Taková je krize. Známý psychiatr o plné ordinaci zdeptaných lidí

07.12.2011 4:43

Černé scénáře ohledně vývoje budoucnosti přináší v současných dnech snad všechna média - nejen u nás, ale i ve světě. I proto byl z pohledu psychiatrů zatím tento rok rekordní v počtu nových pacientů v ordinacích. Známý psychiatr Jan Cimický k tomu pro ParlamentníListy.cz dodává, že jde ale o lidi, kteří ve své podstatě jsou duševně zdrávi. Jen ztrácejí veškeré jistoty.

Taková je krize. Známý psychiatr o plné ordinaci zdeptaných lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Psychiatr Jan Cimický. Fotokoláž

„Zrovna dnes jsem měl v ordinaci tři pacienty, přišli zcela poprvé, ale prostě se nedokážou srovnat s tím, že je pro ně tento měsíc posledním v jejich současném zaměstnání. V tomto roce je to stále častější jev - lidé přicházejí s tím, že ztratili práci nebo jim ztroskotalo podnikání. Je to pro ně nadprahová zátěž, s kterou se umějí vyrovnat jen opravdu silní jedinci. Ze ztrátou pracovních vztahů se totiž rozjíždí velmi často následně ztráta osobních vztahů a vazeb, přicházejí finanční problémy, dost často se na to pak nabalují někdy třeba jen banální choroby, které však celou situaci ještě zásadně zhorší. Pokud ti lidé mají splácet hypotéky či jiné dluhy, nedá se divit tomu, že nakonec zaklepou na dveře psychiatra. Z velké části jim on však příliš pomoci nemůže, poněvadž až na uvedené a vážné potíže s tím, jak existovat, jsou duševně zdrávi," uvedl pro ParlamentníListy.cz Cimický.

Čtěte také:

A vysvětlil, že za vší deziluzí, kterou jsou lidé v posledních měsících postupně naplňováni, stojí to, že celý hodnotový systém většiny je zpochybněný.

„Aby člověk mohl pracovat a být v harmonii, potřebuje mít pocit jistoty, mít základní orientaci, při které se mají o co opřít. Ale to dneska neplatí. Veškeré jistoty padají, orientovat se v čemkoli je nad síly běžného člověka - a tím myslím i otázky politické scény. Lidé prostě nevědí, komu věřit, na koho se obrátit. Navíc jsou neustále zahlcováni ze všech médií napříč celou nabídkou trhu a internetu negativními informacemi. Není přitom tajemstvím, že se média ještě předhánějí v tom, které přinese negativnější a horší zprávy," konstatuje dále psychiatr Jan Cimický s tím, že se v každém člověku přitom to negativní ukládá - ať chce, či nikoli. Proto přidává varovné srovnání s prakem.

Špatné zprávy člověka napínají. Jednoho dne se organismus může zhroutit

„Když ho budete stále dokola natahovat, jednou ta guma na něm praskne. A stejné to je i s lidským organismem. Pokud si člověk čte denně špatné zprávy, stoupá mu tlak, je ve stresu, zlobí se. A pak najednou přijde chvíle, kdy to už lidský organismus neunese, má toho dost. Buď to pak může skončit nemocí, infarktem či mozkovou mrtvicí anebo zkratovitým jednáním. Nebo spuštěním skutečné duševní poruchy," uvedl pro ParlamentníListy.cz Cimický.

Čtěte také:

A dodal, že svým pacientům, kteří chodí naplněni negativními obavami, radí, aby neposlouchali zprávy, nečetli raději noviny a nesledovali internet. Zároveň připomněl, že je mu jasné, že se to dlouhodobě respektovat zcela nedá.

Čtěte také:

Holt se lidi budou muset smířit s tím, že se uskromní, říká psycholog

Psycholog Slavomír Hubálek vidí přece jen budoucnost poněkud méně černě. Pro ParlamentníListy.cz nejprve s nadsázkou uvedl, že skutečný lék na skepsi a šířící se beznaděj ve společnosti, ale neexistuje.

Čtěte také:

„Tady je každá rada dobrá, pokud bych věděl, jak na to, tak bych dostal velmi pravděpodobně Nobelovu cenu," řekl. Pak vážně však dodal, že by si lidé měli uvědomovat hlavně to, že není na místě panikařit. „Když se smíří s tím, že bude prostě třeba se uskromnit, věřím, že to půjde zvládnout i duševně," doplnil Hubálek.

Čtěte také:

Jisté je, pokud se naplní nejčernější scénáře budoucího vývoje eurozóny, evropské banky přestanou půjčovat peníze a Evropa se bude potácet v ekonomických potížích. Není už dokonce ani vyloučeno, že Češi někde budou chodit do práce jen tři dny v týdnu, samozřejmě za třídenní mzdu.

Nad černými scénáři si lámou hlavu i experti - hledají cesty ven

Životní náklady však porostou, valorizace penzí nebude taková, aby je vyrovnala - dokonce se dá počítat s možností, že se důchody reálně sníží o pět a více procent. A aby toho nebylo málo, zvýší se možná daně jak u fyzických osob, tak i daň z přidané hodnoty.

Čtěte také:

Jednotlivé varianty toho, jak řešit krizi, jež dosud v takovém rozsahu a předpokládané délce Evropa nezažila, shromažďují proto v těchto dnech experti a spolupracovníci Národní ekonomické rady vlády (NERV). Z nich v lednu roku 2012 vyberou zástupci ministerstva financí, NERV a vlády čtyři scénáře. Ty budou připraveny pro případ, že by se výrazně zhoršily ekonomické podmínky, ve kterých naše ekonomika funguje.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…