Svět už nikdy nebude pro pracovní trh takový, jako dřív, varuje personalistka

23.03.2013 19:50

ROZHOVOR Nezaměstnanost roste, občas si lidé stěžují při hledání práce na různé typy diskriminace - nejčastěji kvůli pohlaví či věku. Co s tím dělat, jak se bránit a na co se připravit? O tom si povídaly ParlamentníListy.cz s ředitelkou významné personální agentury se světovou působností Jaroslavou Rezlerovou. Se ženou, která již před časem upozornila na to, že končí kapitalismus. A začíná nová éra - prý éra talentismu.

Svět už nikdy nebude pro pracovní trh takový, jako dřív, varuje personalistka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Group ČR a SR

V závěru loňského roku jste v našem posledním rozhovoru upozorňovala na to, že v určitých pracovních oblastech bude v tomto roce situace velmi napjatá. Co si myslíte o výsledcích nezaměstnanosti  - tedy spíš o počtu nezaměstnaných než o procentech, která vždy změní druh zvolené metodiky výpočtu? Předčily v něčem Vaše očekávání?

Počet nezaměstnaných lidí v lednu a únoru 2013 dosáhl maxima v novodobé historii ČR a bohužel se potvrdily negativní výhledy předchozích výsledků Manpower index trhu práce pro 1. čtvrtletí 2013. Nárůst nezaměstnanosti oproti stejnému období minulého roku není způsoben hromadným propouštěním v konkrétních sektorech, ale dlouhodobou snahou všech zaměstnavatelů zvyšovat efektivitu. V době stagnující ekonomiky, rostoucí konkurence a klesajících marží jsou společnosti nuceny produkovat stejně, nebo dokonce více s menším počtem lidských zdrojů. Nejnovější výsledky našeho průzkumu indexu trhu práce ukazují, že by se propad na tomto trhu měl ve 2. čtvrtletí 2013 zastavit. Opatrnost zaměstnavatelů bude ale pokračovat.

Jak se podle Vás budou vyvíjet další měsíce a které profese na tom budou nejhůře?

Celá řada firem přistupuje k restrukturalizaci své organizace až nyní, v prvních měsících roku. Začíná přitom být naprosto jasné, že svět už nebude nikdy takový, jaký byl před rokem 2008. Společnosti pochopily, že nejde o to přečkat dočasné nepříznivé období a zachovat starý způsob fungování. Musí se přeorganizovat tak, aby byly co nejpružnější a hlavně co nejefektivnější. Proto omezují podpůrné aktivity a manažerské pozice. Naopak rozvíjejí obchod, vývoj a inovace. Za posledních několik let výrazně vzrostla poptávka po lidech s obchodním profilem. Obchodní přístup se navíc vyžaduje i u technických pozic. Naopak stále větší převis zájemců o práci je na všechny asistentské administrativní pozice.

Další rozhovory pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE

Poté, co se začala zvyšovat věková hranice odchodu do důchodu, existují nějaké plány či strategie na to, jak na trhu práce uplatnit i starší lidi? Bude jich přece přibývat...

Alarmující počty nezaměstnaných nad 50 let dosahují až jedné třetiny. Navíc je tomu tak v situaci, kdy se dlouhodobě prohlubuje nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací. Navzdory vysoké nezaměstnanosti v mnoha odvětvích se požadavky zaměstnavatelů na své potenciální zaměstnance neshodují s profily nezaměstnaných lidí. Dochází tedy k paradoxu, že firmy nemohou obsadit volná pracovní místa i v situaci, kdy nezaměstnanost roste. Problém se zhoršuje tím, že populace stárne a ubývá lidí v produktivním věku, což dále prohlubuje nedostatek potřebných profilů zaměstnanců. Firmy totiž většinou „neumí“ s lidmi v předdůchodovém věku pracovat, a to je patrné v postkomunistických zemích mnohem více než třeba v západní Evropě a Spojených státech. Často se říká, že by situaci měl nějak řešit stát. Hlavním problémem jsou ale předsudky zaměstnavatelů, kteří si často na pohovor nepozvou uchazeče jen na základě jeho věku.

