koalici.

Sněmovna dnes kvůli balíčku a také jiným zákonům - mezi nimi jsou i třeba církevní restituce -  na návrh ODS odhlasovala, že může jednat i hlasovat dnes do noci i přes půlnoc. Koalici ale bude pravděpodobně chybět hlas poslance TOP 09 a Starostů Jiřího Bessera, který se omluvil ze zdravotních důvodů.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…