Svět se zbláznil, žasnou v ODS. Politolog vydání Nečase schvaluje

18.06.2013 17:35

Do médií unikají zprávy o tom, že obvinění Petra Nečase ve věci údajného uplácení rebelujících poslanců je hotová věc. Prý je pouze otázkou času, kdy do sněmovny dorazí žádost o Nečasovo vydání. Pokud k tomu skutečně dojde, zničenou důvěru ODS to podle politologa Lukáše Jelínka už stejně moc zhoršit nemůže.

Svět se zbláznil, žasnou v ODS. Politolog vydání Nečase schvaluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Může v této situace ODS ještě víc poškodit, pokud bude obviněn i Petr Nečas? „Především si myslím, že by to už nikoho nepřekvapilo, protože je jasné, že paní Nagyová nejednala jen tak, že by si zrovna vzpomněla, že ocení tři odstoupivší poslance. Je jasné, že jak řekl Petr Nečas ve sněmovně, šlo o dohodu, kterou uzavíral on,“ uvádí pro server ParlamentníchListů.cz politolog Jelínek.

Nečasovo obvinění může otřást celým systémem

„Je tam pouze rozdíl, že tu dohodu jinak kvalifikuje Nečas a jinak ji kvalifikují policisté a státní zástupci. Je proto naprosto jasné, že pokud tato větev případu bude postupovat dál a bude-li dál přidělení postů považováno za korupci, je jasné, že na straně korumpujících musí být vyšetřován Petr Nečas,“ konstatoval.

Podle Jelínka jde stejně o veřejné tajemství, a proto si myslí, že by Nečasovo stíhání nijak dál popularitou samotné ODS neotřáslo. „Spíš by to otřáslo samotným systémem politických dohod a přidělování trafik,“ upozorňuje politolog.

Pokud by se Nečas v případě obvinění poslaneckého mandátu vzdal či nikoliv, je podle Jelínka podružné. „Nemyslím si, že by zrovna on nějak zásadně lpěl na poslanecké imunitě. Krom toho nepochybuji o tom, že sám Nečas je vnitřně přesvědčený, že postupoval podle určitých tradic, zvyků a jeho jednání není kriminalizovatelné,“ odhaduje Lukáš Jelínek.

Šéfové ČEZu a Českých drah prý odpovědnost nenesou

V textu obvinění, které zveřejnil deník E15.cz jsou i natvrdo citovány odposlechy rozhovorů Jany Nagyové s šéfem energetického gigantu ČEZ nebo s generálním ředitelem Českých drah Petrem Žaludou. V nich domlouvají možné přidělení postů pro exposlance.

Do kauzy jsou tak zataženy i hlavní postavy největších českých firem. Jelínek nicméně soudí, že je potřeba vnímat ohraničení politické a trestněprávní odpovědnosti. „Pochopitelně šéfové samotných firem mají určitý vliv na obsazování postů, a to, jak je s dozorčími orgány nakládáno. Nenesou ale odpovědnost za to, kdo bude do těchto orgánů vládou, ministerstvem nebo parlamentem vyslán,“ je přesvědčen.

„Z hlediska šéfů firem se o žádné odpovědnosti mluvit nedá, dá se však mluvit o samotném systému, který je veskrze špatný a v tom nejhorším slova smyslu klientelistický. Včetně provázání šéfů firem na politické strany a ústavní činitele,“ podotýká Jelínek.

Varování pro příští vlády

Na celé kauze je dle jeho slov zajímavé spíše to, že jde o zdvižený prst pro příští vlády, třeba pro tu sociálnědemokratickou, pokud se po příštích volbách stane realitou. „Do budoucna bude mnohem bedlivěji sledováno, jak jsou obsazovány podobné orgány. Pokud bude jakákoliv strana pokračovat v praxi, které dosud byla považována za zaběhnutou, pochopitelně se vystavuje nejen mediálním kampaním, ale za určitých okolností i trestněprávním souvislostem. To je na tom všem nejzásadnější,“ říká pro ParlamentníListy.cz.

Případná role či vyšetřování ministra financí Miroslava Kalouska, pod jehož resort státní podniky spadají, je prý spíše otázkou pro právníka. „V každém případě ale je ministr financí tím, kdo v celé řadě podobných případů lidi do těch postů formálně nominuje. Z tohoto se jistá odpovědnost najít dá. Na druhou stranu ale ministr financí podléhá předsedovi vlády. Proto si nejsem jistý, jestli se dá mluvit o svobodné vůli ministra. Z těch důvodů mám určité pochybnosti, zda se v případě Kalouska dá mluvit o odpovědnosti trestněprávní,“ netroufá odhadovat politolog.

Červená karta pro Miroslava Kalouska

„Politická odpovědnost tam ale přinejmenším je a to nejen v tomto aktuálním případě. Při špetce soudnosti by tato kauza měla znamenat červenou kartu pro Miroslava Kalouska a jeho další pokračování v politice ať už se na něho orgány činné v trestním řízení obrátí či ne. Celá ta věc lze vnímat jako příležitost pro předefinování pravidel v politice,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Redakce se obrátila rovněž na politiky ODS s dotazem, zda by měl Petr Nečas v případě trestního stíhání složit poslanecký mandát. Z oslovené zhruba dvacítky občanských demokratů ale odpověděli pouze čtyři.

„Petr Nečas z celé situace vyvodil zásadní důsledky. Je na policii, aby dokázala svá tvrzení, ne na politických komentářích. Nebudu se připojovat k mediální kampani kopání do člověka, který již svůj odchod z politiky ohlásil,“ reagoval europoslanec Ivo Strejček.

Senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa stručně odpověděl, že se svět zbláznil. Podle dalšího z europoslanců ODS Hynka Fajmona se vše teprve nejspíš ukáže v dalších fázích vyšetřování a následně u soudu. „Lze si jen přát, aby záležitost byla vyřízena rychle a netáhla se jak je žel u nás zatím obvyklé,“ dodal Fajmon.

Ať si Nečas prostuduje osud Roberspierra

„Podle mě je zjevné, že v této cause byl proveden účelově extenzivní výklad pojmu ‚úplatek‘, a proto si myslím, že by kolega Nečas o nějaké rezignaci neměl ani uvažovat, ale asi by si teď ve volném čase měl trochu prostudovat historii a zejména se zaměřit na osudy takového Savonaroly nebo Roberspierra,“ napsal redakci ParlamentníchListů.cz poslanec Aleš Rádl.

Jednak je to podle Rádla zajímavé čtení a jednak z toho lze snadno seznat, že některé aktivity jsou v historii téměř vždy odměňovány i velmi podobnými reakcemi.

Poslanci prý Nečase nevydají

Vedle více méně stále ještě spekulativních informací o chystajícím se obvinění Petra Nečase, se jméno premiéra v demisi objevilo v textu obvinění Jany Nagyové a tří exposlanců ODS. To v plném znění zveřejnil deník E15. V obvinění se doslova píše, že Nečas dal prostřednictvím Nagyové poslancům slib, že bude úplatek (ve formě postu ve státních firmách – pozn. red.) poskytnut a vyvíjel aktivitu k tomu, aby slíbený úplatek poskytnut byl.

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda pro iDnes.cz uvedl, že v případě policejní žádosti o Nečasovo vydání sněmovnou, by se občanští demokraté postavili proti. Pokud by sněmovna Petra Nečase nevydala, jeho stíhání v této kauze by bylo provždy zastaveno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…