A to se týká nejen těch nekvalifikovaných, ale stává se to i lidem s odborností a znalostmi. Před několika lety ukázal dokonce jeden evropský průzkum to, že věk je nejčastějším druhem diskriminace. Jak se proti tomu bojuje u nás, potažmo v Evropě? Existují nějaká řešení třeba ze světa? Populace stárne, lidé v padesáti letech tak před sebou budou mít ještě 20 let pracovní praxe - jaké jsou v tomto směru tedy výhledy?

Existuje antidiskriminační zákon, podle kterého nesmí být uchazeč o zaměstnání odmítnut na základě věku. Tento fakt je ale velmi těžko prokazatelný a poškozený se může jen těžko bránit. Nejhorší překážkou jsou předsudky, se kterými je třeba bojovat. Důležitá je podpora aktivit, které pomáhají tyto předsudky bourat. Dále vzniká řada neziskových projektů, které poskytují poradenství a tréninky pro lidi v předdůchodovém věku.

Poradíte, co třeba takoví lidé, kteří neúspěšně hledají práci, přestože splňují kvalifikační předpoklady, ale jsou "staří" mají dělat? Jak si s tím umí poradit personální agentury? Objevují se totiž i spekulace o tom, že v některých agenturách existuje jakýsi vnitřní předpis, který rovnou z výběrových řízení starší uchazeče vyřazuje...?

To je nepřijatelný postup a podle našeho etického kodexu odmítáme objednávky od firem, kde jsou diskriminační požadavky. Radíme například lidem, aby věk v životopise neuváděli. Pokud vhodného uchazeče prezentujeme firmě, vyzvedneme jeho přednosti a můžeme tak předejít možným diskriminačním postojům.

U diskriminace ještě zůstaneme i další otázkou, pokud dovolíte. Jaký názor máte Vy, žena v managementu personální agentury, na to, že EU chce nařizovat určité kvóty toho, kolik žen se má podílet na vedení firem, úřadů apod..? Pomůže to ženám nebo spíš ublíží?

Obecně nesouhlasím s tím, aby někdo předepisoval majitelům firem, koho si mají dosadit do managementu. Toto nedávné opatření EU se vztahuje naštěstí jen na nevýkonné členy řídících orgánů společností (tedy představenstva) kotovaných na burze s výjimkou malých a středních podniků. Vítám ale medializaci tohoto problému, která dostane firmy a jejich přístup k různým skupinám zaměstnanců pod drobnohled. Společenská odpovědnost se stává populárním tématem, které firmy využívají stále více pro svůj marketing a tento dlouhodobý tlak může přístup a myšlení lidí změnit.

Jsou ženy, které však denně na diskriminaci na pracovišti kvůli pohlaví narážejí. Jenže je velmi složité onu diskriminaci dokázat - zvlášť nyní, kdy se o práci bojí i odborně vzdělaní lidé - může v tomto ohledu nějak napomoci personální agentura?

S lidmi, kterým jsme zprostředkovali zaměstnání, jsme pravidelně v kontaktu i po jejich nástupu do nové společnosti. Pokud se nám pracovník svěří s problémy na pracovišti, můžeme velmi účinně pomoci nalézt s managementem společnosti nebo oddělením lidských zdrojů účinné řešení. Jako nezávislý mediátor máme mnohem jednodušší pozici a zaměstnanec se necítí být v nepříjemné situaci sám.

Na závěr: existuje nějaká kouzelná formulka, jak dosáhnout toho, aby člověk v průběhu života měl vždycky nějaké zaměstnání - práci - uplatnění?

Nesmířit se se statusem quo. Neustále na sobě pracovat, zvyšovat si kvalifikaci a rozvíjet své schopnosti a dovednosti. Je to sice jednoduchá rada, ale těžká práce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…