Tak dopadl průzkum: Milí bohatí, jste tuneláři a korupčníci

20.01.2012 10:22

Blesk dnes zveřejnil dopředu avizovaný podrobný průzkum od společnosti SANEP, který má vypovídat o tom, co si Češi myslí o miliardářích a zda lze ke stomilionovému a miliardovému majetku přijít poctivě. Průzkum ale není pro naši elitu zbohatlíků nijak lichotivý. Že totiž majetek čeští miliardáři nenabyli poctivě, si myslí celých padesát procent lidí. O tom, že spíše NE je přesvědčeno 24, 3 procenta Čechů.

Tak dopadl průzkum: Milí bohatí, jste tuneláři a korupčníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Deník Blesk ve čtvrtek vytáhl fota některých českých miliardářů a sestavil z nich žebříček padesáti nejbohatších. K fotkám a krátké charakteristice také připsal, čím se dotyční živili, než zbohatli, a co nyní dělají. Mezi TOP padesátkou nechybí Petr Kellner, Andrej Babiš, Zdeněk Bakala, Pavel Tykač a ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kterého Blesk zařadil na 42. příčku.

„Jak se stát v Česku miliardářem? Musíte začít skromně prodávat nějaké málo atraktivní zboží – kopírky, kotle….Anebo se hned po maturitě sebrat a odjez za velkou louži, nejlépe bez vindry v kapse, a začít tam umývat nádobí,“ Blesk ve čtvrtek nabádal své čtenáře, kteří mají zvláště v dnešní době mnohdy hluboko do kapsy.

„Kdo je pohádkově bohatý, nacpal si kapsy metodami legendárních čtyřiceti loupežníků.To si myslí polovina z 21 036 lidí, kteří se zúčastnili exkluzivního průzkumu společnosti SANEP pro deník Blesk na téma čeští miliardáři,“ napsal dnes bulvární deník.

Padesát procent lidí si totiž myslí, že ke stomilionovému majetku nelze dojít poctivě. Spíše NE pak řeklo 24, 3 procenta Čechů. Už to naznačuje, že reprezentativní vzorek Čechů nemá o tom, jak jejich spoluobčané vydělali desítky miliard, vůbec valné mínění. Nejspíš to prý pramení ze zkušeností lidí s malou a velkou privatizací. Podle názorů lidí totiž vůbec nebyly férové.

Většina Čechů a Moravanů je také přesvědčena o tom, že byli zvýhodněni bývalí komunisté při dělení státního majetku. Myslí si to 34,8 procenta respondentů a spíše ano pak odvětilo 30 a půl procenta lidí.

Prý ale existují i poctiví boháči

Jenže z průzkumu také vyplývá, že nezanedbatelná část lidí je ochotná připustit existenci poctivých podnikatelů. Že existují i ti poctiví, si myslí 13,9 dotázaných a spíše ano pak řeklo 11,4 lidí.

„Samostatnou kapitolou jsou odpovědi na otázku, zad majetní dávají dost na charitu. Většina se domnívá, že ne či spíše ne. Rezolutní ne uvedlo 38,8 procenta lidí a spíše ne pak 22,4 procent dotazovaných. Ano pak vyřklo 5,3 procenta lidí.

„Drazí miliardáři, rozdávejte víc. Je to nejlepší způsob, jak se v očích veřejnosti odlišit od Alibabových kolegů,“ uzavřel pak tuto otázku Blesk.

Jen šest procent je má za úspěšné podnikatele

Zajímavě dopadl v průzkumu SANEPu i dotaz, co se vám vybaví pod pojmem český miliardář. Že to je tunelář, odvětilo plných 33 procent lidí, takže třetina dotazovaných. Že je to korupčník, si pak myslí 13,1 procenta lidí. Za úspěšného podnikatele je ale považuje jen šest procent občanů. Jen desetina z nich pak má za to, že miliardář je chytrý a schopný člověk a za restituenty je považuje něco málo přes tři procenta dotazovaných.

Zajímavé také je, co napsal včera k žebříčku Top 50 nejbohatších lidí Česka a k průzkumu od společnosti SANEP šéfredaktor Blesku Pavel Šafr.

„Problém není v tom, že je někdo bohatý. Problém je v tom, že je někdo chudý. A pak je ještě problém, jak velká část bohatých ke svému bohatství přišla. Že totiž podmínky pro zbohatnutí nebyly v devadesátých letech ani zdaleka férové. Po revoluci naše politická elita totiž nedbala na to, aby tu existovala pravidla,“ uvedlve čtvrtečním komentáři Šafr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…