Soud odmítl stížnost uchazečky o Hrad. Podala ji pozdě

05.12.2012 21:17

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes odmítl stížnost Ivety Heimové, kterou ministerstvo vnitra nezaregistrovalo pro přímou volbu prezidenta. Podala ji po zákonné lhůtě, proto se NSS jejími argumenty věcně nezabýval. ČTK to dnes zjistila z úřední desky. Volební senát dál řeší devět podnětů od nezaregistrovaných prezidentských kandidátů, jejichž návrhy obdržel v zákonné lhůtě.

Soud odmítl stížnost uchazečky o Hrad. Podala ji pozdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Žena z Těchonína na Orlickoústecku požádala vnitro o registraci pro prezidentskou volbu. Ministerstvo jí nevyhovělo. Nepředložila žádnou petici s podpisy, jichž má být podle zákona alespoň 50.000. Navíc vnitro objevilo další nedostatky. V prohlášení kandidátky chybělo místo ženina trvalého pobytu. Scházelo také potvrzení o zřízení volebního účtu.

Na podání stížnosti k NSS měla Heimová pouze dva dny od doručení rozhodnutí vnitra. Lhůtu promeškala o den. "Protože podání navrhovatelky bylo doručeno soudu osobně až ve čtvrtek 29. 11. 2012, tedy po uplynutí zákonem stanovené lhůty, Nejvyšší správní soud podaný návrh odmítl jako opožděný," stojí v usnesení volebního senátu.

Devět stížností na stole NSS

NSS dostal v zákonné lhůtě devět podnětů souvisejících s registracemi kandidátů pro přímou volbu prezidenta. Jsou mezi nimi stížnosti všech tří kandidátů, které ministerstvo vnitra po odpočtu neplatných hlasů vyřadilo z prezidentské volby, tedy senátora Tomia Okamury, ekonoma Vladimíra Dlouhého a předsedkyně Suverenity Jany Bobošíkové. Všichni se domáhají toho, aby je soud vrátil do boje o Hrad, zpochybňují zejména výpočet podílu neplatných podpisů.

Další stížnosti podali uchazeči o prezidentskou funkci, kteří vůbec neshromáždili potřebný počet podpisů. Jde o právníka Karla Světničku, bývalého disidenta Petra Cibulku, advokátku Kláru Samkovou a Annu Kašnou ze Šumperka. Rovnou dvě podání adresoval soudu Jiří Kesner z Kolína.

Volební senát NSS vedený Vojtěchem Šimíčkem musí rozhodnout o všech stížnostech do 13. prosince. Senát podle mluvčí soudu Sylvy Dostálové zasedá v těchto dnech permanentně, a to bez přítomnosti veřejnosti. Soudci nechtějí před rozhodnutím poskytovat žádné průběžné informace. Je možné, že se registracemi kandidátů a celou zákonnou úpravou přímé volby bude později zabývat také Ústavní soud. Mohlo by to zdržet plánovaný termín voleb. První kolo hlasování se má podle plánu konat v pátek a sobotu 11. a 12. ledna 2013.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…