Syn muže, kterého Kalousek bránil před Rusy cisternou: Ministr spáchal zločin

28.05.2013 10:41

EXKLUZIVNĚ Ministr spravedlnosti Pavel Blažek spáchal zločin a měl by být odstraněn z funkce. To si myslí osmadvacetiletý Stanislav Torubarov, jenž žije v německém Düsseldorfu. Proto také podal na šéfa tuzemské justice, který posvětil vydání jeho otce do Ruska, trestní oznámení.

Syn muže, kterého Kalousek bránil před Rusy cisternou: Ministr spáchal zločin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Myslíte si, že bude mít vaše trestní oznámení na ministra spravedlnosti Pavla Blažka nějaký ohlas? Tedy, že bude obviněn?

Dle mého názoru Blažek cynicky porušil zákon a spáchal zločin. Za to musí nést zodpovědnost. Takové porušení lidských práv nemůže zůstat nepotrestáno. Nevím, jak kompetentní orgány Česka zareagují na mé trestní oznámení, jestli budou vyšetřovat nebo prověřovat, čeho se Blažek dopustil. Takový ministr by ale měl být okamžitě odstraněn z funkce.

Na co jste pomyslel, když byl otec vydán do Ruska?

Na to, že justiční systém v Rusku je katastrofální. Zprošťující rozsudky prakticky neexistují. To znamená, že jestli se můj otec dožije soudu, bude každopádně odsouzen. Navíc na něj mohou vyvíjet nátlak, aby se přiznal a sám sebe pomluvil, i když je absolutně nevinný. To, co se děje v ruských věznicích, není možné mít pod kontrolou. Soudy vynášejí rozsudky, které potřebují prokurátoři. Na důkazy neviny předkládané advokáty se ani neobrací pozornost. Soud se stal nástrojem vyrovnávání účtů s nepohodlnými lidmi.

Jak nahlížíte na celý politický systém v dnešním Rusku?

Politická situace v Rusku se dá přirovnat k nějaké málo rozvinuté africké zemi, kde systému vládnou skupiny banditů. Korupce dostihla nejvyšší možné úrovně. Policii a prokuraturu absolutně nelze kontrolovat, mají obrovský vliv a fungují pouze k uspokojování osobních zájmů, aby vydělaly na falzifikaci trestních případů.

Co si v kontextu případu vašeho otce myslíte o současné politické situaci v Česku?

Politická situace v Česku zjevně vykazuje proruský charakter, a čím dále tím více se vzdaluje od demokratických principů Evropy. Jak může ministr spravedlnosti být po takovém skandálu ještě ve své funkci? V Německu by pod nátlakem tisku a opozice už byl nucen odejít. Ale v Česku ho jeho tiskový mluvčí pořád omlouvá před novináři a dělá, jako by vše probíhalo podle zákona. Český soud mi připomíná ten ruský, kdy rozsudky jsou už předem připraveny, a samo líčení imituje „spravedlivý“ proces. Neočekával jsem, že země, která je členem Evropské unie, se takto bude orientovat na Rusko a spolupracovat s ním.

Čím se v Německu zabýváte?

Moje žena je Němka, se kterou jsem se seznámil během studií na univerzitě, a už mnoho let v Německu žijeme. Pracuji ve velké pojišťovací společnosti, žena je asistentkou stomatologa.

Chystáte se navštívit bratra a maminku nebo dokonce tátu?

To, co se stalo s mým otcem, nám zcela převrátilo život. Maminka se ocitla na psychiatrii, protože nevydržela všechen ten stres. V Praze zůstal můj nezletilý bratr, kterého si musím vzít po skončení školního roku k sobě. Otec je ve velmi špatném fyzickém stavu ve vězení. Bojím se předvídat, co bude dál. Jsem teď v situaci, že je na mně závislá celá rodina. Jsem povinen postarat se o své rodiče a bratra. Budu muset letět do Ruska za otcem a jeho téměř osmdesátiletými rodiči, kteří celou situaci nesou tak těžce, jak si jen lze představit. A pak samozřejmě do Prahy za maminkou a bratrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…