Takhle se prý budete mít v příštím roce. Raději to ani nečtěte

23.11.2012 4:43 | Zprávy

ANKETA ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, jaké mají očekávání do příštího roku. Jestli přinese ekonomické oživení a růst životní úrovně, nebo naopak pokles a nárůst sociálního napětí. Odpovědi a predikce nejsou veselým čtením.

Takhle se prý budete mít v příštím roce. Raději to ani nečtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Předseda senátorského klubu Jaroslav Kubera nedávno ParlamentnímListům.cz řekl, že má velké obavy z vývoje v eurozóně: „To je jenom tlačení toho balvanu před sebou, a ten balvan se nakonec z toho svahu skoulí, ať chtějí, nebo nechtějí. Ti evropští politici upřednostňují to udržet co nejdéle. V některých zemích budou příští rok volby, takže to bude ještě zajímavé. Ale moje hrůza je někde úplně jinde. Na středním východě, v oblastech, kde reálně hrozí válečný konflikt. Já už jsem to řekl na kongresu, že naše starosti nám brzy budou připadat velmi malé.“

Ani další politici rovněž nemají příliš pozitivní očekávání. Většinou se shodují, že z EU a USA nelze čekat nic dobrého, ale pozitivní ekonomické impulzy mohou přijít ze zemí mimo EU, jako jsou Brazílie, Indie, Čína, Rusko, Turecko a podobně. Senátor a kandidát na prezident Tomio Okamura říká, že není prognostik, a tak nechce věštit.

Propad nebo stagnace

„Ekonomové věští další propad nebo stagnaci. Vzhledem k tomu, že vejde v platnost vyšší DPH, můžeme očekávat minimálně stagnaci či spíš propady tržeb maloobchodu. S tím souvisí i větší naštvanost občanů. Napětí ve společnosti poroste. Faktem ovšem je, že tomu všemu může vláda bránit změnou kurzu a už tak činí - najednou se všichni probrali z deliria a ve střetu s realitou začínají měnit postoje. Ministr financí ustoupil ze své mantry a připouští vyšší schodek rozpočtu, premiér vyhlašuje prioritou prorůstová opatření. Škoda, že tak pozdě - prorůstová opatření, to je něco, co se má aplikovat neustále, v čase krize ještě více. Takže otázka je, nakolik obrat o 180 stupňů ekonomice a občanům prospěje,“ říká Okamura.

Okamura zmínil i ekonoma Aleše Michla, který zkráceně říká: „Kdyby vláda nedělala nic, udělá nejlépe“. Vláda totiž podle Okamury svými obraty - zvraty jen soustavně zvyšuje nestabilitu ekonomiky. „Její práce v souhrnu ekonomice škodí. To je prostě fakt,“ míní Okamura.

Trhy mimo USA a Evropu nás mohou zachránit

Věštit stav v eurozóně nebo USA si Okamura už vůbec netroufá. „Ale myslím, že stav ekonomik a hospodaření mnoha zemí má ještě mnoho kostlivců ve skříni, na které teprve dojde. Také v USA ekonomové prognózují další krizi, další prasknutí investiční bubliny spojené s nízkou úrokovou mírou,“ upozorňuje.

Okamura ale vidí potenciál ve světě mimo euroatlantickou oblast. „Ostatní svět roste a po určitých segmentech je takřka neomezená poptávka - opět se ukazuje neštěstí naší zahraniční politiky dominantně směřované na EU a USA. Kdybychom dvacet let zintenzivňovali spolupráci třeba s Brazílii, Mexikem, Indií a dalšími asijskými zeměmi, tak nemáme žádný problém. To si troufám tvrdit. Tyhle země potřebují strojírenské celky i kvalitní spotřební zboží. Mají dost surovin, aby nám mohly dobře platit. To nemluvím o Africe - tam je hlad po všem a peněz - nedejte se mýlit  - habaděj. Ale holt tyto země nebyly v kurzu,“ uzavírá prezidentský kandidát.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…