TOP 09 předhání modří ptáci. Může za to i Klaus

30.05.2013 4:45

POLITOLOGOVÉ Konkurenční pravicové strany ODS a TOP 09 se přetahují maximálně o třetinu svých voličů, zbývající dvě třetiny by k rivalovi nikdy nepřeběhly. V případě ODS se jedná o ty, kteří si pomohli díky Klausově privatizaci, u TOP 09 to jsou zase bývalí příznivci menších, nyní už často rozpadlých, stran. V roce zbývajícím do voleb bude na ODS, zda vytáhne trumf v podobě ekonomického tématu.

TOP 09 předhání modří ptáci. Může za to i Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Nejnovější průzkum stranických preferencí podle agentury STEM je dalším potvrzením skutečnosti, že se na pravé části politického spektra začínají misky vah naklánět pozvolna ve prospěch ODS. „Na druhém a třetím místě jsou TOP 09 a ODS s téměř shodným ziskem ve stranických preferencích. V modelovém volebním výsledku by TOP 09 získala 15 a ODS 16 procent. Pro ODS to znamená zlepšení nejen v počtu příznivců, ale i v podílu pravděpodobných voličů se silnějším vztahem k volené straně,“ uvádí STEM jako jedno ze základních zjištění průzkumu.

Rok před řádnými parlamentními volbami se v souvislostmi s děním na pražském magistrátu objevily hlasy, že mezi oběma stranami už se rozhořel boj o hlasy, protože cílí na stejné voliče. „S tím bych nesouhlasil. Obě strany se perou maximálně o třetinovou část, ale ten zbytek jsou odlišní voliči. Stoupenci TOPky jsou tak ze třetiny bývalí voliči ODS, ale ty další dvě třetiny jsou úplně jiná kategorie,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Bystřický.

Komu pomohla privatizace, ten už bude navždy volit ODS

Přitom upozorňuje, že vždy budou existovat voliči, kteří nebudou nikdy váhat nad hlasem pro ODS a které tedy TOP 09 nikdy získat nemůže. „ODS si díky té tzv. privatizaci vlastně vytvořila voliče, definitivně a závazně, přičemž se voličský potenciál kryje s ekonomickým zájmem. To Václav Klaus udělal nejlépe, jak mohl, že si vyrobil voliče. Jakmile ti lidé přišli určitým způsobem na to, jak převést státní majetek na soukromý, tak ti už zůstanou navždy ODSáky, ať se bude dít cokoli,“ myslí si politolog.

Také mezi voliči TOP 09 jsou ti, kteří by nikdy nepřeběhli do tábora ODS. „Nesmíme zapomínat, že se tu během patnácti let rozpadla řada stran, i parlamentních, a pro jejich voliče byla jediným řešením nová strana, která si dala do čela relativně čistého Schwarzenberga, i když museli skousnout Kalouska. Jsou to tedy bývalí voliči US-DEU, ODA, Strany zelených, částečně i KDU-ČSL,“ připomíná Jiří Bystřický, že jde o dřívější voliče menších stran, které se podařilo TOP 09 získat pro sebe přes regionální úroveň, tedy díky spojenectví se Starosty. Bez nich by tak silná zdaleka nebyla.

Sázka na lidská práva a akademické svobody na voliče nezabere

V posledních týdnech o sobě dávala TOP 09 vědět na poli ochrany lidských práv a akademických svobod v kauzách jmenování Martina C. Putny profesorem, ruského podnikatele Alexeje Torubarova či ruské punkové skupiny Pussy Riot, které se opakovaně zastával předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg po výrocích předsedy vlády i ODS Petra Nečase.

„Moc nevěřím, že by díky tomu TOP 09 získávala voliče. Pokud se mluví o tom, že míří na havlisty, tak já jsem přesvědčen, že Václav Havel, kdyby žil, tak by takové jednoduše demonstrativní akty nedělal. To, že Kalousek a spol. podpořili kolegu Putnu – je to kolega, tak já se k tomu víc vyjadřovat nebudu – je podivuhodné. Ale jinými slovy to potvrzuje, že hledají minority, které budou sjednocovat,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Bystřický.

„A kauza Torubarova, i když hovoří o tom, že šlo o vydání nevinného člověka možná na smrt, je pro volby nulové téma. Lidem to je šumák. Lidská práva opravdu nebudou sama o sobě horkým tématem voleb, ale skrytě, to jest zástupně mohou být personifikována: ikona Václava Havla může být využita právě v jeho náhradě – role a stylizace do ní Karla Schwarzenberga,“ konstatuje politolog.

ODS bude muset přijít s novým ekonomickým formátem

Od ODS naopak očekává, že bude muset sebezáchovně přijít s tématy, která navážou na převratný manévr privatizace, který tehdy úplně změnil společnost. „Na té vlně se vezla skoro dvacet let, než se objevila Nečasova vláda, pro řadu jejíchž kompromisů sám nemám vysvětlení. Já tomu jejich nutnému kroku říkám další nový ekonomický formát. Ten původní, co vytvořil Václav Klaus, už nebude stačit. Pokud bude chtít ODS získat větší podporu, tak jedině tím novým ekonomickým formátem,“ tvrdí politolog.

Přitom je přesvědčen, že nepomohou útoky na ministry za TOP 09, ať už Leoše Hegera, jehož tvrdě zkritizovala odborná komise ODS pro zdravotnictví, nebo Ludmilu Müllerovou v čele resortu práce a sociálních věcí. Samozřejmě, že osobní útoky jsou vždy jen zástěrkou. Odvede se pozornost jinam, tomu se říká podle toho filmu 'vrtěti psem',“ poznamenává Jiří Bystřický.

Otázkou je, zda má ODS ještě někoho schopného vytáhnout hlavní trumf

„Ale to hlavní téma je ekonomické, a to musí ODS vytáhnout jako hlavní trumf. Ale nevím, kdo z ODS by byl schopen to udělat, protože si nejsem jist, jestli ti lidé tam na to ještě mají. ODS je podvědomě ve veřejnosti vnímaná jako strana, která iniciuje ekonomiku, od žádné jiné strany se to nečeká. Čeká se od ní, že ulehčí státní správě, podpoří drobné podnikatele, živnostníky, čili vytvoří vlastní domácí ekonomickou subkulturu. Žádné jiné téma ji nezachrání,“ dodává politolog Jiří Bystřický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…