Stojím mimo zavedený systém, říká kandidátka na Hrad Fischerová

05.12.2012 17:45

Kandidátka na prezidentku Táňa Fischerová je poněkud zklamána z toho, jak organizace Transparency International hodnotí průhlednost kampaní jednotlivých uchazečů o Hrad. Oceňuje naopak skutečnost, že se i díky její kandidatuře znovu staví na nohy občanská společnost a lidé získávají pocit, že mohou něco ovlivnit. V Českém rozhlase promluvila také o svém handicapovaném synovi.

Stojím mimo zavedený systém, říká kandidátka na Hrad Fischerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Táňa Fischerová

Český rozhlas dnešním dnem odstartoval sérii setkání s kandidáty na prezidenta, v jejichž rámci prožijí rozhlasoví reportéři jeden den s každým z uchazečů. Každý z nich usedne také do křesla hostů v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Jako první tak ve středečním pořadu učinila Táňa Fischerová.

Nikdo předem neví, jak to dopadne

Podle moderátora Martina Veselovského prohlásil jeden ze členů volebního týmu kandidátky, že šance na zvolení Fischerové nejsou příliš vysoké. Ona sama však v úvodu pořadu zdůraznila, že nikdo dopředu neví, jak prezidentská volba dopadne. "Do prezidentské volby jsem vstoupila proto, aby tam byl také nějaký jiný než stranický kandidát a někdo, za kým nestojí nějaké velké peníze," říká možná příští prezidentka.

V této souvislosti zdůrazňuje, že si nezaplatila jediný billboard a potřebných padesát tisíc podpisů posbírali její spolupracovníci prakticky bez peněz. Organizace Transparency International přitom tvrdí, je Fischerová co do průhlednosti kandidátů až na sedmém místě.

"Nás to také překvapilo, ale je to proto, že prakticky stojíme mimo klasický systém. Vytýkají nám např., že neprozrazujeme svou PR agenturu, ale my žádnou nemáme," podotkla Fischerová. Následně dodala, že k tomu snad organizace TIC přihlédne.

Dienstbierův postoj ke komunistům ji překvapuje

Fischerová oceňuje již fakt, že její kandidatura vedla k aktivizaci občanské společnosti. Vytvořila se síť kontaktů a lidé získávají pocit, že konečně mohou do chodu této země promluvit. Totéž třeba dělá i miliardář Karel Janeček se svým pozitivistickým hnutím, ale na to se Fischerová nedívá příliš pozitivně. Proč?

Janeček podle ní fakticky usiluje o většinový volební systém, a to je něco, s čím má kandidátka velký problém, protože tu existuje riziko, že nebude zvolen nejlepší z kandidátů, ale ten, kdo bude mít největší podporu. V případě stranických kandidátů přitom tato podpora bývá poměrně masivní.   

V pořadu přišla řeč také na to, koho by Fischerová podpořila ve druhém kole, kdyby do něj sama nepostoupila. Byla by to Zuzana Roithová (KDU-ČSL) nebo Jiří Dienstbier (ČSSD)? Ukázalo se, že druhého jmenovaného je připravena podpořit i přesto, že otevřeně žádá o podporu KSČM.

"Postoj Jiřího Dienstbiera mě překvapuje, ale já nechci nikoho soudit," uvedla v pořadu možná příští prezidentka. .

V závěru pořadu Fischerová promluvila i o péči o svého handicapovaného syna. Je připravena se o něj starat co nejdéle, protože ústavní péče se Fischerové nelíbí. Nějak by zvládla péči o něj, i kdyby byla zvolena prezidentkou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…