Socialisté dělali potíže s restitucemi jen na efekt, připouští komunisté

24.06.2012 12:24

Opozici se během červnové schůze Poslanecké sněmovny podařilo zabránit tomu, aby došlo ve třetím čtení k hlasování o církevních restitucích.

Socialisté dělali potíže s restitucemi jen na efekt, připouští komunisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Zatímco ČSSD to vnímá jako dosažení cíle, aby se po případném senátním vetu hlasovalo těsně před krajskými volbami, poslanci KSČM chtějí pokračovat v dolní sněmovně ve snášení věcných argumentů a dotazů, na něž ministryně kultury Alena Hanáková coby předkladatelka ale zatím vůbec nereagovala.

Ve sněmovně se během červnové schůze nebojovalo o to, zda bude zákon o zmírnění některých křivd způsobených církvím a náboženským společnostem v době nesvobody schválen, či nikoli. „Zabránit tomu ve sněmovně nemůžeme, to je objektivně dáno,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Je ale přesvědčen, že čím déle bude diskuse pokračovat, tak si mohou alespoň někteří vládní poslanci nebo i ministryně kultury uvědomit, že by bylo dobře začít o církevních restitucích diskutovat i s opozicí. „Určitě by se dal připravit jiný zákon, který by byl poněkud méně kontroverzní. Chceme to téma ponechat v prostoru co nejdéle, aby se současnému návrhu zákona pokud možno zabránilo, aby byl přijat,“ vysvětluje Kováčik.

Církevní restituce jsou pro nedostatek peněz i krajské téma

Zatím se opozici povedlo hlasování o církevních restitucích oddálit. Po skončení červnové schůze prohlásil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, že sociální demokraté splnili svůj úkol a obstrukce již nemusí pokračovat. Připomněl, že církevní restituce se na jednání sněmovny dostanou nejdříve 10. července. Závěrečné hlasování by se díky předpokládanému vetu Senátu, v němž má ČSSD většinu, odehrálo nejdříve v polovině září, tedy před krajskými a senátními volbami.

„Pokud sociální demokracie vidí jako svůj taktický cíl, aby se o případném senátním vetu hlasovalo před podzimními volbami, tak ten cíl se jim zřejmě podaří naplnit. Je to velké téma, které má vztah k volbám i z toho pohledu, že kraje mají nedostatek peněz, protože se nenaplňují rozpočty. Když se rozhodne o vyplacení peněz církvím, tak ty peníze samozřejmě budou chybět jinde,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Koaliční poslance zviklala čísla přednesená ve sněmovně

„Pro nás to splněný cíl určitě není. Nám jde o to dosáhnout úplné přepracování návrhu zákona, protože ten rozsah majetku je obrovský a myslím, že se toho teď zalekli i někteří vládní poslanci. Po projevech ve sněmovně, kdy zazněla spousta číselných údajů, tak u některých z nich cítím i z osobních rozhovorů, že jsou z toho mírně řečeno překvapeni, že s nimi vláda nehraje rovnou hru,“  říká pro ParlamentníListy.cz poslanec KSČM a člen její stínové vlády Vladimír Koníček.

„Před námi je úkol zabránit přijetí zákona o církevních restitucích v této podobě. I když to je velmi těžké, chceme přivést politické protivníky k nové diskusi. Chceme rovněž přimět občany, aby se více zamysleli nad tím, že tady probíhá největší majetkový přesun a že to není úplně košer. Proto by měli občané sami chodit za svými pravicovými poslanci a žádat vysvětlení,“ myslí si šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Nejistota ministryně, která zákon předkládala

Ani to však koaliční poslance nejspíš neoblomí. „Vždyť sociální demokraté vyhrožovali, že pošlou občany, aby nás lynčovali. Jim se obstrukcemi podařilo dosáhnout toho, že se nemohlo stihnout, aby to Senát zpracoval do letní schůze. Tudíž už je to jedno a vše bude pokračovat na letní schůzi. My máme čas,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Daniel Korte.

I když opoziční poslanci už snesli nespočet argumentů proti předkládané podobě církevních restitucí a položili spoustu otázek, ministryně kultury Alena Hanáková neodpověděla na žádnou. „Prozatím z jejího vystupování ve sněmovně, kdy řekne jenom krátké úvodní slovo, mám pocit, že í to může ovlivnit některé koaliční poslance, aby zákon nepodpořili, když cítí nejistotu v samotné ministryni, která ten návrh zákona předkládá,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Vladimír Koníček.

I řádnou diskusi bylo možné vnímat jako obstrukce

Je si však vědom, že ministryně nemusí odpovědět na žádnou otázku. „Ale to už také o něčem svědčí. Korektní by bylo vystoupit v rámci rozpravy, aby na její vystoupení mohli případně poslanci ještě reagovat a rozmluvit jí ten její postoj. Pak má možnost vystoupit v rámci závěrečného shrnutí předkladatele, ale na to by už nemohl nikdo reagovat, ať by řekla cokoli,“ upozorňuje poslanec na to, jak neobvyklý by byl přístup ministryně, kdyby během rozpravy k tak významnému zákonu jen mlčela.

Projednávání církevních restitucí ve třetím čtení bylo často označováno jako obstrukce sociálních demokratů. „To, že se řádná diskuse natahovala a že se využilo ustanovení, že se může hlasovat jen ve středu a v pátek do konkrétní hodiny, tak to lze jako obstrukce vnímat. Mělo to totiž jak věcnou rovinu, tak boj o čas. A to, že mají sociální demokraté větší mediální sílu, je bohužel pravda,“ uznává Jiří Dolejš, že o počínání opozice se jako o obstrukcích dalo mluvit.

Komunisté si to odpracovali, ČSSD se zviditelnila   

„Já mám informování o dění ve sněmovně sdělovacím prostředkům za zlé. Třeba první den třetího čtení bylo prvních šest vystoupení komunistických poslanců, ale televize mlela pořád své o obstrukcích ČSSD. Z tohoto pohledu je obstrukce ČSSD spíš mediální bublina. Fyzicky proti tomuto zákonu vystupovali především poslanci KSČM,“ tvrdí Vladimír Koníček.

„ČSSD je aktivnější v pořádání tiskových konferencí a ve výstupech v médií k tomuto tématu, ale komunisti to za ní ve sněmovně odpracují. KSČM má výstupů v médiích podstatně méně a i když už pořádáme nějakou tiskovou konferenci, tak stejně o ní žádná média nereferují,“ stěžuje si poslanec, že dojem z médií je, že projednávání zastavila ČSSD, ale fyzicky to odpracovala KSČM.

Podraz jako neznámé slovo

Zda se bude ve stejném duchu pokračovat i na příští schůzi sněmovny, není jasné. „Mně se příčí obstrukce pro obstrukci. Pokud budeme mít věcné argumenty, tak je budeme klást na stůl. Ale nebudeme číst telefonní seznamy,“ dušuje se Pavel Kováčik, jenž by nebral od ČSSD jako podraz, kdyby se na obstrukcích už nepodílela. „To je věc ČSSD, každá strana je samostatným subjektem, který se zodpovídá svým voličům. A já neberu od nikoho cokoli jako podraz. To slovo neznám,“ dodává.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…