Soukromník Baránek: Nečas stojí v čele vlády, která nemá v Česku obdoby

28.04.2013 8:08

JINÝMA OČIMA Ve vládě není skoro nikdo, kdo by se bil za práva soukromníků. Ministr financí Miroslav Kalousek je považuje za póvl a tak nezbývá, než věřit premiéru Petru Nečasovi. Ten vše, co řekne, splní. Tak na dnešní politickou situaci nahlíží první místopředseda Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek.

Soukromník Baránek: Nečas stojí v čele vlády, která nemá v Česku obdoby
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podnikatel Rudolf Baránek

„Premiér Nečas stojí v čele vlády, která nemá v Česku obdoby. Taková loutkohra tu ještě nebyla, ale takto mu to navolili. Lidé dali jedenáct procent Věcem veřejným a od té doby je jenom bordel. Dali sedmnáct procent TOP 09 a Kalousek od začátku existence této vlády každý den někoho urazí. TOP 09 jedou svou linii banky a velký průmysl, živnostníci je nezajímají. Věci veřejné (VV) jsou hrůza. LIDEM je menší hrůza, ale jsou ještě o trochu směšnější než kašpárci z VV. Nečas se rozhodl, že to i s tímhle divadlem dovládne,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz neradostnou situaci Rudolf Baránek ze Strany soukromníků České republiky. Nicméně, aby bylo jasno, předsedu vlády Petra Nečase považuje za čestného muže, který co slíbí, to i splní. A jak jsou na tom soukromníci v Česku?

Smlouva s ODS

V roce 2009 nabídl straně soukromníků Mirek Topolánek spolupráci, aby se pravicové síly dostaly pod jednu vlajku. „Tehdy mi řekl: ,Soukromníci na nás serou, ale vy byste je mohli oslovit.‘ A já se ho zeptal: ,Pane předsedo a divíte se, že na vás soukromníci serou?‘ On na to: ,Nedivím, ale chceme se polepšit.‘  Do programu ODS jsme pak měli možnost udělat pasáže ohledně malých a středních podnikatelů, které ODS vůbec neumí. Dnes je půlka těch věcí ve vládním prohlášení. Fakt, že si to někteří političtí vykradači hrobů berou za své, je běžnou politickou praxí, s níž se je třeba smířit. Na to je expert třeba Martin Kuba. Ten co potká, to prodá za své,“ podotýká Baránek.

S Nečasovým ODS pak Strana soukromníků České republiky sepsala předvolební a povolební smlouvu. „ Dostali jsme tak možnost nominovat náměstky a tak dále. Provádíme praktickou politiku a už jsme dost věcí ovlivnili. To, že nejsou registrační pokladny a předseda vlády to dodržel, je naše zásluha. Na tom, že není zvýšené sociální a zdravotní pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), jsme se také dohodli s Nečasem. Diskutuje se o DPH jen ze zaplacených faktur. Naposledy to měla tripartita, jde o náš nápad a jsme těsně před jeho prosazením. Podobných věcí už je více. Kdybychom smlouvu nepodepsali, sedíme v hospodě a doteď tam žvaníme. Já bych je nikdy nevolil, za Klause nikdy. Poprvé dostali můj hlas v roce 2010, protože jsme se dohodli,“ doplňuje Baránek s tím, že kdyby dohoda nebyla, soukromníci by se měli ještě hůř. Na druhou stranu přiznává, že ne všechno se podařilo.

Živnostníci pro Kalouska póvlem

Nečas sice nemá ve vládě až tak velký akční rádius, ale u důležitých věcí si podle Baránka vždy bouchne do stolu. „Zvýšit u OSVČ zdravotní a sociální pojištění na úroveň zaměstnanců, to může navrhovat jen debil, co neví, o čem mluví. Zaměstnance nejde srovnávat s člověkem, co podniká. Ale Kalousek o tom tak mluví. Pro Kalouska jsou malí živnostníci póvl. Do vládní politiky se dnes navíc už dostává i předvolební kampaň. Nyní do toho vlezl Miloš Zeman, který bude národ mentorovat každý den a hnát ho doleva. Pro nás je sice nebezpečný, ale mě nepřekvapil,“ posuzuje rozvrstvení sil. Do příštích voleb by nicméně soukromníci chtěli jít ruku v ruce s menšími politickými stranami a zúčastní se všech čtyř druhů voleb.

„Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba vzal našemu náměstkovi Bedřichu Dandovi sekci podnikání, což je proti zmíněné dohodě. V té sekci ostatně Danda rozjel snižování administrativní zátěže. Když jsem to řekl premiérovi, sdělil mi, že o tom nevěděl, a že to napraví. Kuba je ale jiný než Nečas. Myslí si, že nyní, rok do voleb, živnostníky přetáhne na svou stranu tím, že každý den řekne něco hezkého v televizi. To se ale dost mýlí. Myslí si, že mu budou živnostníci skandovat, ale nebudou. Nečas, Němcová, Benda, Stanjura jsou pro mě hráči, na které se spoléhám,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz.

Klaus není pravičák

Baránek byl po roce 1989 předsedou Sdružení československých podnikatelů, po rozpadu federace pokračoval jako předseda Sdružení podnikatelů České republiky. „Proti velké zlobě Václava Klause, kterého jsem nikdy nevolil, jsem inicioval založení Strany podnikatelů, živnostníků a rolníků České republiky. Pochopili jsme totiž, že se politická rozhodnutí dějí mimo nás. A můžeme stokrát křičet, že si to ti strýci dělají za jinými dveřmi, než kde sedíme my, ale nic s tím nenaděláme. Proto jsme založili současnou stranu,“ říká. Ostatně, v roce 1992 získala zmíněná strana podnikatelů, živnostníků a rolníků 203 642 hlasů, tedy 3,15 procenta.

„Později mi bylo vyčítáno, že to drobilo hlasy pravice. Nicméně Václav Klaus u mě nikdy nebyl představitel pravice. Byl populistou, který se pravicově nechoval, byť vedl pravicové řeči,“ sděluje. Po neúspěšných volbách v roce 1996 podal Rudolf Baránek demisi, protože začal být vážně nemocný a navíc musel konsolidovat firmu, což mu zabralo dvanáct let. „Zažil jsem velkou slávu i velké držkopády, takže mohu jasně říci, jak je nahoře i dole. V roce 2008, kdy mě ve vojenské nemocnici zachránili, a začal se rozjíždět levicový válec jménem Jiří Paroubek, jsem přemýšlel, jestli jsem měl právo se na to vykašlat. Zavolal jsem pár kamarádům a všichni mi řekli, že mají strach z levice,“ hovoří o svém návratu do politiky a podnětech k založení Strany soukromníků České republiky, které je skoro pět let.

Historie stavovské strany

Dnes už nemají soukromníci, alespoň podle Baránka, čas čekat, že se některé špatné zákony za několik let změní. Hlavně malí soukromníci umírají, nejsou zakázky, státní administrativa je válcuje, krize je obrovská. „Od občanských stran se ta naše stavovská v jednom liší. U nás je soukromník číslo jedna. Budeme vždy hájit zájmy soukromníků, jejich rodin a jejich zaměstnanců. Peníze nerostou na stromě, musí se vydělat. Soukromníci jsou ekonomickým základem země. Stát je nesmí utrápit, jinak nastane velká bída,“ strachuje se.

Strana soukromníků České republiky navazuje na tradice už z roku 1904. „Naši dědové i otcové měli cechy, ale viděli, jak se v Rakousku – Uhersku situace mění a zvedá se naděje na větší svobodu. Bylo proto nutné založit vlastní politickou stranu na prosazování jejich zájmů. Zjistili, že poslanci jim toho sice hodně naslibují, ale ve finále toho moc nedodrží anebo jsou zmasakrováni názorem vlastní strany. Když monarchie padla a vzniklo Československo, byli politicky připraveni. Proto po určitých českomoravských peripetiích byla založena Československá živnostensko-obchodnická strana středostavovská. Měli tu výhodu, že v roce 1920, v prvních parlamentních volbách, byla hranice pro vstup do parlamentu pouze dvě procenta. Oni získali přesně dvě a s tím šest poslaneckých mandátů. Bylo jich sice málo, ale byli slyšet. Dnes jsme opět na začátku, tedy v roce 1919 a chystáme se na skok se stejným cílem,“ zakončuje Rudolf Baránek s tím, že se strana musí snažit politicky organizované soukromníky do parlamentu opět protlačit, aby tam mohli bojovat za svá práva.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…