Tak dopadne hlasování o vládě: Počítáme a škrtáme

17.07.2012 11:44

Ve středu se bude na 44. schůzi Poslanecké sněmovny hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě Petra Nečase. ParlamentníListy.cz propočítávaly, kolik poslanců může podpořit tento návrh.

Tak dopadne hlasování o vládě: Počítáme a škrtáme
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Hlasování o důvěře vládě 27. 4. 2012. Pro vládu se vyslovilo 105 poslanců

Při hlasování o vyslovení nedůvěře vládě je v rámci stability politického systému požadována nadpoloviční většina všech poslanců, zatímco při hlasování o důvěře stačí nadpoloviční většina přítomných poslanců.

ČSSD chybí dva lidé, KSČM má být kompletní

Poslanecký klub ČSSD, který hlasování inicioval, má nyní 54 členů. Předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc ale ParlamentníListy.cz informoval, že pravděpodobně budou dva poslanci kvůli zdravotním problémům chybět.

„Alfréd Michalík a Václav Klučka jsou hospitalizováni, tak s nimi bohužel nejspíš nebudeme moci počítat, i když se o jejich stavu průběžně informujeme. Ale zdraví je přednější. Jinak předpokládám, že všichni ostatní by měli na schůzi dorazit,“ řekl redakci Tejc. Čili to je zatím 52.

KSČM má 26 poslanců. Ti měli být přítomni všichni a hlasovat pro nedůvěru vládě. „V klubu KSČM budeme ve středu všichni,“ sdělil redakci předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Předpokládám, že budeme komplet,“ přitakal předseda strany Vojtěch Filip.

Dobeš na dovolené, Šťovíček vládu podpoří

KSČM a ČSSD (bez dvou nemocných poslanců) dají tedy dohromady 78 hlasů. Hlasovat pro nedůvěru by měla hlasovat i většina poslanců Věcí veřejných. „Má důvěra v ODS, TOP 09 a LIDEM je nulová, budu tedy hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě a myslím si, že stejně budou hlasovat i Věci veřejné,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda strany Radek John.

Klub strany má 12 členů, ale již teď je jisté, že na hlasování nebude přítomen Josef Dobeš, který ParlamentníListy.cz informoval, že je na dlouho plánované dovolené.

Otto Chaloupka, který minule vládu podpořil, bude nyní hlasovat nejspíš pro nedůvěru. „Situace se mění každou hodinou. Pokud se v následujících dnech nestane něco, co by mě přimělo změnit rozhodnutí, zastávám následující postoj: zůstane-li pan Kalousek ve funkci ministra, podpořím návrh na vyjádření nedůvěry vládě,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Chaloupka.

A vypadá to, že pro nedůvěru zvedne ruku i Miroslav Petráň, který též naposledy hlasoval pro důvěru. „Můj postoj bude záviset na tom, jak se bude vláda stavět k chování pana ministra Kalouska a zda bude kromě jednostranného šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů zřízena i komise,“ informoval poslanec ParlamentníListy.cz. Lze ale očekávat, že koalice Kalouska podrží a že komise ustavena nebude. A Petráň avizoval, že bude hlasovat i proti církevním restitucím, až se vládní návrh vrátí ze Senátu.

Milan Šťovíček, který minule vládu podpořil, ji podpoří znovu. Čili zhruba lze počítat s deseti hlasy z klubu VV. S hlasy ČSSD a KSČM to činí 88 hlasů pro pád vlády.

Doktor pro vládu, Bém na horách

Zbývají pak ještě nezařazení poslanci. Ti na dotaz redakce nereagovali. Lze počítat, že ruku pro nedůvěru vládě zvednou, pokud budou jednání přítomni Vít Bárta, Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka a poslanci NS LEV 21 Jiří Paroubek a Jiří Šlégr. David Rath by jistě vládu nepodpořil, ale je ve vazbě. Dopočítali jsme se tedy na základě aktuálních údajů k 93 hlasům pro pád vlády.

Naopak, že bude pro vládu hlasovat, již avizoval bývalý člen ODS Michal Doktor. Pavel Bém je nyní v Pákistánu na výstupu na horu K2, ale patrně by znovu hlasoval pro důvěru vládě.

Kdyby se hlasovalo o důvěře…

V současnosti má vládní koalice ODS (51), TOP 09 (41) a Lidem (8) 100 poslanců. Toto číslo koalici stačí pro přežití při hlasování o nedůvěře vládě. Kdyby se ve středu hlasovalo o důvěře vládě, přežila by Nečasova vláda patrně jen o dva hlasy: Doktorův a Štovíčkův. Vláda naposledy získala důvěru 105 poslanců. Nad rámec koaličních stran Béma, Doktora, Šťovíčka, Petráně a Chaloupky.

Vláda tedy, pokud nepřeběhne nikdo z koalice, přežije. Hlasování by nicméně ale mohlo signalizovat, jak by vláda dopadla, kdyby příště například sama požádala o důvěru či jakou může mít podporu ke schvalování zákonů, zvláště, pokud budou vráceny Senátem a bude potřebovat 101 hlasů.

Dvě mimořádné schůze

Mimořádná, 44. schůze sněmovny, k vyslovení nedůvěry vládě, vyvolaná na popud opoziční sociální demokracie, se uskuteční ve středu 18. července odpoledne někdy po 14:30. Na tento termín ji svolala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Před samotným jednáním o nedůvěře by se poslanci měli na 43. schůzi, která začíná ve 14:30, zabývat zřízením vyšetřovací komise k možným snahám ovlivnit vyšetřování kauzy nákupu vojenských letounů CASA.

Důvodem volání hlasování o nedůvěře ze strany ČSSD je vystupování ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 v kauze vyšetřování případu letounů CASA. Konkrétně se jedná o Kalouskovy telefonáty s vyšetřovatelem případu a s policejním prezidentem Petrem Lessym. Půjde o čtvrtý pokus v tomto volebním období sněmovny svrhnout kabinet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…