Souboj o druhý pilíř důchodů: Sklenák z ČSSD strhal vládu, Farský ji hájil

04.04.2013 22:53

Vyplatí se lidem vstup do druhého důchodového pilíře? ČSSD je přesvědčena, že nikoliv. Poslanec Roman Sklenák (ČSSD) varuje, že vláda nabízí příliš růžové vyhlídky dnes ekonomicky aktivním lidem. Vládní poslanec Jan Farský (TOP 09) s ním však zásadně nesouhlasí. Druhý pilíř může být podle jeho názoru dobrý nástroj k přípravě na penzi. Za zásadní považuje, že tato vláda dokázala jako první najít odvahu k uskutečnění nezbytné důchodové reformy.

Souboj o druhý pilíř důchodů: Sklenák z ČSSD strhal vládu, Farský ji hájil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Do druhého pilíře důchodového systému, který připravila vláda Petra Nečase (ODS), vstoupilo za první tři měsíce jeho existence asi dvaadvacet tisíc lidí. Penzijní společnosti přitom počítaly s tím, že do léta budou mít až půl milionu klientů. Nepoměr mezi těmito dvěma čísly ukazuje, že občané nemají o druhý pilíř zájem. Proč tomu tak je? O to ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize diskutovali místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Jan Farský (TOP 09) a místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku Roman Sklenák (ČSSD).

Výhodnost si může spočítat každý. Vyplatí se to už při průměrné mzdě

"Tato vláda byla první, která měla odvahu přistoupit k důchodové reformě. Byl bych radši, kdyby byl nástup klientů rychlejší, ale v Česku je známo, že se věci řeší na poslední chvíli a nám ještě stále zbývají tři měsíce. Druhý pilíř je možností pro občany, jak se zajistit v penzijním věku a je to jejich dobrovolné rozhodnutí. Vláda k tomu dala možnost," prohlásil Farský

Sklenák oponoval, že druhý pilíř není výhodný pro většinu občanů, ale pouze pro penzijní fondy. S tím ale Farský nesouhlasil. Systém druhého pilíře je výhodný pro každého, kdo má průměrnou mzdu uvedl dále Farský s tím, že si lidé mohou tuto výhodnost ověřit s pomocí kalkulačky dostupné na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí. Kampaň na podporu vstupu do druhého pilíře má ještě přijít.

ČSSD jen straší

Opoziční politik Sklenák poukázal na to, že vláda prosadila penzijní reformu silou 101 hlasů a ČSSD cítí povinnost upozornit na rizika, která jsou s reformou spojena. Systém totiž nenabídne zdaleka tak vysoké výnosy, se kterými za jistých okolností počítá i ona kalkulačka MPSV. A to je podle Sklenáka problém. Není navíc možné oslabovat první pilíř celého systému, k čemuž právě existence druhého pilíře vybízí. Ten, kdo nemá na to, aby si mohl na důchod investovat jinde, musí mít podle muže z ČSSD jistotu v silném základním pilíři důchodového systému.

"Já si netroufnu odhadovat výnosy za deset, dvacet let. Tato vláda představila řešení důchodového systému a ČSSD nenabízí alternativu, jen strašení," myslí si Farský. Podle vládního poslance je také třeba připomenout, že peníze ze druhého pilíře bude možné dědit, což v případě pilíře prvního nelze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…